Kanadától Csángóföldig – Újra várja a fiatalokat a Kőrösi Csoma Sándor Program

2023. július 24. 20:09

Július végéig lehet pályázni a Nemzetpolitikai Államtitkárság ösztöndíjaira a világ minden magyarok lakta pontjára.

2023. július 24. 20:09
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

 

A Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében még egy hétig, július 31-ig lehet jelentkezni a magyar diaszpórát támogató Kőrösi Csoma Sándor Programra és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor Programra.

Kiket várnak?

Mindkét ösztöndíjra a 18. életévet betöltött, a nemzet iránt elkötelezett, legalább középfokú iskolai végzettséggel és magyar állampolgárággal rendelkező személyeket vár az államtitkárság Magyarországról és a külhoni régiókból. Az sikeres pályázók feladata, hogy 9 hónapon át közösségszervező munkával segítsék a diaszpórában és szórványban élő magyarságot nemzeti identitásának, nyelvének, kultúrájának megőrzésében.

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rámutatott: 

„Ahol magyar közösségek élnek, ott egy cseppnyi Magyarország él tovább.

 A Kőrösi Csoma Sándor Programban és a Petőfi Sándor Programban részt vevő ösztöndíjasok ezeknek a közösségeknek a megerősítésével, a Magyarországgal való kapcsolataik szorosabbra fűzésével foglalkoznak, szolgálatuk ezért nemzetpolitikai szempontból kiemelten fontos.”

Mi az ösztöndíjak célja?

Az államtitkár lapunknak úgy fogalmazott: „A Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program keretében az elmúlt 10 év során több mint 1000 ösztöndíjas teljesített szolgálatot a világ legkülönbözőbb pontjain, ahol magyar közösségek élnek. Több esetben olyan magyar közösségeket is sikerült felfedezni az ösztöndíjasok munkájának köszönhetően, amelyekről eddig nem volt tudomásunk. Rengeteg helyen újraindult a magyar élet, új magyar iskolák, folyóiratok, néptánckörök, cserkészcsapatok alakultak, és számos másod-, harmad- vagy többedgenerációs magyar tett sikeres magyar nyelvvizsgát.”

Potápi Árpád János hangsúlyozta: 

 

„Nem vagyunk akkora nemzet, hogy bárkiről is lemondjunk. Minden magyar számít, éljen bárhol a világon. 

 

Arra bíztatok mindenkit, fiatalabbakat és idősebbeket, hogy jelentkezzenek a programra, mert nemcsak adnak, hanem kapnak is általa. Amellett, hogy 9 hónapon át egy jó ügyért dolgoznak, életreszóló élményben lesz részük és maguk is magyarságukban megerősödve térnek haza.”

Hová szólnak az ösztöndíjak?

A jelenlegi, 2023/2024-es programévre vonatkozó felhívás szerint a Kőrösi Csoma Sándor Programban az északi félteke országaiba – USA, Kanada, Európa számos országa, Izrael, Törökország – lehet jelentkezni, míg a Petőfi Sándor Program keretében a Magyarországgal szomszédos országok – Románia, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia – szórványmagyar közösségeihez utazhatnak ösztöndíjasok.

A pályázók négy területen belül nyújthatják be jelentkezésüket a programra: cserkésztevékenység, hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség), oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, tananyagok összeállítása, gyermekfoglalkozások tartása, táboroztatás), valamint közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása.

Az ösztöndíjra a pályázók és a fogadószervezetek egyaránt elektronikus formában jelentkezhetnek a www.kulhonimagyarok.hu oldalon elérhető pályázati felület kitöltésével. A külföldi programszakasz tervezett megvalósítási időszaka: 2023. október 1. – 2024. június 30. A pályázatok benyújtási határideje: 2023. július 31. éjfél (közép-európai idő szerint).

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!