Itt a nagy lehetőség: tömegesen újulhatnak meg az állami programból a családi házak

2024. május 12. 18:58

A szakértő szerint az energiahatékonyság növeléséhez nem elegendő pusztán a megfelelő szigetelés.

2024. május 12. 18:58

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Építészfórum/Malter

Júniustól indul az állami Otthonfelújítási Program (OFP), amelynek köszönhetően 30 ezer 1990 előtt épült családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg, jelentős részben zöldberuházásokon keresztül is.

A programnak köszönhetően 30 ezer családi ház korszerűsíthető

A felújítás feltétele egymillió forint önerő, amelyhez hatmillió forintos kamatmentes kölcsön vehető fel, amiből 2,5-3,5 milliót a feltételek teljesülése esetén vissza sem kell fizetni. A vissza nem térítendő összeg annál magasabb, minél nagyobb energiamegtakarítást eredményez a beruházás. Alapfeltétel, hogy legalább 30 százalékos megtakarítást kell elérni a korszerűsítéssel.

A programnak köszönhetően 30 ezer családi ház korszerűsíthető, amelynek nagy része rosszul szigetelt Kádár-kocka. Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója a Portfolio különkiadásában több hasznos tanácsot is elárult a beruházóknak, amivel jelentősen növelhető az energiahatékonyság.

A homlokzatszigetelő megoldásairól ismert vállalat ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a logika ugyan azt diktálja, hogy egy klasszikus Kádár-kockaházat először a padlás felől kell leszigetelni, aztán jön a homlokzat, az oldalfalak és a nyílászárók – és csak ezek után következik a fűtési rendszer és a hőközvetítő közeg, illetve a gépészet cseréje.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő felidézte a Budapesti Műszaki Egyetem és a Kanuf Insulation közös korábbi kísérletét. Ennek során két, teljesen egyforma hajdúsági kockaházat hasonlítottak össze. Az egyiket teljesen leszigetelték a piacon kapható modern szigetelőanyagokkal, míg a másikat nem.

A szakértőket meglepte, hogy a leszigetelt ház már az első fűtési szezonban 50 százalékos hőmegtakarítást ért el, ugyanakkor a gázfogyasztás nem csökkent, mivel a kazánt nem cserélték.

Ahhoz, hogy a gázfelhasználás is érdemben csökkenjen, vagyis valódi energiahatékonyságot érhessenek el a tulajdonosok, elengedhetetlen a gázkazán korszerűbbre cserélése is – mutatott rá Aszódy Tamás.

Az OFP-ről elmondta: nagyon kevés olyan, tíz évnél idősebb családi ház és lakótér van az országban, amelyre az új otthonfejlesztési programon keresztül elérhető kamatmentes hitel keretét ne lehetne gyorsan kimeríteni. 

Összesen 479 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2024. május 16. 16:53
Én is vállalom, hogy 40-45%-os fűtési (gáz) költséget megtakarítok, ha a homlokzati szigetelés/végleges helyreállítás költségeinek a felét állja az állam. Azt viszont kijelenthetjük, hogy a fele/fele költség esetében sem biztos hogy 15 éven belül megtérülne a befektetés. Ha viszont a teljes költséget nekem kell állni, akkor a megtérülés a távoli jövőbe veszik, tehát eleve értelmetlen beruházás. (ezért nem csináltam még meg)
Tara Verde
2024. május 12. 23:04
"...a leszigetelt ház már az első fűtési szezonban 50 százalékos hőmegtakarítást ért el, ugyanakkor a gázfogyasztás nem csökkent, mivel a kazánt nem cserélték." Na, ez a mese kategória.
Bunyevac1964
2024. május 12. 22:23
Azért a képen látható kádárkockát kár lenne felújítani . Úgy tökéletes ahogy van ! Ki tud ma még ilyen retro vidéki dizájnt villantani ?
luxusbatar
2024. május 12. 21:36
2,5 millát, ami a vissza nem térítendő rész, simán elvisz a (kötelezően) megemelkedő alapanyag-és kivitelezési árak. Ez így most nem túl acélos. Nem beszélve arról, hogy a 6 milla is kevésnek tűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!