A Bajnai Gordon alapította szervezet több mint tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába

2024. május 02. 05:51

A 20K22 önkénteseit az előző választáson zavarkeltéssel is megbízhatták a szavazatszámlálás mellett.

2024. május 02. 05:51

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Az együttműködés újabb formájára derült fény a Bajnai Gordon-féle kör és Magyar Péterék között. Magyar már az április 19-i orosházi fórumán megemlítette, hogy a kampányában egy olyan szervezettel működhetnek együtt, amely több mint 10 ezer aktivistát képes mozgósítani. – Egy civil szervezet ajánlott nekünk segítséget, akik eddig is már jelen voltak a szavazásokon, és nekik van 11-12 ezer emberük. Emellé kell nekünk még 10 ezret szereznünk – hangoztatta a baloldal új reménysége (55:22-től ebben a videóban – a szerk.).

Árulkodó számok

A számokból kiindulva már eddig is valószínűsíteni lehetett, hogy a szervezet azonos a Bajnai Gordon által gründolt 20K22-vel, amely 20 ezer aktivistát toborzott szavazatszámlálónak a 2022-es választásra. Most azonban Magyar Péter szűkebb környezetéből is megerősítést nyert a feltételezés. Amellett, hogy Magyar Discord-csoportjában többen is azt írták, hogy már dolgoztak a 20K22-nek a 22-es választáskor, az egyik hozzászóló a mostani együttműködésről is osztott meg információt.

„Valószínüleg a 20k vagy a Számoljunk Együtt szervezetekkel együttműködve lesz. Én 20k-val voltam 2022 választáson. Van felkészítő anyag és ők koordinálják a beosztásokat is” – olvasható a lapunk birtokába került képernyőfotón.

Mivel a Magyar Nemzet telefonos megkeresésére a Számoljunk Együtt Mozgalom azt a tájékoztatást adta, hogy a júniusi választásokra egyáltalán nem toboroznak aktivistákat, kizárásos alapon a Bajnai-féle 20K22 biztosíthatja Magyaréknak az említett 11-12 ezer főt. Annál is inkább, mivel a 20K22 újra aktív az online médiában, és a honlapján hirdeti, hogy készül a június 9-i választásokra.

Zavarkeltés is a feladatuk lehetett

Érdekesség, hogy bár a 20K22 hivatalosan szavazatszámlálókat toborzott, kiszivárgott információk szerint a zavarkeltés is az aktivisták feladata közé tartozott. Erről beszélt Lukács László György, a Jobbik alelnöke a Magyar Nemzet birtokába került felvételen: „Abba a körbe, amelyik számol, vagy mondjuk Karcagon, ahol az egyes választókör számolja az összes ilyet, oda olyan embert kell beküldeni, aki végig fogja balhézni akár az egészet”. 

Amint később, a 2022-es választás után bebizonyosodott, a Bajnai Gordon gründolta szervezet számos aktivistája valóban erősen előítéletesen, sokszor még az ellenszenvüket sem leplezve viselkedett a fideszes szavazókkal, sőt a vidéki népesség egészével szemben. Mindez az aktivisták saját beszámolóiból derült ki, amelyekben

a számlálóbiztosok legtöbbször analfabétának, alkoholistának és önálló akarat nélküli zombiknak állították be a vidékieket, akiket a dehumanizáló jelzők széles skálájával illettek. 

A NAV fókuszában Magyarék kurátora

Ráadásul a 20K22 mögött álló Tiszta Választásokért Alapítvány kurátora nem más, mint Tordai Csaba, Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója, Gyurcsány Ferenc és Bajnai bizalmi embere, akinek az ügyvédi irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tartott házkutatást néhány hónapja. Ennek folyamán okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le, a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtése kapcsán. 

Az elmúlt két hét során több másik összefonódásra is fény derült Magyar Péter mozgalma és a Bajnai Gordon köre között. A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy az egykori baloldali kormányfő nevével fémjelzett datadatos csoportból több szervezet is felbukkant a Talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatójában. Nevezetesen az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org, vagy röviden Lunda. 

Ezt is ajánljuk a témában

Estratos és Lunda

Az Estratos Digital GmbH – korábbi nevén Datadat GmbH – egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, amely főleg a progresszív politikai mozgalmak segítésére koncentrál. Ügyvezetője a Bajnai Gordon kormányának volt titokminisztere, a Datadat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám. A Lunda nevű adománygyűjtő platformot pedig a Datadat fejlesztette és egy összetett, számos funkcióval rendelkező eszközt biztosít az adománygyűjtők részére.

Miután beszámoltunk arról, hogy az Estratos és a Lunda is szerepelt Magyarék adatkezelési tájékoztatójában, a két cég néhány órán belül eltűnt a dokumentumból. Magyar Péter később ezt azzal indokolta, hogy más szervezettől vették át az adatvédelmi tájékoztatót. Néhány nappal később a tájékoztató a szerző kilétét feltüntető rubrikában egyszer csak megjelent Bárdos Barnabás neve.

Ezt is ajánljuk a témában

Utóbbi korábban a baloldali tüntetéseken rendszeresen feltűnő színész-aktivista által alapított mozgalomnak, a noÁrnak a pénzügyekért felelős menedzsere volt. A tevékenységét a minap beszüntető noÁrról ismert: azokkal az amerikai cégekkel dolgoztak együtt, amelyek érintettek voltak a dollárbaloldal-botrányban, vagyis a külföldről finanszírozott kampányfiaskóban.

A mozgalom adatkezelését részben a Datadat végezte, így például a Bajnai Gordon érdekeltségébe tartozó céghálóhoz kerültek azoknak a személyes adatai, akik ezeket megadták noÁr webshopjában, akik előfizettek vagy feliratkoztak a mozgalom hírlevelére, vagy az ő felületükön regisztráltak valamely tüntetésre.

Az egyik Bajnai-szál

Bárdos Barnabás személyén keresztül egy további szálon is kapcsolódik Magyarék mozgalma a Bajnai-féle körhöz. Bárdos és felesége nevére van bejegyezve ugyanis a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. nevű cég, amelynek a tulajdonában áll az a II. kerületi, Kelemen László utcai lakás, ahova bejegyezték Magyar Péter szervezetét, a Legyél a változás! Egyesületet.

Az Átlátszó 2014-es cikke szerint a Benedict 2002 Befektetési és Szolgáltató Kft. egy offshore ügyben érintett ciprusi cég, a Burnack Holdings Ltd. egyik részvényese. Az írás arra is kitér, hogy a Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Asset Management Zrt. több tagja is valamilyen módon kapcsolható az offshore céghez. Így például Winkler Gyula, aki támogatta Bajnai pártalapítványát vagy éppen Nagy György, aki a Wallis egyik alapítója volt. 

A Szuverenitásvédelmi Hivatal már vizsgálódik

Magyar Péterék egyesületét tehát olyan lakásba jegyezték be, amely egy ciprusi, Bajnai köreiig érő offshore hálóban érintett vállalkozás tulajdona. Ebből, valamint a már említett egyéb fejleményekből az az összkép rajzolódik ki, hogy

a Bajnai Gordon-féle céges holdudvar és személyi kapcsolati háló már gyakorlatilag az indulása óta mélyen átszövi Magyar Péter mozgalmát, s az új baloldali projekt minden aspektusában jelen vannak e szereplők.

A datadatos csoport feltűnése pedig azt valószínűsíti, hogy hasonló akcióra készülhetnek, mint a 2022-es választás idején. Amellett, hogy a Datadat-cégcsoport akkor az egyesült baloldal digitális kampányáért volt felelős, a guruló dollároknak is a legnagyobb haszonélvezője volt. Közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le. Miután Magyar Péter mozgalma körül bukkantak fel a cégháló elemei, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított külföldi finanszírozás gyanúja miatt. 

 

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
totumfaktum-2
2024. május 02. 12:18
Magyarul a szponzor beszáll a mozgósításba, mert az ajánlások összeszedése is nagyon nehezen ment. Pedig olyan sajtóhadjáratot kapott, mint senki más.
FreeEurope
2024. május 02. 12:10
Hard tongue, ahol Puzsér vöröse nyalta kamu peti seggét. Skyvalker Evelin nem vagy féltékeny?) Ekkora az elégedetlenség az ellenzékkel szemben, hogy még egy illuzionista kamugép is kenterbe veri őket.
google-2
2024. május 02. 11:25
Az egész világ baloldali proletárjai egyesítették erejüket, hogy végre legyűrjék Orbánt. Reméljük, hogy a hegyek megint egy Mickey Mouse-t szülnek!
Skywalker_bp
2024. május 02. 11:20
Hard Talk Puzsér interjú. 448 ezer megtekintés. Ez is simán át fogja vinni a 2 milliót! 💪🏻💪🏻💪🏻
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!