Cserhalmi György 75

2023. február 17. 13:28

Születésnapját ünnepli a Kossuth-díjjal és Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész.

2023. február 17. 13:28
null

Cserhalmi György 1948. február 17-én született Budapesten. 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Békés András osztályában.

A hetvenes évek elejétől a debreceni és a veszprémi színház, majd a Nemzeti Színház színésze lett. 1983-tól a Budapesti Katona József Színházban dolgozott, 1991-től szabadúszó lett, majd az Új Színház, utána a Radnóti Miklós Színház tagjaként dolgozott.

Nemzedékének egyik legismertebb, legnépszerűbb férfi színészeként Cserhalmi számos színpadi szerepei mellett sok tucat filmben is játszott.

1990-ben Kossuth-díjat kapott. 2009-ben az európai parlamenti választáson szerepelt az akkor indult Lehet Más a Politika listáján.

2012-től a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, 2014-ben a Nemzet Színésze lett.

Felesége, Cserhalmi Erzsébet színésznő 2016-ban hunyt el. Lányuk, Cserhalmi Sára filmrendező lett.

Cserhalmi György szavalása 1989. március 15-én, a rendszerváltás előtti hónapokban

 

Cserhalmi nemrég a Színház Online-nak adott interjút életpályájáról és az őt mostanában foglalkoztató gondolatokról.

„Tavaly, életemben először egyedül töltöttem a karácsonyt a pandémia miatt. Fura volt meggyújtani Kékkúton az utolsó adventit – beraktam egy tükör elé, és így tudtam telefonnal felvenni. Marhára nem értek ehhez a felvenni, levideózni dologhoz, de valahogy, kényszerűségből a lányomnak, Sárának és az unokáknak közvetíteni szerettem volna ezt az egészet. Érdekes volt, fura, ahogy a gyertyafény megduplázódott a tükörben, és ahogy magamat is néztem, egy egészen más ember nézett vissza rám, mint amire számítottam. És mégsem voltam magányos. Egyedül lenni vagy magányosnak lenni az nem ugyanaz.

Aztán megjöttek az üzenetek, az örömhírek a gyerekek részéről.

Az nem ugyanaz, mint amikor az ember csajozott, és a kapu alatt ez a szó kicsúszott a száján, és mondta ezt a másiknak. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ilyenkor kiderül, hogy az életnek van értelme. Ezt így csak egy gyerek tudja közvetíteni. Úgy senki nem tudja mondani, hogy szeretlek, mint egy gyerek. Az olyan őszinte, olyan kendőzetlen, magányos és annyira kiszolgáltatott.

Elképesztően gyönyörű…  aki ünnepel, annak igénye is van erre a megkettőződésre, hisz megszületett a Gyermek. Felnőttkorában érzi is már, hogy ez egy nagyon. fontos ügy, ahogy az is, amikor meghal – az is egy fontos ügy.

Arról is beszélt: „Vannak visszavonhatatlan dolgok, mint a halál, amivel nincs mit kezdeni. Vannak visszavonhatatlan dolgok: igazságtalanságok, betegségek – ezekkel sincsen mit kezdeni. Az ember a Teremtőjével olykor vitatkozik, és olykor nem ad neki igazat. De attól még Neki van igaza, minden esetben, sajnos. Szoktam mondani: az nagyon el lett cseszve, hogy a hetedik napon elment megpihenni. Pedig lett volna még rajtunk, velünk mit ügyködni.”

 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. február 18. 12:39
Megfigyeltétek már, hogy még a legutolsó csepűrágó komédiás is "művész úrnak" vagy "művésznőnek" nevezi és nevezteti magát? Röhejes. Nem tudom ezzel, hogy van Cs.Gy.? Én jó színésznek tartottam amíg dolgozott, politizálása viszont soha nem érdekelt. Az ő kaptafája a színház és a film.
brekker
2023. február 18. 00:45
A színész nem pszihiáter, hanem varázsló. Nem kell nevelni.
brekker
2023. február 18. 00:40
Nem érdekel, hogy hogyan kínozzátok egymást színfalak mögött, én szépet és jót akarok látni a színpadon, ezért vagytok kiválasztva ti szépek és jók. Ne a szép és jó legyen csúnya és gonosz, hanem a csúnya és gonosz is legyen szép és jó az előadás végére.
brekker
2023. február 18. 00:32
Valóban arról szól a színjátszás, hogy a színészek a szenvedő lelküket közszemlére teszik? Mit tanul ebből a néző, hogy nincs remény? Ez még a jobbik eset, a rosszabb, hogy direkt ellenzéki propaganda. Kínlódni ki megy színházba? Aki utálja a kormányt, és utána megelégedetten megy haza, miután talán a tizedét fizette ki a ráfordításnak. Jól megadta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!