Clint Eastwood 85

2015. május 31. 23:09

Nyolcvanöt éves lett Clint Eastwood, Hollywood veterán színész és rendező sztárja, akinél senki nem tud keményebben nézni. A szókimondásáról ismert, konzervatív nézeteket valló filmsztár mottója: „Mindenki hagyja békén a másikat”. A Gran Torino egyik klasszikus igazságosztásával köszöntjük az idős mestert.

2015. május 31. 23:09

Vasárnap lett nyolcvanöt éves Clint Eastwood többszörös Oscar-díjas amerikai rendező, színész, producer, aki rendezőként a legidősebben kapta meg az amerikai filmakadémia kitüntetését.

Az 1930-ban született Eastwood fiatalon volt bolti eladó, favágó, testőr, zenész és benzinkutas is. A koreai háború idején behívták, de a harctéren nem szolgált: amikor egy tengerbe zuhant repülőgépről öt kilométert megtéve tempózott ki a partra, úszó kiképzőnek tették meg. Leszerelése után Hollywoodban próbálkozott, kevés sikerrel, végül Európában találkozott Sergio Leonével, aki több spagetti-westernjének (Egy maroknyi dollárért, Pár dollárral többért, A jó, a rossz és a csúf) főszerepét osztotta rá. A rezzenéstelen arcú, szűkszavú, de gyors kezű pisztolyhős beindította amerikai karrierjét is, de nem hagyta magát beskatulyázni, játszott háborús filmben (Kémek a sasfészekben, Kelly hősei), majd 1971-ben megtalálta Piszkos Harry. Az öntörvényű, a nagyvárosi emberek védelmében kíméletlen kegyetlenséggel igazságot osztó zsaru szerepét öt filmben játszotta el.
 
A western műfaját megújító Nincs bocsánat című alkotásért 1992-ben a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is átvehette. 2005-ben ismét tarolt az egy bokszolónő tragikus végű pályafutását elbeszélő Millió dolláros bébivel, ő lett a legidősebben kitüntetett Oscar-díjas rendező (a díjátadón ott ült 96 éves édesanyja is). Sikeres volt 1995-ben A szív hídjai című érzelmes dráma, amelyben Meryl Streep volt a partnere, majd 2003-ban a klasszikus film noir stílusban rendezett Titokzatos folyó, ezért Oscar-jelölés lett a jutalma.
 
Néhány éve második világháborús drámát forgatott, amerikai (A dicsőség zászlaja) és japán (Levelek Ivo Dzsimáról) nézőpontból is feldolgozta az Ivo Dzsima-i csatát. Ezt követően a kamera mindkét oldalán állt a nagysikerű Gran Torinóban, amelyben egy zsémbes koreai veteránt alakít, aki különös kapcsolatba kerül bevándorló szomszédaival. Az utóbbi években az Elcserélt életek című filmjében Angelina Jolie-t, a Nelson Mandeláról forgatott A legyőzhetetlenben Matt Damont és Morgan Freemant is Oscar-díjra jelölték.
 
Életrajzi drámát készített Edgar J. Hooverről, az FBI első igazgatójáról Leonardo DiCaprióval a főszerepben, s bár a Gran Torino után színészként visszavonult, egy baseballfilm főszerepét eljátszotta. Az időskori alkotásaival beskatulyázhatatlanná vált művész musicalfilmet is rendezett, tavaly a Broadway-n is taroló Tony-díjas Jersey Boys musicalt vitte filmvászonra. Nem ez volt az első zenés munkája, 1988-ban forgatta a Charlie Parker életútját bemutató Bird című alkotást, amelyért Arany Glóbusz-díjjal jutalmazták.
 
Idén az Amerikai mesterlövész című alkotása több kategóriában is versengett az Oscarért folyó versenyben, de - sokak csalódására - a rendezők között nem jelölték. (A rendezést eredetileg Spielberg vállalta, Eastwood az ő visszalépése után ült a direktori székbe.) Az iraki háborúban szolgált legeredményesebb mesterlövészről szóló alkotás esélyes volt a legjobb film kategóriában, a főszereplő Bradley Cooper is a jelöltek közt volt, de mindössze egy technikai kategóriában (legjobb hangvágás) nyert.
 
Eastwood nagy dzsessz- és bluesrajongó, több filmjéhez maga szerezte a zenét, ebben segítségére van sikeres dzsesszzenész fia, Kyle is. Közismert kemény munkájáról, takarékos életmódjáról, valamint feltétlen megbízhatóságáról. Forgatáskor színészein a kevés sminket szereti, és pontos instrukciói alapján már az első felvételeket igyekszik rögzíteni.
 
Különböző kategóriákban összesen tizenegy alkalommal jelölték Oscar-díjra. Rendezői Oscar-díjai mellett 1994-ben Irving G. Thalberg-emlékdíjjal tüntették ki, többszörös Arany Glóbusz-díjas és a Cecil B. DeMille-életműdíj birtokosa, több nemzetközi filmfesztivál is elismerte életművét. Megkapta a francia Becsületrendet, az Oscar francia megfelelőjének számító César-díjat, a Kennedy Center és az Amerikai Filmintézet életműdíját. Néhány éve Barack Obama amerikai elnöktől kapott kitüntetést, mert filmjei és színészi alakításai „az egyéniség, a kemény igazságok és az amerikai lét esszenciájának esszéi”.
 
A szókimondásáról ismert, konzervatív nézeteket valló filmsztár mottója: „Mindenki hagyja békén a másikat”. A politikába is belekóstolt egy rövid időre: a nyolcvanas évek elején, elunva a hivatásos politikusok korruptságát és tehetetlenségét elindult lakóhelye, Carmel városka polgármesteri tisztségéért, meg is választották. Különböző kapcsolataiból hét gyermeke született, közülük többen a művészi pályát választották.
 
Eastwood szerint a hosszú élet titka a testileg és szellemileg egyaránt tevékeny élet, azt vallja, hogy „méltósággal megöregedni az egyik legfontosabb képesség”. Idős kora ellenére még sok történetet szeretne elmesélni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. június 02. 10:52
Jó fej! A Gran Torinó nagyon tetszett...Ez az igazi üzenet a más kultúrák elfogadásáról, nem pedig ez az uniós hablaty!!!
Kommentelő
2015. június 01. 21:25
Fegyverlobbista féreg. Lassan minden hétre jut egy iskolai tömegmészárlás, de ez a mocsok ott tolja a propagandát az NRA pódiumán rendületlenül.
Dénia
2015. június 01. 21:13
Én nem annyira szeretem Clint Eastwoodot, de az egyik legszebb romantikus filmet tőle láttam. Ő rendezte és ő volt a főszereplő a Szív Hídjaiban. Aki szeret telebőgni egy százas papírzsepit egy szép szerelmes filmen, az mindenképpen nézze meg!
alex44
2015. június 01. 19:46
Természetesen az Oscar díjról van szó ,csak ezt elfelejtettem leírni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik