Gyurcsányt erősíti a sokáig letagadott balos paktum, közben az ellenzék Magyar Péter miatt aggódik

2024. március 28. 16:23

Íme a részletek, köztük egy politikatörténeti kuriózum: az EP-választásnak sem önállóan fut neki a Párbeszéd!

2024. március 28. 16:23
Kacsoh Dániel

Nyitókép: MTI

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Ilyen a „stratégiai” „együttműködés” a baloldalon: Gyurcsány jelöltje lesz a főpolgármester-jelölt, és Gyurcsány jelöltje lesz a miniszterelnök-jelölt is. Akarjuk ezt? Egy frászt!” – kommentálta szűkszavú bejegyzésében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a legújabb ellenzéki paktumot.

Gyurcsányéké a legtöbb poszt

Miután az elmúlt időszakban az MSZP és a Párbeszéd politikusai is tagadták a megállapodás tényét, csütörtökön Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Karácsony Gergely, a korábban a pártja logóját is a plakátjairól száműzni szándékozó főpolgármester a Párbeszéd részéről jelentette be azt.

Ezt is ajánljuk a témában

A stratégiainak minősített megegyezés célja ambiciózus: az Orbán-kormány leváltása, utána egy szociáldemokrata-zöld kormányzás megvalósítása. Arra ugyan a politikusok nem tértek ki, ezt mégis milyen szavazói bázisra alapozva képzelik, tekintve,  hogy hárman együtt nagyjából és legfeljebb 15-20 százalékot képviselnek, az azonban kiderült:

lesz most közös EP-lista, amit természetesen a DK-s Dobrev vezet, aki 2026-ban alighanem e pártok közös miniszterelnök-jelöltje is lesz.

„Magyarországon maffiaállam működik, ezzel szemben az önkormányzatok világos alternatívát mutattak, a közhatalmat lehet szolgálatra is használni” – érvelt a rivális Magyar Pétertől és az egykori SZDSZ-vezető, Magyar Bálinttól kölcsönzött fogalommal a változás szükségessége mellett Karácsony.

A főpolgármester a listából kimaradó, de az önkormányzati választás előtt a DK-val is egyezkedő Momentumnak, míg Kunhalmi Vitézy Dávidnak szúrt oda. Az MSZP-s politikus szerint most „most nyílt meg a lehetőség arra, hogy Orbánt visszaszorítsuk és 2026-ban megverjük”, a Fidesz pedig Budapestre sem jöhet vissza, „sem fehér lovon, sem trójai falovon”. 

Kérdéses, ez valóban hárompárti nekiveselkedést jelent-e, tekintve, hogy az EP-lista befutó, első, második, harmadik és negyedik helyére a DK, a billegő ötödik helyre az MSZP, míg a hetedik helyre a Párbeszéd tehet javaslatot.

Ezt is ajánljuk a témában

Továbbá: a közös fővárosi önkormányzati választási listán Karácsony első helye mellett a második, ötödik, hetedik, kilencedik, tizedik, tizenegyedik, tizenharmadik és tizenötödik helyre a DK, a harmadik, a nyolcadik, a tizenkettedik és a tizenhatodik helyére az MSZP, míg a negyedik, a hatodik és a tizennegyedik helyre a Párbeszéd tehet javaslatot.

Az annak idején az LMP-ből Bajnai Gordon hívására kiszakadt Párbeszéd magatartása kapcsán Ungár Péter kemény hangvételű posztban reagált. Rámutatott:

Politikatörténeti kuriózum, demokráciaelméleti probléma és hatalmas áttörés a parazitológia tudományágában az, hogy a Párbeszéd, amely több, mint egy évtizede létezik, nem vett részt még országos választásokon, és most ismételten nem méretteti meg magát.”

Hozzátette azt is, lehet az LMP-t kritizálni, hogy kicsi, vagy idegesít sokakat, vagy túl nagy ambíciói vannak, de „mi eddig egy kivétellel minden választáson részt vettünk. És júniusban is részt fogunk, mind a fővárosban, mind az EP-ben.”

„Összenőtt, ami mindig is összetartozott” – ez pedig már Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnökének és EP-képviselőjének reakciója a bejelentésre, az Index cikke szerint.

Ellenzéki kesergő, balos féltékenység

Az ellenzéki pártok képviselői egyébként nemrég egy fórumon azon keseregtek, hogy bár a kegyelmi ügy nehézséget okozott a kormánynak, az elmúlt hetekben Magyar Péter elszívja előlük a levegőt a nyilvánosságban. A Republikon Intézet által megrendezett, Kampányolni jó! című kerekasztal beszélgetésen Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója például arról beszélt,

az ellenzék számára fájó, hogy a politikai célok megfogalmazása helyett, az utóbbi időszakban csak és kizárólag Magyar személyes szerepvállalásáról van szó.

Inkább az ellenzéki szavazók szimpatizálnak vele, a kiábrándult fideszesek még nem indultak meg, jegyezte meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Momentum: kint is, bent is

A mostani, talán szimbolikusan is a DK-s Kálmán Olga által „celebrált” bejelentéssel egyébként mindenképp Gyurcsány Ferenc pozíciói erősödtek tovább a baloldalon, ahol a Momentum lehetne az egyik potenciális riválisa a DK-nak. Donáth Anna elnök ugyan olykor keményen fogalmaz a volt miniszterelnökkel kapcsolatban, ám a szembenállást minimum árnyalja, hogy Momentum elnöksége nemrég úgy döntött, bár

Budapesten valóban külön listával indul, szinte valamennyi fővárosi kerületben, illetve vidéken is megegyezik egymással a két párt.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is feladta a totális ellenállást, ezzel párhuzamosan pedig elkezdett úgymond komolyodni, ami megosztotta a tagságot. Akadt, aki épp a DK-val való megegyezés lehetősége miatt hagyta ott az egykori viccpártot.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­­g­ö­­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­­y­­o­­­k­­ ­­v­­­á­r­n­­a­­k­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Kanmacska
2024. március 28. 17:29
Szociáldemokrata -zöld kormányzás. Már csak az SZDSZ utódja hiányzik. A németeknél is kurvára eredményes ez az összetételű kormányzás!
nyugalom
2024. március 28. 17:04
Megkerdezték a tagokat?
piramis-2
2024. március 28. 16:56
Nem "Párbeszéd"! Paraziták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!