Francia nagykövet: Megérintett a magyarok szolidaritása

2015. január 08. 18:26

Semmi nem fogja kikezdeni a szólás-, a sajtó-, a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való ragaszkodásukat, mondta Budapesten a francia nagykövet a Charlie Hebdo szerkesztői ellen elkövetett terrorakció áldozataiért tartott megemlékezésen.

2015. január 08. 18:26

Franciaország magyarországi nagykövete szerint a terrorizmussal szemben a legnagyobb erő a szolidaritás. Roland Galharague ezt csütörtökön mondta Budapesten a Francia Intézet előtt azon a megemlékezésen, amelyet a szerdai párizsi terrortámadás áldozatainak emlékére tartottak. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy megérintette őket a legmagasabb rangú magyar tisztségviselők és a polgárok által kinyilvánított szolidaritás. Azért gyűltek össze az intézet előtt - mondta -, hogy megerősítsék, visszautasítják a terrort, a gyűlöletet, az erőszakot és hogy kinyilvánítsák, semmi nem fogja kikezdeni a szólás-, a sajtó-, a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való ragaszkodásukat.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára azt mondta, teljes mértékben szolidaritást vállalnak Franciaországgal és osztoznak a fájdalomban. Hozzátette: a francia igazságszolgáltatás dolga, hogy igazságot szolgáltasson, a mi feladatunk a szolidaritás vállalása. A megemlékezésen a mintegy száz civil mellett jelen volt Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Patyi Gergely igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Szél Bernadett, az LMP társelnöke is.

A jelenlévők a beszédek után mécseseket gyújtottak a Francia Intézetnél, többüknél Je suis Charlie, vagyis Charlie vagyok feliratú lapok és virágok voltak. Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a francia állami vezetőknek a szerdai terrortámadás után. A Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Magyar Liberális Párt, valamint több egyházi és civil szervezet is elítélte a történteket. A Charlie Hebdo című hetilap székháza elleni fegyveres terrortámadásban tizenkét ember veszítette életét Párizsban.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2015. január 09. 03:24
nem olvas mandinert.
Forsz
2015. január 09. 01:01
Elképedve tapasztalom, hogy mi körül folyik a paláver immár második napja. Hát nem értitek?? Amikor a Charlie Hebdo szerkesztői elleni merényletről van szó és a kommentek nagyobb része nem a velük együttérzésről szól, abból nem azt kell levonni, hogy az Iszlám és az arab világ mellett állana ennyi vélekedő!! A kommentek arra az elkeseredésre vezethetők vissza, hogy Európa nyugati fele annyira beleszédült a neoliberalizmusába pár évtized alatt, hogy képtelen volt felismerni a vesztét okozó folyamatot. Az indokolatlan tolerancia, a másság imádata, a multikulti körüli esztelen körtánc - egyáltalán az egész badar neoliberális idiotizmus ártó folyamata mára érik be. Erről van szó. És tragikus, hogy az egész nyugati világ vezető személyiségei, no meg tőlük keletre is néhányan, csak addig látnak még ma is, hogy szánakoznak egy kiprovokált tragédián. Hogy az egész dráma csupán annyira mozgatja meg az agytekervényeiket, hogy azon filozofálnak, hogy ezeket az áldozatokat hősnek képesek nevezni. Vajon mi kell még ahhoz, hogy végre megálljt mondjanak az Európát elárasztó idegen siserehadnak. Hogy észhez térjenek és hathatós törvényi intézkedéssel ezt megállítsák. Nem szeretnénk mi magyarok, hogy átszivárogjon hozzánk, Közép-Európába is ez a szörnyűséges következményeket jelentő, a toleranciát tökéletesen félreértő szabadelvűség. Elég probléma nekünk a cigányság.
Szabadon ébredők
2015. január 08. 23:10
Denia "Mely szabadságjogokat számolták fel Magyarországon?" A munkához, lakhatáshoz, a normális emberi élethez való jogot Ami még az "átkosban" is alanyi jogon járt Ezért kár volt rendszert akarom mondani GENGSZTERT váltani Inkább ne lenne sajtószabadság , de lenne munka és tankok lennének a szovjet laktanyákban és nem bankok akik elveszik a magyar emberek feje felől a már szinte kifizetett lakásukat, 4 ezer embert az öngyilkosságba kergetve Demokrácia fuck off
Szabadon ébredők
2015. január 08. 23:06
Denia "Magyarországon sérül a szólásszabadság? Ki az, aki nem azt ugathat telipofával, amit csak akar?" Próbálj kommentelni az origóra vagy méginkább a hir24-re Komplett ÁVÓ-s vörös kommunista különítményesek cenzúrázzák a kommenteket, a kínaiak sírva könyörögnek a receptért A Mandiner-en szerencsére még él a szólásszabadság, gartulálunk a szerkesztőknek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!