Cserhalmi György: Vidnyánszkyék a készbe ülnének be szívesen

2020. október 13. 08:33

A színész szerint óriási öröm, hogy a szabadság szó nem devalválódott.

2020. október 13. 08:33
null

Cserhalmi György, a Nemzet Színésze, a Kaposvári Egyetem egykori tanára a Népszavának nyilatkozott az SZFE ügyéről – írta meg a Színház Online. A kérdésre, mit gondol az egyetemen történtekről, Cserhalmi György elmondta: „Szinte minden interjúban megemlítem, hogy mekkora bennem a szabadságvágy, és óriási öröm azt látni, hogy ez a szó még mára sem devalválódott, és hogy ma is megvan a szabadságvágy a fiatalokban, és ennyire gyönyörűen és szelíden tudják ezt képviselni.

Arról szólva, hogy az ő volt kaposvári növendékei is kiálltak a Vas utcai társaik mellett, elmondta: „Ők még nem kötnek kompromisszumot, nem gyávulnak el, mint mi. Büszke vagyok volt kaposvári tanítványaimra, akik teljes joggal vállaltak szolidaritást a színművészetisekkel. Tavaly három hónapon át közös kurzuson vettek részt a tanítványaim Bagossy László rendezőosztályos és Hegedűs D. Géza színésznövendékeivel. Mindannyian sokat tanultunk ebből, és úgy működött, ahogy kellene egy egyetemnek. A tanítványaim ráéreztek arra, hogy mennyire szép a mi szakmánk, és milyen az, amikor ezt minőségi szinten csinálják.

Hozzátette: „Színházi téren Székely Gábort tekintem az egyik mesteremnek. De Zsámbéki is annak számít, dolgoztam vele is. Felháborító, hogy egyesek a szájukra veszik őket. Elfogadhatatlan. Az a legszomorúbb az egészben, hogy uralkodó lett az a szemlélet, mely szerint senkit nem érdekel, ha valaki elért valamit, csak a pillanatnyi érdekek számítanak, azok minden érdemet felülírnak. Akik ezeket az embereket támadják, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent az, hogy mester, vagy az, hogy képzés. Amikor a felvételizők korábban megtudták, hogy Ascher Tamás vagy Székely Gábor indít osztályt, háromszorosára nőtt a jelentkezők száma.

Arról is kérdezték, indít-e még osztályt Kaposváron: „Nem. Attilának szerintem azért van szüksége a Színművészetire, mert a kaposvári színházi képzés megszűnőben van. Nem szeretném elvenni azoknak a kedvét, akiket most felvettek oda, nincs is rá morális jogom, de ott mégis már inkább romok vannak. Vidnyánszkyék pedig a készbe ülnének be szívesen. Oda szeretnének betelepülni.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Butterfly
2020. október 25. 17:44
Cserhalmi, Ön az az ember, aki mindig jól akart járni. Kérem szedjen össze néhány tükröt és helyezze el a házában! Naponta nézzen bele a tükrökbe többször. Amennyiben néhány nap után nem bírja a látványt, akkor talán szorult még Önbe egy mákszemnyi becsület, erkölcs, ellenkező esetben jobb, ha nekimegy a Dunának. Azt azért jó lenne, ha belátná, így 70 fölött, hogy művészi teljesítményt illetően Vidnyánszky és Ön között fényévnyi a távolság, természetesen az előbbi javára.
szürkeSzarvas
2020. október 14. 11:19
31 éve. Bocs
szürkeSzarvas
2020. október 14. 11:18
Amikor 31 márc.15 "visszafoglaltuk" a tvt,a Cserhalmi szavalt ott. A közelében álltunk a Csengeivel,azt gondolván,a Cserhalmi velünk van. Tévedtünk. Az "elnyomózsidainkkal" van. Szégyen. :)
BőröndÖdön
2020. október 14. 11:14
Most erre az őrhelyre állította őt a Párt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!