Ma este osztják az Oscart!

2014. március 02. 10:51

Sok meglepetést tartogathat a magyar idő szerint éjszakai 86. Oscar-díjátadó ceremónia: az idén az elemzők szerint különösen erős volt a jelöltek mezőnye. Tíz-tíz díjra esélyes Alfonso Cuarón Gravitáció című űrdrámája és David O. Russell Amerikai botrány című filmje.Meryl Streep immár 18. alkalommal került az öt tagú színésznői mezőnybe.

2014. március 02. 10:51

A hollywoodi seregszemlén, amelyen az amerikai filmakadémia mindegy hatezer tagjának szavazatai alapján 24 kategóriában gazdára találnak az Oscar-szobrok, tíz-tíz díjra esélyes Alfonso Cuarón Gravitáció című űrdrámája és David O. Russell Amerikai botrány című filmje. A további nagy favoritnak számító 12 év rabszolgaság, Steve McQueen rendezésében kilenc trófeára jelölt.

A legjobb film kategóriában a tavalyihoz hasonlóan idén is kilenc produkció verseng. A The Hollywood Reporter tekintélyes szakértője a 12 év rabszolgaság győzelmét jelezte előre, a rendezők közül azonban a mexikói Alfonso Cuarónnak osztotta a díjat. Jóslata szerint a Mielőtt meghaltam főhősét alakító Matthew McConaughey és a Blue Jasmine főszereplője, Cate Blanchett is szoborral a kezében távozik a gáláról.

A rendezői mezőnyben szereplő Steve McQueen és Alfonso Cuarón történelmet írhat: sem afroamerikai, sem latin-amerikai rendező nem kapott még Oscar-díjat. Az érdekességek közé sorolható, hogy először szerepel kambodzsai alkotás a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelöltjei között. Idén Magyarország is közel jutott a legrangosabb hollywoodi elismeréshez, Szász János A nagy füzet című filmje bejutott azon kilenc munka közé, amelyek közül végül az öt díjesélyes kikerült.

Meryl Streep immár 18. alkalommal került az öt tagú színésznői mezőnybe, ezúttal az Augusztus Oklahomában című családi dráma főszereplőjeként. A színészek közül nyolcan lettek először Oscar-jelöltek, köztük van a 12 év rabszolgaság két szereplője, a főhőst játszó Chiwetel Ejiofor és az egyik női mellékszerepet alakító Lupita Nyong'o.

Mijazaki Hajao, a japán animáció mestere Kaze Tacsinu (Feltámad a szél) című utolsó munkájával jutott a legjobb animációs filmek mezőnyébe, amelynek legnagyobb Oscar-esélyeseként azonban a Jégvarázs című kasszasikert emlegetik.

A hollywoodi Dolby Színházból élőben közvetíti az Oscar-díjak átadását az ABC televízió, a műsort több mint 200 ország tévécsatornája veszi át, hétfőre virradóra a magyar nézők az HBO csatornán tekinthetik meg. A látványos program házasszonya Ellen DeGeneres lesz. A gála témájául Caraig Zadan és Neli Meron producer a múlt és jelen mozihőseit választották.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2014. március 04. 15:42
Teljesen el vagyok hülve, hogy az afro amerikaiak így meg úgy, és Leonardo Di Caprio nincs az Oscar jelöltek között.Talán csak nem azért, mert nem néger, nem homokos, és nem más egyéb kisebbség tagja.
Zokni
2014. március 03. 20:17
Ez az általános rasszimus, ami itt fenn megnyilvánul egy unalmasabb. Még csak nem is nevetséges. Legfeljebb szánalmas. De az is túlzás. Érdektelen.
Zokni
2014. március 03. 20:17
"Mint oly sok más, ez sem szól másról, mint a pénzről. A művészetnek ehhez semmi köze..." - írja. Ez a szöveg egy masszív közhely. Attől még, hogy valami a pénzról szól, előfordulhat benne "művészet". De szakmai hozzáértés, tehetség, ötletetesség, humor szórakoztatás stb. meg pláne. Meg átvitt értelemben vett "művészet" is, akaratlan, szerény kivitelű, indirekt. Amiben meg "nincs pénz", az nem okvetlen sül el művészetként, olykor csak amatőrizmusként, dilettantizmusként, hozzá nem értésként.
Burmin
2014. március 03. 20:17
Oroszország visszavág, nem közvetíti az Oscart. В России "Первый канал" отменил прямую трансляцию церемонии вручения премии "Оскар" Американской киноакадемии, которая пройдет в ночь на 3 марта.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik