Kiszivárgott: a MOB olyan súlyos és vállalhatatlan helyzetbe került, amelyből kizárólag a jelenlegi elnök leváltása jelentheti a kiutat

2021. december 29. 13:37

A Mandiner birtokába jutott levélből kiderül, mik voltak a bizalomvesztés kiváltó okai, valamint, hogy „mi a probléma Kulcsár Krisztiánnal”.

2021. december 29. 13:37
null

Lapunk birtokába jutott egy levél, amely a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki, rendkívüli közgyűlésén résztvevőknek szól.

A levélből – amelyet az elnökség öt olimpiai bajnok tagja is aláírt – kiderül:

Nehezményezett stílus, ellentmondásos törekvések, bizalomvesztés

A levél megerősíti a korábbi sajtóinformációkat, amelyek szerint „többen nehezményezik Kulcsár vezetési stílusát, illetve ellentmondásos törekvéseit”.

Az írás felidézi: a MOB elnökségének 14 tagja közül kilencen már korábban megvonták a bizalmukat Kulcsár Krisztián elnöktől, akik között öt olimpiai bajnok, de az elnökség egyetlen hölgy tagja, Pálinger Katalin, valamint a két alelnök, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor is megtalálható.

A Mandiner birtokába jutott levélből kiderül, mik voltak a bizalomvesztés kiváltó okai, valamint, hogy „mi a probléma Kulcsár Krisztiánnal”.

A levelet teljes terjedelmében az alábbiakban olvashatja:

Tisztelt Barátaink!

Az alábbi levelet a dr. Kulcsár Krisztián, elnököt lemondásra felszólító elnökségi tagok – Schmidt Gábor,  dr. Deutsch Tamás, dr. Kovács Antal, Pálinger Katalin, Vári Attila, dr. Magyar Zoltán, Gyurta Dániel, Markovits László, dr. Wladár Sándor – nevében küldöm meg részetekre.
 
Üdvözlettel:

dr. Wladár Sándor

 

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte az év utolsó előtti napjára. Alighanem a rendkívüli közgyűlés megrendezése az egyetlen dolog, amiben egyetértünk vele: bár erre sem lenne szükség, ha Kulcsár Krisztián önként lemondana posztjáról – ha viszont ezt nem teszi meg, akkor a december 30-i rendkívüli közgyűlés hívhatja vissza a tisztségéből. Ő bizalmi szavazást kér, mi pedig egyértelműen kinyilvánítottuk, nem élvezi a bizalmunkat: a MOB 9 elnökségi tagja és számos olimpiai sportági szövetség elnöke ezért szólította fel távozásra egy közös közleményben.

Mivel nem egészen egy hónapja vettünk részt egy MOB-közgyűlésen, joggal kérdezhetitek, mi folyik itt, miért kell újra összegyűlni – hiszen már a legutolsó ülés sem kizárólag a terem rémesen alacsony hőmérséklete miatt volt kifejezetten fagyos.

A hírlevelünkben szeretnénk röviden vázolni, miért jutottunk el eddig, és ezzel egyértelművé tegyük: a MOB olyan súlyos és vállalhatatlan helyzetbe került, amelyből kizárólag a jelenlegi elnök leváltása jelentheti a kiutat.

A bizalomvesztés legfőbb kiváltó okai:

• Az aláírók hónapok óta egyre növekvő aggodalommal tapasztalták azt, hogy a MOB fokozatosan szakít korábbi értékeivel, cserbenhagyja partnereit, természetes szövetségeseit.

• A MOB vezetése a drasztikusan csökkentett létszámú közgyűlés új összetételét képtelen volt megnyugtató módon, időben, átláthatóan és szabályszerűen kialakítani.

• Az elnökség tudta és jóváhagyása nélkül, a legteljesebb mértékig méltatlan módon értesítettek több évtizede a MOB-ért dolgozó tagokat, a magyar sport kiemelt intézményeinek képviselőit, hogy szolgálataikra a továbbiakban nincs szükség – mintha valamiféle csoportos létszámleépítés keretében feleslegessé vált alkalmazottaktól válnának meg.

• A jelenlegi körülmények között nem biztosítható a Magyar Olimpiai Bizottság, a magyar olimpiai mozgalom 126 esztendős hagyományaihoz méltó működése.

• A tokiói olimpia előkészítése kapcsán tapasztaltak – a részvétel menedzselése során történt malőrök –, illetve az elmúlt időszak történései nem csupán a hagyományainkat veszélyeztetik, de hosszútávon a magyar sport sikerességét is aláássák.

Mi vezetett idáig?

• A válasz egyértelmű: a MOB elnökének autokratikus vezetési stílusa, amelyből egyszerre áradt és árad valamiféle felsőbbrendűség és megfellebbezhetetlenség. Mindez egyre inkább visszaköszön a Vékássy Bálint főtitkári tevékenységében is.

Mi a probléma Kulcsár Krisztiánnal?

• A MOB elnökét az elnökség tagjai együtt és külön-külön is kérték arra, tisztelje jobban a magyar sport hagyományait, értékeit, azokat az egyeztetési formákat, amelyek az olimpiai mozgalom szereplői között megszokottak, és amelyek beváltak az évek során.

• Kulcsár Krisztián érezhetően valamiféle rosszul értelmezett reformer-szereptől fűtve eleinte ritkábban, később egyre többször, az utóbbi időszakban pedig immár teljesen figyelmen kívül hagyta a jószándékú figyelmeztetéseket, kéréseket.

• A MOB-közgyűlés összetételének átalakítását célzó törekvését hamis alapról indította: az Olimpiai Charta kötelező előírásaira hivatkozott, holott sportjogász szakemberek a megmondhatói: a NOB teljes mértékben nemzeti hatáskörben hagyja a nemzeti olimpiai bizottságok közgyűléseinek összetételére vonatkozó rendelkezések meghatározását.

• A korábbi, konszenzuson alapuló delegálási elvekkel szakítva számos, a magyar sportban meghatározó intézményt és szervezetet egyszerűen kirúgott a MOB tagjai sorából (OSEI, Magyar Edzők Társasága, vezető sportegyesületek), az így megüresedett helyeket pedig egy olyan jelölő bizottsági elnök vezetésével irányított folyamat keretében akarta feltölteni, aki távol áll a magyar sporttól.

• Amikor aztán mindenfajta érdemi előzetes egyeztetés és a jelölési politika meghatározása nélkül nem csupán a jelölőbizottság ügyrendjét, de az általuk jelöltek terjedelmes névsorát egyszerre kívánta elfogadtatni az elnökséggel, az elnökség tagjai egyértelművé tették: most érkezett el az a pillanat, amelytől fogva semmilyen formában nem kívánnak asszisztálni Kulcsár Krisztián azon törekvéséhez, hogy a MOB-ot kizárólag a saját arculatára formálja.

• Mindez azonban nem tántorította el az elnököt attól, hogy ama bizonyos „fagyos” közgyűlésen a tagság szemébe nézve valótlant állítson, és kijelentse: az elnökség nem foglalkozott az új tagok jelölésével.

Ahhoz, hogy felismerjük, nem jó irányba megy a MOB, tulajdonképpen elég magát az elnököt idéznünk. Egy interjúban büszkén beszélt arról, hogy a MOB, megszabadulva korábbi feladataitól, most "már csak egy utazási iroda", ami szerinte rendben van, míg mi úgy gondoljuk, hogy meg kellett volna maradnia a magyar sport parlamentjének, a teljes magyar sportvilágot lefedő szervezetnek. Egy másik Kulcsár-nyilatkozat csak néhány napos: "Nem a MOB-ot képviseljük a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, hanem a MOB feladata, hogy a NOB-ot képviselje Magyarországon". Nos, mi ezzel szemben olyan MOB-ot szeretnénk, amelyik a magyar sport érdekeit képviseli külföldön is.

A fenti elfogadhatatlan állítását ékesen bizonyítja az a tény is, hogy saját, áhított NOB-tagsága reményében a magyar sport érdekeiért történő határozott fellépésnél mindig fontosabb volt számára, hogy kerülje a nemzetközi konfliktusokat. Legutóbbi például az öttusa ügyében az egyöntetű magyar fellépésben nem vett részt, nem küzdött a lovaglás hagyományának megmentéséért.

Néhány lényeges szempont

• Felvetődhet a kérdés, hogyha az elnökség és a MOB-tagság egészen decemberig szavazataival folyamatosan támogatta Kulcsár Krisztián elképzeléseit, akkor most miért a hirtelen szembefordulás?

• • Az elnök kétségkívül élvezte bizalmunkat, mindannyiunk meggyőződése volt, hogy figyelembe veszi a figyelmeztetéseket, észrevételeket, nem él vissza a bizalommal.

Azaz miközben 2021 májusában megszavaztuk a tagság csökkentéséről és átalakításáról rendelkező új alapszabályt, még nem láthattuk a végrehajtás mikéntjének szabályozását, miképp a jelölő-bizottság összetételéről sem volt semmiféle információnk, így arról sem, hogy teljesen kívülállókat szánnak a bizottság tagjai sorába. 

Egyre több esetben kerültek olyan előterjesztések az elnökség elé, amelyek ellentétesek voltak a sporttörvénnyel, s bár erre a sportállamtitkárság képviselője felhívta a figyelmet, a MOB elnöke és főtitkára több ízben is negligálta ezeket az észrevételeket (olimpiai csapattagság minimumkritériumainak meghatározása a WADA-szabályzatát sértette, az OSEI kiiktatása a MOB-tagjai közül, holott az alapszabály szerint a MOB stratégiai partnere, stb.) az elnök minderről immár saját hatáskörben intézkedett, teljesen negligálva saját jelölő-bizottságát.

Mindennek fényében december 30-án egyetlen helyes döntés születhet: a MOB-tagság hívja vissza Kulcsár Krisztiánt.

Az elnökség pedig tűzze ki az új elnök megválasztásának időpontját, az új elnök irányításával pedig kerüljön sor az elhibázott alapszabály módosítására. Az elnökség továbbá haladéktalanul hozzon meg minden olyan döntést, amivel kapkodás nélkül lebonyolítható a pekingi téli olimpiai csapat utazása és részvétele.

Ezt követően pedig nyíljék új fejezet a MOB 126 esztendős történetében – olyan új fejezet, amelyik ismét méltó lesz a megelőző egy és egynegyed századhoz, és zökkenőmentes felkészülést garantál a párizsi olimpiai játékokra is.

 

Nyitóképen: Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ferer
2021. december 29. 19:04
Szuper!
enes
2021. december 29. 17:45
az el nem olvasott előterjesztések...
Coccothraustes
2021. december 29. 16:07
Mondjon le. Alkalmatlan, mint Karigeri.
formaegy
2021. december 29. 15:08
Egy kérdésem lenne. Az elnökségi tagok mi a fenét csináltak eddig? Semmiről nem tudtak, nem is sejtettek, minden egyik napról a másikra történt? Az egész bagázst úgy ahogyan van seggbe kéne rúgni! Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!