Rendben van a Sziget zajszintje

2013. augusztus 06. 09:33

A hétfő éjszaka és kedd hajnalban elvégzett vizsgálatok során a megengedett határértékek alatt volt a Sziget zajszintje.

2013. augusztus 06. 09:33

Egyelőre megnyugtatóak az eredmények, mert a mérések azt mutatták, hogy a zajszint bőven a megengedett határértékeken belül maradt – mondta a hangpróbáról Gerendai Károly az MTI-nek. A főszervező hozzátette, hogy a fesztivál ideje alatt folyamatosan mérnek majd, és az esetlegesen felmerülő problémák esetén minden lehetséges eszközzel megpróbálnak beavatkozni.

Gerendai Károly azt is elmondta, hogy elégedett az eredménnyel, de az elmúlt években már előfordult, hogy a hangpróbán mindent rendben találtak, aztán a későbbiekben mégis gondokkal szembesültek. Hangsúlyozta: ha bárki is túlságosan hangosnak hallja a rendezvényt, akkor ezt egy call centeren keresztül bejelentheti. Szakembereik kiszállnak a megadott címekre, és ott is mérik a zajszintet annak érdekében, hogy ha szükséges, akkor be tudjanak avatkozni. A fesztivál ideje alatt négy szakértő dolgozik a Duna két oldalán, további járőreik pedig folyamatosan figyelik azokat a területeket, ahol korábban már voltak problémák – közölte. Emellett a Sziget területén legalább 30-40 ember próbál tenni azért, hogy ne zavarják a környéken élőket.

Azt is elmondta, hogy problémát okozhat, ha felerősödik a légmozgás, mert akkor a szélfúvás irányában élők úgy érezhetik, hogy hirtelen hangosabban hallják a fesztivált. Hozzátette, hogy az általuk szervezett helyszíneken folyamatos az ellenőrzés, de vannak olyan vendéglátó egységek a Szigeten, amelyek – a szerződésben foglalt tiltás ellenére – a megengedettnél hangosabb zenével próbálják magukhoz csalogatni vendégeiket. Kollégáik ezekben az esetekben is megpróbálnak beavatkozni – közölte. A tipikus problémák közé sorolta, hogy a fesztivál ideje alatt sokan az összes zajt, például az egyéb rendezvények lármáját is a Szigetnek tulajdonítják. Végül elmondta, habár mindent megtesznek annak érdekében, hogy senkit ne zavarjanak, de azt nem képesek garantálni, hogy senki ne érzékeljen semmit a fesztiválból.

Az óbudai méréseknél jelen volt Puskás Péter, a III. kerület alpolgármestere is. Megerősítette, hogy a mérések eredményei a határérték alatt voltak. Szavai szerint az szubjektív, hogy kit mekkora zaj zavar, de ő úgy ítélte meg, hogy a vizsgálat idején nem lehetett hangos zenét hallani. Hozzátette: a beérkező panaszokról haladéktalanul tájékoztatják a rendezőket. Hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben az önkormányzat által felkért szakértő is elvégzi a vizsgálatokat.

A Sziget fesztivál hangpróbája alatt a III., a IV. és a XIII. kerület több pontján is mérték a zajszintet. Az csak egyszer lépte át az 50 decibelt, akkor elérte az 52-t. Ez még a megengedett határértéken belül volt, ami éjszaka 11 óra előtt 65, utána pedig 55 decibel, de a szervezők már ebben az esetben is intézkedtek a zajcsökkentés érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik