„Mi, magyarok élen járunk Ukrajna segítésében” – az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke a Mandinernek

2023. február 25. 09:01

„Elkezdjük kirakni mondjuk az ételeket, odajönnek, megölelnek, megszorítják a kezünk, nem győzik elmondani, mennyire köszönik a magyarok segítségét” – mesél ukrajnai tapasztalatairól Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Interjúnk!

2023. február 25. 09:01
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Nyitóképen: kismamák és gyermekeik egy kijevi kórház pincéjében a háború első heteiben (fotó: Hölvényi Kristóf)

 

„Sok mindent megéltem már a segélyszervezetben, de az a legtragikusabb és a leglesújtóbb, amikor emberek által okozott humanitárius katasztrófát látunk” – mondja Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a Mandinernek. Mint hozzáteszi, bármennyire is megrendítő egy földrengés is, ott nem beszélhetünk emberi mulasztásról, hiszen a természet erői mutatták meg, mire képesek – az ilyen helyzetekben könnyebb is segíteni lelkileg, hiszen az ember látja a kiutat.

„De, amikor azt látjuk, hogy a világ vezető politikusai hosszú hónapokon – Ukrajna esetében már egy éve – beszélnek el egymás mellett, és közben az egész történet hihetetlen tragédiába fut, annál rosszabbat nem tudok elképzelni. Mindezek ellenére tesszük a dolgunkat, de a helyzet mélységesen elszomorító” – fakadt ki. 

Jelenleg három helyen – egyenként tíz-tizenöt munkatárs vagy önkéntes bevonásával – tartanak fenn humanitárius irodaközpontot: Beregszászon, Lembergben és Kijevben. Itt zajlik a projektek előkészítése, megírása, végrehajtása és ellenőrzése is, de itt szervezik a logisztikát és itt is adminisztrálnak.

A segélyszervezet munkájának egyik legfontosabb vezérelve, hogy tényleg abban segítsenek, amiben a másik fél leginkább rászorul, így nagy hangsúlyt fektetnek a humanitárius munka és a fejlesztési elképzelések szoros egyeztetésére. „Azért, hogy még véletlenül se fordulhasson elő, hogy olyan dolgot találunk ki, amire nincs is szükségük a segítségre szorulóknak” – hangsúlyozza a szervezet elnök-igazgatója. Az adminisztrációs munka is nagyon komoly, hiszen minden egyes fillérnek vagy természetbeni támogatásnak nyoma kell, hogy legyen. 

2022 tavaszán, Bucsa felszabadítása után rögtön egy kamion segélyszállítmányt juttatott el az Ökumenikus Segélyszervezet a városba. Lehel László is jelen volt az adomány átadásánál. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet
2022 tavaszán, Bucsa felszabadítása után rögtön egy kamion segélyszállítmányt juttatott el az Ökumenikus Segélyszervezet a városba. Lehel László is jelen volt az adomány átadásánál. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

 

Van is mit könyvelni, mostanáig 242 ezer embernek segítettek, közel 1700 tonna élelmiszerrel, mindennel egybevetve a segítség értéke mostanáig meghaladja a 18 millió dollárt. „Azért tudtunk ennyivel segíteni, mert a kormány minket kért fel Magyarország legnagyobb humanitárius akciójának lebonyolítására. Az általuk felajánlott összegekhez is mi készítjük a projekteket, nagyon szoros együttműködéseben a külügyminisztériummal” – emeli ki Lehel László.

Ennek köszönhetően épülhetett a bucsai kistérségben egészségház és orvosi rendelő,

míg a szétlőtt Borogyankán a hűtés-fűtést légkondicionálóval biztosító és külön generátorról működő – aminek köszönhetően, ha áramkimaradás van, itt akkor is világos marad – konténeróvoda.

Mindezek mellett az Ökumenikus Segélyszervezet nagyon erős nemzetközi együttműködésben is részt vesz, ami azt is jelenti, hogy más országok – többek között finnek, svédek, dánok, angolok, amerikaiak – egyházi hátterű segélyszervezetei is támogatják anyagilag. „Nagyon sok segélyszervezet személyesen nem vesz részt az ukrán humanitárius akcióban, de úgy látják, mi jól végezzük a feladatunkat, így minket támogatva tudnak segíteni ők is” – mutat rá. Mint hozzátette, a munkájukról rendszeres heti jelentéseket küldenek Genfbe. 

A segélyszervezet támogatásának köszönhetően mosógépek, bojlerek, hűtők és egyéb konyhai eszközöket kerültek a menekültszállásokra többek között Munkácson, Rahón, Beregszászon és Ungváron vagy éppen Csernyivciben.
A segélyszervezet támogatásának köszönhetően mosógépek, bojlerek, hűtők és egyéb konyhai eszközöket kerültek a menekültszállásokra többek között Munkácson, Rahón, Beregszászon és Ungváron vagy éppen Csernyivciben.

 

Sokféle szakaszon van túl Ukrajna – kezdi válaszát a segélyszervezet elnök-igazgatója arra a kérdésünkre, hogyan tudná leírni a háború sújtotta ország és lakóinak állapotát.

Mint mondja, a háború kitörése óta rendszeresen jár az országban és azt látja, hogy ez idő alatt

átélték a teljes kétségbeesést és aggodalmat, amit egy időre a helyzetbe való szomorú beletörődés váltott fel.

Amikor pedig az ukrán csapatok Kijev környékéről visszaszorították az oroszokat, az ukránokban felébredt a remény, hogy vissza fogják tudni foglalni elvesztett területeiket. „Új lendületet kaptak, de azért ezek mindig kétarcú történetek: egyik oldalon ott a remény, a másikon pedig a teljes kétségbeesés” – mutat rá Lehel László.

Mint hozzáteszi, nem tud úgy végigutazni Ukrajnán – ez több ezer kilométer távolságot jelent, hiszen az Ökumenikus Segélyszervezet nemcsak Kárpátalján, hanem az egész országban, beleértve Harkivet, Zaporizsját és Kijevet is segít – hogy ne látna temetéseket. „Már tudjuk, milyen jelzésű autó szállítja az elhunytakat, megrázó, amikor sorban jönnek, de még szívbemarkolóbb temetőben álló embereket látni. Az egészet borzasztó szomorúság járja körbe” – mondja.

Hozzáteszi, hogy mindezek ellenére ott a remény az emberekben, mert „élni akarnak és előre látni”.

Hála a nagyon komoly támogatásoknak, élelmiszerhiány nincs Ukrajnában,

kivéve persze a közvetlen háborús övezeteket, ahol olykor problémát jelenthet az ellátás.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a biatorbágyi raktárbázison gyűjtik, válogatják, majd helyezik raklapokra a tartós élelmiszereket, amiket aztán húsztonnás kamionok szállítanak Ungvárra és Beregszászra, onnan pedig helyi járművekkel kerül többek között Herszonba, Ivano-Fankivszkba, Lvivbe, Zaporizsjába, Cserkasziba, Harkivba és még sorolhatnánk.

Az élelmiszernél sokkal nagyobb problémát okoz az áramellátás hiánya, egyre több helyen kapcsolják ki, de mint az elnök-igazgató fogalmaz, a helyzet a korábbiakhoz képest annyit javult, hogy az emberek többé-kevésbé tudják már, mikor nem lesz áram. „Korábban nagyon megterhelő volt lelkileg, amikor egyszer csak sötét lett, és fogalmuk nem volt, mikor lesz újra világos” – érzékelteti. 

A másik nagy problémát Lehel László szerint az „exodus”, vagyis az országból való menekülés okozza,

– teszi fel a kérdést. És még azok vannak jobb helyzetben, akiknek lehetőségük volt elmenekülni, a háborúban ragadtak mennek egyre beljebb és beljebb, kicsi, eldugott falvak közösségi szállásaira. „Nekik nincs pénzük elhagyni az országot, és nem is tudnak hova menni a határon túl, így gyerekekkel teljesen kétségbeesve, két szatyorral a kezükben vándorolnak, van, hogy napokig, mert a vonat kimarad, vagy hosszú ideig nem is jön” – írja le a teljesen reménytelen helyzetet Lehel László. 

Lviv - pszichoszociális segítségnyújtás, zeneterápia a menekültszálláson, ünnepség 2022 karácsonyán az Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében
Lviv - pszichoszociális segítségnyújtás, zeneterápia a menekültszálláson, ünnepség 2022 karácsonyán az Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében

 

Ami a gyerekeket illeti, Lehel László azt tapasztalja, szüleik mindenhová viszik őket magukkal. „Még nem láttam olyan közösségi helyet, ahol ne lettek volna gyerekek” – mutat rá. Az Ökumenikus Segélyszervezet ezért nagy figyelmet fordít arra, hogy a közösségi szállásokon gyermeksarkokat alakítsanak ki. „Játékokat szervezünk nekik, igyekszünk emberibbé tenni a körülményeket, de mindezek ellenére ez a borzasztó időszak mély nyomot hagy majd az életükben” – emeli ki. Egyébként a szervezet csak Kárpátalján 250 közösségi helyet támogat.

Szerencsére az ukrán hatóságok nagyon együttműködők,

nem akadályozzák a segélyszervezet munkáját, sőt, épp ellenkezőleg, a kormányzóságok igyekeznek segíteni akár az újjáépítés miatti engedélyeztetésekről legyen szó, akár a rászorulók megtalálásáról.

„A mindennapi munkánkban nem érzünk semmit azokból a politikai üzenetekből, amiket időnként az újságokban olvasunk” – összegzi az elnök-igazgató. Mint mondja, látják, hogy a magyarok nagyon jó munkát végeznek, mi több, „a magyar humanitárius tevékenység élen jár Ukrajnában, a nemzetközi összehasonlításban is megálljuk a helyünket”. Ennek okát Lehel László abban látja, hogy nemcsak szervezetten, de nagyon gyorsan sikerült segítséget nyújtaniuk, nem egy településen ők voltak az első segélyszervezet a háború kirobbanását követően. Nemcsak a humanitárius munkában, hanem a fejlesztésben és az újjáépítésben is részt vesznek, az Európai Unió és az ENSZ szakosított szervezetei hívják meg az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársait azokra a megbeszélésekre, ahol ezeket tervezik.

– emeli ki.

Ami a segítség fogadtatását illeti, Lehel László sok megható történetet őriz: „Elkezdjük kirakni mondjuk az ételeket, odajönnek, megölelnek, megszorítják a kezünk, nem győzik elmondani, mennyire köszönik a magyarok segítségét, mindenütt szeretettel találkozunk, örülnek, és nyomot hagyunk az életükben”.

A borogyankai szétlőtt házsor; fotó: Ökumenikus Segélyszervezet
A borogyankai szétlőtt házsor; fotó: Ökumenikus Segélyszervezet
 

Mind közül a legszívbemarkolóbb élménye az volt, amivel akkor találkoztak, amikor szétlőtt tankokat kerülgettek Borogyankában. „Az úton keresztbe szétbombázott híd, teljesen szétégett házsor, Kádár-kockákra emlékeztető szétlőtt épületek, látszik, hogy ez az utca így, ahogy van, bontásra ítéltetett, mert lehetetlen megmenteni” – festi le a helyzetet.

Éppen járták be az épületeket, helyi vezetőket kerestek, hogy megkérdezzék, miben tudnak segíteni, amikor egyszer csak jött egy édesanya a gyermekével. Valamennyit tudott angolul, mutatta a háta mögött szétbombázott házat, hogy annak a harmadik emeletén laktak. „Megkérdezték, mi járatban vagyunk. Mondtam, Magyarországról jöttünk, segíteni szeretnénk új óvodákkal, iskolákkal, élelmiszerrel, higiéniai eszközökkel.

– idézi fel Lehel László. 

 

Ukrajnai menekülteket segítő munkájáról az ukrajna.segelyszervezet.hu oldalon található bővebb információ, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon fogad pénzadományokat az Ökumenikus Segélyszervezet.

***

Nyitókép: Hölvényi Kristóf, belső fotók: Ökumenikus Segélyszervezet

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2023. február 25. 12:45
Ezt írják ki csekk fosbuk-oldalára minden nap. Már akiket nem zárt ki. Aztán várják meg, kizár-e. Akkor más folytassa.
putyliorkok
2023. február 25. 12:41
Ez is mellé ment kis korpáskurva:DD Ügynök volt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója Filozófus fedőnéven jelenthetett a protestáns egyházi élet szereplőiről az a Lehel László, aki ma az államnál és a kormánynál igen jól pozícionált Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Beszervezési dossziéja szerint "a szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta"
Lolka-Bolka
2023. február 25. 12:24
Egy petakot se az ukran gecyknek. Kibaszni az osszeset aki nem beszel magyarul. A kurva rohadt hitvany nep .
Kybon
2023. február 25. 11:58
„Mi, magyarok élen járunk Ukrajna segítésében” - Akkor a k'rva anyádat - gondolta a 95 százaléknyi ukrán! 87 százalék azt is hozzátette, hogy: a 'magyarokat belefojtjuk a Balatonba, két nap alatt megdöglik mind'. (Jó, persze az ukránok 5 százaléka megköszönte. Van remény!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!