Kegyelemből, míg időnk van

2023. augusztus 25. 13:13

Hajlamosak vagyunk úgy beszélni a háborúról, mintha az előző harminc évben béke honolt volna az egész világon. Interjú.

2023. augusztus 25. 13:13
null
Bogárdi Szabó István
Bogárdi Szabó István
református.hu

„Közvetlen szomszédunkban háború zajlik, ömlenek nyugat felől a fegyverek – és semmi tárgyalás… A világ tényleg nem képes tanulni a történelemből?

Lassítsuk le ezt a történetet, és szálazzuk szét! A háború hogyanja tekintetében igenis tanult az emberiség. A mai ember már elképzelhetetlenül hatékony technológiával indíthat el és vívhat háborúkat. Egykor az első világháború nagy leleményei közé tartozott a repülő. Ennek alapja pedig az volt, hogy néhány arisztokrata, úri passziójának engedve, fölrepült és forgott fent körbe-körbe. Ma pedig lassacskán drónok veszik át a hadirepülők szerepét, ám kétségtelenül ez is háború…

Eddig mintha keserű irónia volna a válasza.

Valójában oda akarok eljutni, hogy ne legyünk képmutatók, tartsunk önvizsgálatot. Hajlamosak vagyunk úgy beszélni a háborúról, mintha az előző harminc évben béke honolt volna az egész világon. Az orosz–ukrán háború kitörésének napján, amikor elindult az orosz hadigépezet, tizenhat helyen volt háború a földön, csak erről mi, európaiak nem beszéltünk, messze voltak. Ámbár az európai és amerikai fegyvergyártók jól jövedelmező üzleteket kötöttek Latin-Amerikában, Afrikában, Ázsiában. Ezek a harcok évek, évtizedek óta folytak, fegyverrel, vérontással, pusztítással. Tehát amikor elkezdjük keresni az orosz–ukrán konfliktus felelőseit, ne álljunk meg az agresszornál, egyetlen ügyeletes démont kijelölve, akit ha legyőzünk, akkor aztán már tényleg végleg beköszönt a békekorszak. Nevezzük nevén a felelősöket mind: elnököket, tábornokokat, fegyvergyárosokat, politikusokat és a mögülük kikandikáló egyéb nagy embereket!

Mindannyian érdemben felelősek?

Úgy általában a nyugati ember is, aki azzal áltatta magát, hogy vége van a történelemnek, s jön egy kedves, lágy korszak, amelyben az emberiség minden konfliktusa elenyészettnek nyilvánítható, és legfeljebb filmekben, videójátékokban éli ki agresszív természetét. Holott, ismétlem, az egész hazugság volt. A német, orosz, amerikai, cseh és még ki tudja milyen hadiipar az elmúlt évtizedekben is szépen virágzott. Csak éppen, ideiglenesen, távol voltak tőlünk a konfliktusok; ki lehetne számolni, hány áldozata volt azoknak is… Szóval az európai embernek addig kellene elvégeznie ezt a számvetést, szembesülést, amíg megteheti. Mert nem biztos, hogy erre még lesz mód, ha eszkalálódik a háború, és a mi fejünkre zúdulnak a bombák, a mi fiaink jönnek haza koporsóban, és mi fogunk Budapesten pincében meghúzódni.”

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 26. 11:05
>>>Hajlamosak vagyunk úgy beszélni a háborúról, mintha az előző harminc évben béke honolt volna az egész világon.<<< Az elmúlt 25 evben 18 háborúban haltak meg többször annyian, mit ukrajnában, köztük gyermekek közel milliós nagyságrendben. 25 éven át a most ukránszopó szarevőket sem érdekelte az egész, mert egy megcsonkított jemeni vagy mali gyerek sem tudta körbehaknizni a G az ENSZ és NATO konferenciákat, és persze a jútú sem koncertezett Darfúrban. “Don't believe politicians and thieves They want our people on their bended knees Pirates and robbers, liars and thieves You come like the wolf but dressed like the sheep If you go to Lagos what you find, vampires If you go to Kinshasa what you find, vampires If you go to Darfur what you find, vampires If you go to Malabo what you find, vampires Lies and theft Guns and debt Life and death IMF“ / Thievery Corporation - Vampires/
connorj
2023. augusztus 25. 20:21
Kedves István! Most javasoltam a Miniszterelnöknek: Közös ima a Hősök Terén. IRODALOM istenanya.hu https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Matthias_Gr%C3%BCnewald_-_The_Resurrection_%28detail%29_-_WGA10755.jpg https://m.youtube.com/watch?v=FgQhcgeXxj0&pp=ygUUU3pha3LDoWxpcyBnZW9tZXRyaWE%3D
istvanpeter
2023. augusztus 25. 14:07
Hát, az teljesen biztos, hogy az elmúlt háromszáz évben háborúkat mindig a háttérhatalom szervezte és a legfőbb cél a világuralom kiszélesítése és az emberi társdalom szétverése és gyarmatosítása volt.
fideath-7
2023. augusztus 25. 14:06
Óbazdmeg. A háborúk száma 1945 óta folyamatosan csökken. Az egy főre jutó háborús áldozatok száma mégjobban csökken, még akkor is ha Putler pajtásnak köszönhetően az elmúlt másfél évben ez növekedést mutatott. Emellett két demokrácia sose háborúzott egymással a történelemben, továbbá Európa 1945 óta csak Jugoszláviában látott háborút, de az sem eszkalálódott. Nyugat-Európában már a 4. generáció nő fel háború nélkül, miközben a feljegyzett történelemben ilyen soha nem volt 1945 előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!