„Ha nagy baj van, akkor itt észhez tér mindenki” – Ferenczi György a Mandinernek

2020. március 30. 08:21

„Megint megmutatkozik a magyar ember természete: olyanok vagyunk, hogy ha nagy baj van, akkor itt egy pillanat alatt észhez tér mindenki. Csak a bajnak igen nagynak kell lennie. És akkor szoktuk például a töröktől megvédeni Nándorfehérvárt, meg ilyesmi.” Ferenczi Györgyöt kérdeztük a járvány okozta helyzetről, a karanténban töltött időről, a zenészlét mostani kihívásairól és a Rackák alkalmazkodási képességéről. Folytatódik Karantén-interjúk sorozatunk!

2020. március 30. 08:21
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Hogyan viseled a mostani helyzetet, megbarátkoztál az önkéntes karanténnal?

Persze-persze, jól viselem, olyan mintha egy turnén lennék, és egy szállodában élnék. (nevet)

Mennyire segít a zene az időszak átvészelésében?

Nagyon sokat segít. A fejemben megy folyamatosan a muzsika, de ha éppen nincsen hangszer a kezemben, vagy nem gyakorlok, akkor is tök jól el tudom foglalni magam. Könyvet olvasok, minden nap edzek, szóval minden tuti.

Mi a helyzet a korábban már lebeszélt fellépéseitekkel, felkéréseitekkel?

Hát,

Hogyan próbáltok a Rackákkal? Felmentetek az online térbe?

Mi rögtön kidolgoztunk egy rendszert. Hála Istennek ez már a 21. század, és meg lehet oldani. Nem lehet az egész zenekarral egyszerre próbálni, mert valaki mindig késik, meg hát 5-6 embert nem bírna el a rendszer, de kettőt elbír, ezért azt csináljuk, hogy kettő emberenként próbálunk. Megy körbe a kotta, és összejátszás van két ember között. Tehát, ha próbálni nem is tudunk, de az alap munkákat a szokottnál sokkal alaposabban el tudjuk végezni. Ez marha jó lesz, mert amikor ennek az időszaknak vége lesz, csomó olyan zene lesz kész, aminek gyakorlatilag csak a teljes összejátszása marad hátra. Az előkészítő munkára már nem fog kelleni időt áldozni. Nekünk egyébként marha nagy mázlink volt, mert még az elején tudtunk csinálni a Szimpla Kertben egy online koncertet, ami tök jól sikerült.

Bevételben ez most nagy kiesés lesz nektek?

Ez most nagy, igen.

Milyen formában találkozhatnak veletek a rajongóitok ez alatt az idő alatt?

Most csak az interneten. De újabb internetes koncertet nem fogunk csinálni, mert nem nagyon lehet hova menni, meg nem is akarunk most már. Úgyhogy majd csak a karantén végén fognak velünk találkozni újra élőben. De szerencsére két koncert került fel az utóbbi időben YouTube-ra: az egyik az augusztus 18-ai a Lánchídnál, az nagyon szuper lett, jól is játszik mindenki. És ez a Szimpla Kert-es, az meg vaddisznó. (nevet) Az annyira jó lett, mintha ezer ember lett volna előttünk, pedig üres háznak játszottunk. De a szórakozás persze ugyanúgy ment.

Magunk elé varázsoltuk egy kivetítőn a közönséget, és a kommenteknek muzsikáltunk.

Ez egy nagyon jó forma volt. És egy nagyon nagy tanulság is. Ilyen karantén nótákat tervezünk csinálni mi is, a napokban majd ki is kerül elvileg. Persze ezt csak viccesebb formában, nem stúdió minőségben. Most az az időszak van, hogy nagyon sokat tudunk adni. Kapni már kaptunk nagyon sokat életünkben, szóval most legalább adunk vissza belőle!

Gratulálok a győri sikersztorihoz! Hogyan fogadtátok, hogy Győr városának egyik zenélő szökőkútjában a ti dalotokat is fogják játszani?

Teljes döbbenet! Nagyon jól esett, mert mi nem vagyunk mainstream zenekar, mi underground banda vagyunk, bevállaltan. Ezt nem úgy értem, hogy „de kár, hogy azok vagyunk”, hanem hála Istennek. (nevet) Ilyen még nem történt velünk, nagyon megtisztelő!

Hogy látod, az emberek jól viselik ezt a helyzetet? Szófogadók?

Most még igen. De ha ez még hónapokig megy, nem tudom, mit lehet például a gyerekekkel csinálni. Akinek kicsi gyereke van, az tudja milyen ez…

Nálunk a bandában sok pici gyerek van, ott már most bolond a helyzet.

A gyerekeket nem lehet bezárni hónapokra.

Szerinted beindul valamiféle változás a világban vagy az emberekben belül, ha vége lesz a járvány okozta válsághelyzetnek?

Szerintem nem. Én a rock’n’roll forgatókönyvet”, amit látok, nagyon szívesen elmondom. Abban a pillanatban, ahogy feloldják a karantént, tömeges rock’n’roll-zenész halálozás fog beindulni, mert az éjszakába újra beszabadul ez a csorda. (nevet) Nagyon nagy mulatozás lesz! De a viccen túl, szerintem az emberiség ebből sajnos semmit nem fog megtanulni. Egyébként Kelet-Európában az emberek sokkal fegyelmezettebben kezelik a helyzetet. Itt, Angyalföldön például, ahol én lakom, azt látom, hogy alig van lélek az utcákon, tényleg betartják a karantént az emberek, mert mindenki meg van ijedve. De aztán ez majd elmúlik, akkor eleinte büszkék leszünk magunkra, hogy „hű, milyen ügyesek voltunk”, aztán fél év múlva már nyoma sem lesz.

Mit tanácsolsz az embereknek?

Tartsák be a karantént! Frankón! Érdemes betartani. Senki nem lesz olyan okos ebben a helyzetben, mint az orvosok, és ha ők azt mondják, hogy tartsuk be, akkor muszáj.

Elő kell szedni a maradék fegyelmezettséget magunkból,

és be kell tartani! Egyébként itt megint megmutatkozik a magyar ember természete: olyanok vagyunk, hogy ha nagyon nagy baj van, akkor itt egy pillanat alatt észhez tér mindenki. Csak a bajnak igen nagynak kell lennie. És akkor szoktuk például a töröktől megvédeni Nándorfehérvárt, meg ilyesmi. (nevet)

Fotók: Lajtos István

***

 

A Mandiner elkezdte Karantén-interjúk sorozatát, amiben ismert személyiségeket kérdezünk a megváltozott életünkkel kapcsolatos gondolataikról, saját tapasztalataikról. 

Az eddigi interjúink (többek között Jelenits Istvánnal, Nagy Feróval, Zacher Gáborral és Varga Liviusszal) itt érhetők el.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2020. március 30. 21:53
Lesz szerencsénk? https://index.hu/techtud/2020/03/30/a_bcg-oltas_enyhitheti_a_koronavirus-betegseg_tuneteit/
Senki Alfonz
2020. március 30. 21:31
Maradjál inkább a pofagyalunál, akkor hasznosabb a pofád!!!!!
popzene
2020. március 30. 21:24
"Ferenczi Györgyöt kérdeztük a járvány okozta helyzetről" :DDDDDDDD
zakar zoltán béla
2020. március 30. 13:12
Csodálatosan fúj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!