Brüsszel nem enged?

2023. szeptember 27. 21:15

Továbbra sincs garancia arra, hogy még idén megérkeznek az uniós pénzek Magyarországra. A kormány szerint minden feltételt teljesítettünk, de a tárgyalások még zajlanak.

2023. szeptember 27. 21:15
null
Szalai Laura
Szalai Laura

Lesz még idén uniós pénz? – így hangzott május végi, témába vágó cikkünk címe, és bár azóta több mint negyedév eltelt, a kérdés változatlanul aktuális. Máig nem dőlt el, hogy zöld jelzést kaphatnak-e a Magyarországnak járó EU-s pénzek, illetve hogy megnyugtatóan rendeződik-e az Erasmus-ügy.

A jogállamiságtól az Erasmusig

Az előzményekről: több mint két éve nem érkeznek meg az uniós források Magyarországra, aminek okát Brüsszel kezdetben a magyar jogállamisággal, azon belül az igazságszolgáltatással és a korrupcióval kapcsolatos problémákban jelölte meg. Az Európai Bizottság a tavalyi országgyűlési választás után gyakorlatilag azonnal megindította a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen.

A Johannes Hahn biztossal folytatott tárgyalás jó hangulatban zajlott”

A kormányalakítást követően szerteágazó, a kohéziós pénzek egy részét és a helyreállítási alapot is érintő tárgyalások kezdődtek Brüsszel és a kormány között. A kondicionalitási eljárás tárgyalásainak vezénylése Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter feladata lett, aki ma is optimista a pénzek megérkezését illetően. Tavaly történt is előrelépés: november végén megszületett a partnerségi megállapodás, és Navracsics Tibor a fejlemények kapcsán kiemelte, hogy a magyar helyreállítási terv az EU-s értékelés szerint magas szinten van, jó értékelést kapott a bizottságtól. Az Európai Tanács mégis arról határozott, hogy felfüggeszti három operatív program 55 százalékát, ami 6,3 milliárd eurót jelentett. Fontos, hogy a felfüggesztés nem minden területet érintett, így például a közös agrárpolitikából érkező mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokat változatlanul kapjuk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anyamtyukja
2023. szeptember 29. 11:17
10 ev kemeny brusszelezes utan mit vartok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!