A világ legnagyobb filmstúdiója épülhet Kínában

2013. szeptember 22. 21:59

A világ legnagyobb filmstúdiójának építésébe kezd Csingtao városban Kína leggazdagabb embere, a Dalian Wanda Group tulajdonosa – jelentette a kínai sajtó vasárnap. Az építkezést a tulajdonos, Vang Csien-lin maga jelentette be a kelet-kínai tengerparti nagyvárosban.

2013. szeptember 22. 21:59

A Dalian Wanda Group főleg kereskedelmi ingatlanvállalkozásokban, a turizmusban, a szálloda- és a szórakoztatóiparban tevékenykedik. A cég 30 milliárd jüant, vagyis megközelítően 5 milliárd dollárt készül befektetni a Qingdao Oriental Movie Metropolis elnevezésű filmgyártó vállalkozásba. A tervek szerint összesen húsz filmstúdió épül, amelyek közül az egyik a világ legnagyobbja lesz 10 ezer négyzetméteres területével, és egy állandó helyszíne víz alatt lesz.

Az összesen 540 hektáros parkban helyet kap egy mozi, de lesz benne panoptikum is, egy kiállítási központ, jacht klub, továbbá szállodák és más szórakoztató, kulturális és turisztikai létesítmények is épülnek ott. Mindez Vang szerint 2017-re el is készülhet, és utána legalább száz filmgyártó csoportnak adnak majd helyet évente, köztük körülbelül harminc külföldinek is.

A Forbes magazin szerint a 14 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Vang cége tavaly 2,6 milliárd dollárért megvette az amerikai AMC Entertainment mozihálózatot. Az amerikai magazin szerint a filmszínházak jegyeladásaiban Kína 2018-ra megelőzheti az Egyesült Államokat, és 2023-ra a kínai hazai filmbevételek elérhetik az amerikainak a dupláját.

A központ létrehozása Vang kulturális fejlesztési stratégiájának része. A cél: kínai kulturális „védjegyet” teremteni – jegyezte meg Vang, aki szerint Kína 1,3 milliárdos lakossága a világ filmipara számára hatalmas lehetőség. Aki előbb lép, és kapcsolódik az üzletbe, többet is kereshet – mondta a kínai vállalkozó.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik