Hiszek abban, hogy az ember képes a változásra

2015. október 19. 11:18

Nagyon izgalmas lenne megnézni ugyanazt a darabot egymás után férfi és nő rendezésében, ki hová helyezi a hangsúlyokat. Interjú.

2015. október 19. 11:18
Kéri Kitty

Tényleg annyira maximalista vagy, mint amennyire mondják?


Ez arra vezethető vissza, hogy a főiskolán ezt láttam és tanultam. Horvai István és Kapás Dezső tanítványa vagyok, akik elvárták és megkövetelték a maximalizmust egy-egy feladat során, ők maguk is – a szakmai alázat mellett – hatalmas munkabírású emberek voltak. Számomra ez a természetes, ezért is kell néha figyelmeztetnem magam arra, hogy most nem én vagyok a színpadon: néha szükség van szünetre is. Én képes lennék éjjel-nappal, folyamatosan próbálni, mindaddig, amíg tökéletes nem lesz, ami persze sosem az. (nevet) A színpadon egyszerűen megszűnik a körülöttem lévő világ, és mindenről elfeledkezem. Az viszont fontos számomra, hogy partnerként kezeljenek, és ezért igyekszem, hogy a színészek, akikkel dolgozom, ugyanezt érezhessék.
 
Szerinted van különbség abban, ahogy egy nő vagy férfi rendez?

Úgy gondolom, igen. Nagyon izgalmas lenne megnézni ugyanazt a darabot egymás után férfi és nő rendezésében, ki hová helyezi a hangsúlyokat. Érdekes például, hogy a Titus Andronicust, amihez tudtommal elsőként nyúltam női rendezőként Magyarországon, osztálytársam, Keszég László is megrendezte Kaposváron. Habár ő is Horvai-Kapás növendék, mégis más szempontok alapján közelítette meg ugyanazt a művet. Egyébként szerintem minden rendező más, nemtől függetlenül. Ugyan van egy olyan érzésem, hogy a női rendezőknek sokszor többet kell letenniük, hogy elfogadják őket, amellett, hogy jóval kevesebben vannak a pályán. (...)

Színésznő, rendező, színházigazgató és mellette édesanya vagy. Mivel őrzöd meg a fittségedet, az állóképességedet, hogy ennyi feladatban helyt tudj állni?

Semmivel. (nevet) Nincs magamra idő. De nagyon szeretek úszni, és végre beteljesült az álmom: a Balaton partján élhetek. Néha eltervezem, hogy tornázom és elmegyek futni. Nyáron viszont éjjel-nappal úszom, olyankor teljesen kikapcsolok, az összes feszültség elszáll, a víz mintha átmosná a lelkemet is. Emellett nagyon szeretek utazni. Régen például hátizsákkal jártam be Dél-Amerikát, ma annak is örülök, ha lejutok a füredi mólóhoz, és csak nézem a vizet. Ez feltölt.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2017. április 12. 19:24
" Ugyan van egy olyan érzésem, hogy a női rendezőknek sokszor többet kell letenniük, hogy elfogadják őket" Cáfolom! Mészáros Márta, Zsurzs Éva. Nem kellett többet "letenniük" az asztalra, csak a kiemelkedő tehetségüket!
Knerten
2017. január 24. 10:37
Pusztán arról van szó, hogy vannak olyan pályák, ahol a hosszú távú érvényesülés szempontjából csak és kizárólag a teljesítmény számít, és ennek hiányát nem lehet szempillarebegtetéssel, intrikákkal, hisztikkel és egyéb praktikákkal kompenzálni. Ezeken a pályákon a nők nem indulnak helyzeti előnnyel, így azonos eredmények eléréséhez bizony muszáj ugyanannyit teljesíteniük mint a férfiaknak. Ezt a nők egy része természetesen úgy éli meg, hogy nekik "sokkal többet kell letennüik" - holott csak arról van szó, amit te is leírtál: ezeken a pályákon derül ki, hogy bizony a "privilegizált" férfiak sem a privilégiumuk, hanem a (sokszor emberfeletti) teljesítményük alapján kerülnek a nő által vágyott pozíciókba. Ezen a "szörnyű" helyzeten kívánnak a feminácik kvótákkal "segíteni". Természetesen véletlenül sem a csatornatisztítók, a műtősfiúk vagy az uránbányászok, hanem az egyetemi professzorok, a filmrendezők és a vezérigazgatók körében.
u.cserkész
2017. január 24. 10:31
Kedves Kitty! Férfi vagyok, és igaza van sok dolgot egészen máshogy ítélünk meg, teszünk meg, mint a nők. Ettől "érdekes :-)" ez az egész élet. Az EGÉSZről jut eszembe, szép magyar nyelvünk szerint a (hivatalos) társunk: FELEség. Nem 20-30-40 %, hanem a fele az életünknek.:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik