Hodász András: Hülyeség, hogy Ferenc pápa a magyar kormány mellett állt ki a látogatásaival

2023. július 03. 11:32

A papi pályát elhagyó influenszer szerint a katolikus egyház és a Szentatya nem azt gondolja békének, amit a politika békepártiságként akar eladni.

2023. július 03. 11:32
null

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos egyházi álláspontról, Ferenc pápa magyarországi látogatásairól, saját életútjáról és a papi pálya elhagyásáról is szó volt a Hodász Andrással készült közel egyórás interjúban a Magyar Hang Kompország című műsorában.

„A vatikáni és a budapesti békepártiság nem ugyanaz”

Az egyház és a Vatikán álláspontja nem az, hogy „béke minél előbb”, hanem az, hogy egy autonóm országnak joga van megvédenie önmagát – fogalmazott Hodász az ukrajnai háború ügyében, hozzátéve, hogy a jogos honvédő háború a katekizmus és Ferenc pápa szerint legitim igény. „A Szentatya nem azt gondolja békének, amit egyébként a politika békepártiságként akar eladni, hogy ott, ahol most vagyunk, ott álljunk le, mindenki tegye le a fegyvert, és maradjon úgy. Ennek a háborúnak úgy lehet vége, ha az agresszor ország visszavonul az eredeti határai mögé” – fejtette ki, csúsztatásnak minősítve azt az állítást, hogy csak két békepárti vezető van Európában.

Megjegyezte, nem tartja ugyan jogosnak az ukrajnai nyelvtörvényt, de azt sem, hogy az alapján legitimálják városok bombázását.

„Ferenc pápa nem azért jött, hogy kiálljon a kormány mellett”

Arra a felvetésre, hogy Ferenc pápa rövid időn belül tett két magyarországi látogatását sokan úgy értelmezik, ez a magyar kormányzati politika melletti kiállás, úgy reagált: „ez hülyeség, ez megint a politikusok nárcisztikus világlátása”.

„A Szentatya meglátogatta a nyáját egy országban, ahol ilyen formában még nem volt” – mondta, emlékeztetve, hogy

az eucharisztikus kongresszus egy nemzetközi esemény volt, az utóbbi pedig egy apostoli látogatás, amit már korábban megígért a katolikus egyházfő, s nincs olyasfajta jelentősége, amilyet tulajdonítani akarnak neki.

Hodász András hozzáfűzte, számára a legfontosabb Ferenc pápa egyszerűsége és emberközelisége volt.

Hodász már 18 évesen gondolkodott a papi pályán

A műsorban hosszan beszéltek Hodász életútjáról. Az interjúból kiderült: már 18 évesen gondolkodott a papságon – Zugligetben egy összetartó templomi közösséghez tartozott –, de szülei javaslatára először elvégzett egy világi egyetemet, magyar és kommunikáció szakon diplomázott. A Papifrankó című videóiról – amelyek által országosan ismertté vált – úgy nyilatkozott, sosem politizált a műsorokban, de valóban volt egy téma, a meleglobbi, amellyel kapcsolatban álnaivitás lenne azt mondani, hogy ne számított volna politikai reakciókra. Ebből is szerinte azért lett politikai téma, mert éppen akkor ez a kérdés felfutóban volt mint kampánytéma.

Megbánta a „meleggyógyítós” tévéműsort

Arra a kérdésre, nem bánta-e meg, hogy részt vett az M5 melegek gyógyításáról szóló beszélgetős műsorában, azt válaszolta: bánja, hogy elment, és azt is, amilyen stílusban megnyilvánult.

A papságból való kilépésével kapcsolatban megjegyezte:

jólesett volna neki, ha védelmet kap egy-egy őt ért támadással szemben, bár – tette hozzá – még amikor a Szentatyát érték hasonló támadások, ő se kapott.

Arról is beszélt, hogy az 1990-es és a 2000-es évek egyházi vezetői úgy értelmezték a maguk szerepét, mint akik útmutatást adnak a társadalomnak és a politikai döntéshozóknak. Az utóbbi években azonban ezt nem látja.
Arról is kérdezték őt, hogy szerinte a cölibátus esetleges megszüntetése megoldaná-e a papi utánpótlás kérdését. Erre úgy felelt: a papi nőtlenség eltörlésére vonatkozó kérdést fel lehet tenni, „de ha az a motivációnk, hogy az eltörlés megoldja az egyház problémáit, akkor rossz úton járunk”.

Nyitókép: Hodász András Facebook-oldal

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. július 03. 15:09
"Arról is beszélt, hogy az 1990-es és a 2000-es évek egyházi vezetői úgy értelmezték a maguk szerepét, mint akik útmutatást adnak a társadalomnak és a politikai döntéshozóknak. Az utóbbi években azonban ezt nem látja." Mint minden szervezetben a helyi vezetők a szervezet hierarchiában magasabb besoztást betöltő vezetők értékeivel is azonos útmutatást kell adjanak. Ilyen formában lesz vezetett a szervezett minden szintjén. És ettől lesz vezető a legalsó vezetői szint is. Nem szükséges a 90-00 éveket elemezni. Andirska egyszerűen nem veszi észre önmagát. A 2010-es évek után téthódító közösségi média és más exhibicionista platformok célja pontosan az individualizmus kidomborítása. A személy kapcsolatának felszámolása a teremtőjével azáltal, hogy újrateremteni hiteti önmagát. Azt az illúziót adva, hogy az ember teremtője önmagának. Andriska papnak alkalmatlan volt, különösen annak okán, hogy a fentieket nem volt képes megérteni. Így az sem tűnt fel neki, hogy a saját rekreációja elszakította attól, amiben korábban meggyőződéssel hitt. Egészen odáig bontotta le a szimbiótája a valódi énvalóját, hogy végül azt hitte Isten csapta be és hagyta el őt. Pedig a valóságban az újrateremtett énjét gőgből és félelmekből gyúrta meg. Majd ugyanilyen rekreatúrákat vonzott maga köré, amelyek bálványukká tették. Andriska megmérettetett és könnyűnek találtatott.
szürkeSzarvas
2023. július 03. 14:56
A "dékáközeli" volt pap. Hiba volt Isten szolgájává szentelni valaha is.
Igazszó
2023. július 03. 14:49
Indifferens mit hazudik ez a keresztenygyűlölő tetves zsidók kezén kesztyűbábbá silányult szarjankó.
Oldalkosár
2023. július 03. 14:48
Kis maszatolós. Politikai-közéleti ügyek kapcsán a pápa nem csak a háborúról fejtette ki a véleményét. Volt ott szó kulturális önfeladásról, meleglobbiról, migrációról is. Habár a menekültek, elesettek befogadása mellett érvelt, a tömeges migrációt ő is elutasítja és a woke kapcsán egyértelműen a kormány álláspontját képviseli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!