Karácsony és Horváth Csaba sunyi terelést folytat parkolásügyben – Tarlós István a Mandinernek

2022. február 28. 19:00

MSZP-s politikusokat gyanúsított meg az ügyészség a zuglói parkolási rendszerrel összefüggésben, a volt főpolgármester szerint számos ellentmondás van az érintettek védekezésében.

2022. február 28. 19:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A korrupciós ügybe keveredett Horváth Csabán és Tóth Csabán kívül egy harmadik szocialista politikus, Molnár Zsolt körül is egyre forróbb a levegő. A költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt állítja, a politikus vesztegetési pénzeket fogadott el tőle – írtuk meg. Az ügy részleteiről ITT olvashat.

Lapunkat megkereste Tarlós István volt főpolgármester, miután a zuglói parkolási ügyeket és a BKV informatikai fejlesztéseit is érintő korrupciós botrány kapcsán baloldali politikusok, illetve médiumok az ő nevét is megemlítették. Tarlós a Mandinernek nyilatkozva rámutatott: a BKV önállóan gazdálkodó, saját mérlegbeszámolóra kötelezett cég, amely a saját belső folyamataiért felelősséggel tartozik. „Az én időmben a cég belső életébe nem avatkoztunk. Ami a BKV információs rendszerét illeti, a legutóbbi időben napvilágot látott újsághírek alapján én utánanéztem a dolognak. Két, nevében összetéveszthető cég is szerepel a BKV vs. Zuglói parkolás történetben, az egyik a SiS info Kft. a másik a SiS parking Kft.” – írta a volt főpolgármester.

A két közlekedési céget, a BKV-t és a BKK-t is szerinte a mai napig sokan összekeverik. Most a BKV-ről van szó, ami a nagyobbik a kettő közül, ők bonyolítják le ténylegesen a fővárosi közösségi (tömeg)közlekedést.

Tarlós közölte: „A Főváros háza táján minap igyekeztek általánosan egyben kezelni a BKV belső informatikai szerződéseit az állítólagos zuglói parkolási korrupcióval.

Ilyet lehet mondani, hiszen ugyanúgy igaz, mint ahogy Karácsony főpolgármestersége idején tört ki az orosz-ukrán háború. Személyi összefonódásokat soha nem lehet kizárni, de a BKV szerződésének semmi köze a zuglói szerződéshez. A BKV a belső, saját informatikai rendszere üzemeltetésére 2009-ben, ha már az ellenzéki terminológiájához igazodunk, Demszky Gábor főpolgármestersége idején a cég kötött egy hosszú, tíz évre szóló szerződést a Synergonnal.”

Valamikor, menet közben tulajdonosváltás történt, így jogutódlással valaki átvette a munkát is, a személyi összetételeket állítása szerint a volt főpolgármester nem ismeri. Ez a szerződés járt le valamikor 2019 július környékén. Ekkor a BKV saját hatáskörben, pályázat keretében, a Fővárostól teljesen függetlenül szerződött a SiS info Kft-vel.

„A városvezetés mit sem tudott erről, nem is kellett tudnia, mivel a megbízás olyan munkákat tartalmazott, mint a BKV belső levelezése, vállalatirányítása, bérszámfejtése, raktározási tevékenysége, saját számlázása, a forgalomirányítás, vagyis csupa BKV saját tevékenység. Emellett a kft. biztosította a gépeket, szoftvereket is. 2020 december táján újra tulajdonosváltás történt, akkor is valami jogutódlás következett be” – részletezte Tarlós, aki szerint az akkor szűk másfél éve Karácsony Gergely főpolgármestersége idején működő cég nem Karácsony Gergely intézkedése alapján szállt ki, de a személyi összetételeket most nem ismeri.

Mindebből még semmi nem következne, ám e pontnál kap értelmet a vihart kavart „számlagyár” ügy. „A nyomozó hatóság nyilván kideríti majd, kikkel, hogy, hol működött számlagyár. A BKV szempontjából az a lényeg, hogy az inkriminált kft. a BKV-nál folytatott-e ilyen tiltott tevékenységet, vagy másutt, csak éppen azidőben dolgozott a BKV-nak is. A jelenlegi információk szerint a számlagyár nem a BKV-nál üzemelt. Ha így van, akkor »számlagyár« ügyben a BKV intakt” – véli Tarlós.

Ami a zuglói parkolási korrupciót illeti

A volt főpolgármester közlését a továbbiakban teljes terjedelemben közöljük:

„Én szerettem volna központosítani a fővárosi parkolási rendszert, de voltak kerületek, akik foggal körömmel ragaszkodtak ennek lebonyolításához. A Fővárosi Önkormányzat az én időmben nem kötött parkolási szerződést. A zuglói ügy nem 2019-ben volt igazán botrányos, hanem még 2017-ben. A zuglói fizetős parkolás bevezetését épp Karácsony Gergely követelte, tőle szokatlan agresszivitással. Ennek elvileg írásos nyoma is van. Formálisan a fizető parkolásról az elvi döntést (Karácsony Gergely javaslatára) ugyan a Főváros hozta meg, de aztán

a pályáztatást, szerződéskötést Zugló végezte, a pénzt is mindig csak ők szedték be.

(Azaz ha követjük az ellenzék mi esetünkben szándékolt kommunikációs logikáját, akkor bizony Karácsony Gergely polgármestersége idején).

A botrány azért volt, mert akkor az ATV Egyenes beszéd című műsorában Karácsony Gergely panaszosan kifejtette, hogy az a szerződés szerinte egy piszkos mutyi. A 444, a Népszava most is azt harsogja, hogy a szavazásnál Zuglóban Karácsony Gergely tartózkodott. Ez annál nagyobb baj, mivel utána 2017 júliusban szemrebbenés nélkül személyesen ő írta alá azt a szerződést, épp a SiS parking kft-vel, amelyiket most emlegetik a zuglói parkolási korrupció kapcsán. Az pedig nem igaz, hogy az előzmények ismeretében köteles lett volna ezt a szerződést – még a rendelkezésre álló újratárgyalást is mellőzve – aláírni. Sőt.

Megjegyzendő még három dolog:

1. A BKV a SiS parking Kft-vel soha nem állt jogviszonyban. A Fővárosi Önkormányzat pedig (legalábbis 2010-19 között) még kevésbé. Zuglóban viszont nem egy önkormányzati cég szerződött, hanem maga az önkormányzat, épp a SiS parking kft-vel. A személyi összefüggésekről ott többet lehetett tudni, mint a BKV-nál. Ez annál is inkább igaz, mert a BKV-val most is visszatérően összefüggésbe hozott Fuzik 2011 óta, azaz több mint 10 éve nem áll a BKV alkalmazásában.

2. Az a sejtetés (Karácsony Gergely és Horváth Csaba), hogy a 2019-s BKV szerződés hatással lehetett volna 2016-17-es zuglói korrupciós ügyekre, nyilvánvaló képtelenség.

2016-2017-ben Horváth Csaba egyáltalán mit keresett Zuglóban?

Miért nem azzal védekezik, hogy abban az időben neki semmi köze nem volt a zuglói önkormányzat szerződéseihez. De nem ezt mondta, hanem kiflivajazásról, meg a nyomozók hangulatáról mesélt.

3. A zuglói parkolási szerződés megkötésének idején a zuglói képviselőtestületben – a híresztelésekkel ellentétben – egyértelmű baloldali-liberális többség volt, és az MSZP már Karácsony Gergely mindenkori jelölő szervezetének számított.

Van még valami, amiről semmi határozottat nem állítok, csak leírom egymás mellé azt, ami tényszerűen megtörtént, és más-más időpontban meg is jelent a médiában.

1. A kritikusnak tekinthető zuglói időszakban (2016-2019 között) a zuglói polgármester Karácsony Gergely volt.

2. Most az a Hadházy ott a parlamenti képviselőjelölt, aki 2021 elején-közepén sértődött volt és alaposan kutakodott Zuglóban. Ugyanis Hadházy ellenében sokáig a most meggyanúsított MSZP-képviselőt kívánta az ellenzék indítani, akit az utolsó előtti pillanatig Karácsony is teljes mellszélességgel támogatott. (Szóban levő MSZP-s képviselővel egyébként Karácsonynak éveken át köztudomásúan értelmezhetetlenül hullámzó kapcsolata volt, amiről ő maga ellentmondásosan nyilatkozgatott).

3. Kiderült azóta, hogy Hadházy és Márki-Zay rokonok.

4. Ezt követően az ellenzéki előválasztási folyamat finisében Karácsony az első forduló eredményével, és saját folyamatos, aktuális nyilatkozataival teljes logikai ellentétben, egy – az előválasztás számaihoz képest jelentéktelen merítésű „felmérés”-re hivatkozva – az utolsó pillanatban, egyik napról a másikra váratlanul visszalépett. Anélkül, hogy erről a jelölő szervezetét (MSzP) tájékoztatta volna.”

Nyitókép: MTI

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. március 04. 13:17
Baloldali csak sunyi es hazug !
jánosbácsi
2022. március 01. 06:51
Ez most nem téma pitta. Háború van pitta.
fatman
2022. március 01. 01:09
Nos, ki van elásva Zuglóban, és miért???
pollip
2022. március 01. 00:41
Logikusnak tűnik, hogy miért mondott le olyan hirtelen Karácsony a jelöltségről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!