Lejár az EP-listák bejelentésének határideje

2024. május 03. 08:27

Pénteken 16 órakor jár le a határidő, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig két listát vett nyilvántartásba.

2024. május 03. 08:27
null

Nyitókép forrása: Varga Mihály Facebook-oldala

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére pénteken 16 óráig van lehetőség.

A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, az NVB pedig legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről. 

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni róla pedig csak 2024. május 3-án 16 óráig lehet. 

Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, akkor a helyére a listán soron következő lép.

 Az NVB eddig két listát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, valamint a Mi Hazánk Mozgalom listáját.

 A Nemzeti Választási Bizottság 36 pártot vett nyilvántartásba jogerősen az EP-választásra. Azok a pártok, amelyek képviselői a határidő lejártáig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként ezer forint bírságra számíthatnak.

(MTI)

***

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. május 03. 09:47
A plakátok számát és az ajánlásokat összevetve kitűnik, hogy a Momentumnak kurvasok pénze, de nulla hitele van.
Mikediver
2024. május 03. 09:38
Boven eleg, ebbol mar tudok valasztani, a tobbi ugy is sopredek, nem opcio.
nempolitizalok-0
2024. május 03. 09:20
Elnézve a Tisza párt VII kerületi jelöltjét, echte szélsőséges civilnek hazudott vérlibsi homár, ezekből a CIA miatt 12 egy tucat, Marketing Peti EP jelöltjei sem lesznek igazán magyarbarátok az EP-ben. Amekkora pénzek vannak ott sajnos meg fogja nekik érni Botmixer, Újhülye és Műhús nyomdokaiba lépni.
ThunderDan
2024. május 03. 09:20 Szerkesztve
LOL Nagypofájú Momentum? (parlamenti párt...) Nagypofájú Jobbik? (parlamenti párt...) Nagypofájú Vona? Nagypofájú MZP? Nagypofájú Jakab? Kezd érdekes lenni... jelzem, 20 ezer aláírás országosan SEMMI kb.... az országgyűlési választáson ehhez képest sokkal nehezebb listát állítani... az EP-választáson a legkönnyebb elindulni, ha valaki területi megkötés, bármi ilyesmi nélkül, az egész országban bárhol (úgy, hogy egy ember több pártot is ajánlhat!) nem tud 20 ezer aláírást összegyűjteni, az kb. a minősíthetetlen kategória. Ugye kb. a választópolgárok 0,25%-áról beszélünk, még egyszer: többes ajánlás mellett! Olyan pedig a világon nem volt még szerintem, hogy PARLAMENTI PÁRTOK ne tudtak volna elindulni, vagy egyáltalán gondot okozott volna az indulás... VÉRCIKI, amit a Jobbik, és PLÁNE a MOMENTUM MŰVEL... közben nem tudom úgy megnyitni a youtube-ot, hogy ne a Momentum hirdetése jöjjön szembe, többször (!) jön fel Donáth és Cseh, mint a Fidesz hirdetései...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!