A Dal: megvannak az elődöntősök

2015. december 16. 12:05

A verseny zsűrijében három új tag lesz Pierrot és a közönség mellett: Zséda, Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori tagja, valamint Both Miklós, a hazai világzenei színtér egyik kiemelkedő alakja.

2015. december 16. 12:05

Bemutatták A Dal 2016 30 elődöntős produkcióját kedden a budapesti A38 hajón. Az idei válogatóversenyben három új zsűritag kapott helyet, a műsor újdonsága pedig az lesz, hogy díjazzák a legjobb dalszöveget és kiválasztják a műsor felfedezettjét. Az immár ötödik alkalommal képernyőre kerülő dalválasztó show legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi dalok szülessenek. Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: nemcsak énekeseket keresnek A Dalban, hanem a showműsorral jelentős könnyűzenei produkciók létrejöttét is indukálják. „A Dal négy évvel ezelőtti elindulása óta mintegy kétezer új alkotás született, közülük a közmédia képernyőjén a mostani szériával együtt 140 dal szerepelt, illetve fog szerepelni, ezeket játsszák a rádiók,a tévék, magas a letöltési számuk. A Dal átlagos nézettsége 800 ezer fő, a döntőt jóval egymillió felett szokták nézni” - hangsúlyozta az igazgató. Kitért arra, hogy A Dal négy eddigi győztese egyaránt döntős volt az Eurovíziós Dalfesztiválon, produkciójukat átlagosan 200 millió ember követi világszerte. „Új elem az idei évben A Dal felfedezettje díj, amelyet a képernyős zsűri ítél oda, illetve A legjobb dalszöveg díja, amelyet a szakmai zsűri és a nézők online szavazatai alapján fognak kiosztani” - mondta Medveczky Balázs. 

 
A versenybe bejutott előadók között van A Dal tavalyi győztese, a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál 5. helyezettje, Kállay Saunders András, aki ezúttal zenekarával, a Kállay Saunders Banddel indul, daluk címe: Who We Are. Szintén a mezőnybe került A Dal több korábbi versenyzője, köztük Nika, a Passed, Oláh Gergő, a Karmapolis és Szécsi Böbe, Gáspár Laci, Ív, Mohamed Fatima, Gájer Bálint, Odett és a Group'N'Swing. Bejutottak az elődöntők mezőnyébe a hazai könnyűzenei élet ismert szereplői is, köztük Horányi Júlia, Tolvai Reni, a By The Way, a Maszkura és a Tücsökraj, a Parno Graszt, a Misztrál, Petruska András vagy Vásáry André. A szerzők között szintén sokan vannak A Dal korábbi versenyeiből, köztük például Szabó Zé, Burai Krisztián és Johnny K. Palmer. A Dal 2016-ba a nevezési határidőig 372 pályamű érkezett, közülük választotta ki a tíz tagú előzsűri az elődöntőkbe jutók 30-as listáját. Az első elődöntő 2016. január 23-án lesz, a döntő - három elődöntőt és két középdöntőt követően - február 27-én a Duna Televízióban lesz látható, akkor derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon Stockholmban. A verseny zsűrijében három új tag lesz: az idei csapatból a zenei producer és előadó, Pierrot maradt; mellé került Zséda, a többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes; Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori tagja; valamint Both Miklós, a hazai világzenei színtér egyik kiemelkedő alakja, zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója. Az ötödik zsűritag 2016-ban is a közönség lesz.
 
Zséda számára a melódia, a mondanivaló, a hitelesség számított az előzsűrizéskor. „A bejutott harminc dalban nem volt nagy vita közöttünk, holott a merítés nagyon széles, a popzenétől a népzenéig. Nagyon izgalmas verseny lesz, a zsűri egyetlen női tagjaként valószínűleg alapvetően támogató és őszinte lesz a hozzáállásom a produkciókhoz” - jelentette ki Zséda az MTI-nek. Both Miklós nagyon örül annak, hogy a mezőnybe bekerült a hazai világzenei porondon meghatározó Parno Graszt és Misztrál is, „de ez nem miattam történt így, a többi zsűritag is úgy látta, helyük van a 30-as listán”. A tavalyi győztes Kállay Saunders András úgy fogalmazott: „jó újra itt lenni A Dalban, hiányzott nekem. Korábban az volt a célom, hogy Magyarországot képviseljem az Eurovízión, ez sikerült, most azt akarom elérni, hogy egyszer meg is nyerjem a nemzetközi versenyt. A Who We Are című új dal nem olyan, mint a Running, rockosabb annál, azokról szól, akik egyediek, kilógnak a sorból, ezért keresik a helyüket a világban. Pedig magunkat büszkén kell vállalnunk”. A mostani szériában, 2016-ban ingyenes lesz a szavazás A Dal applikáción és - Magyarországon elsőként - az adás ideje alatt a nézők A Dal 2016 honlapján is voksolhatnak kedvenc előadójukra. Mindezek mellett a hagyományos SMS-szavazás is megmarad. A Dal weboldala is új külsőt kap, hangsúlyosabb szerepet kapnak a versenyzők, az extra anyagok és a rengeteg kulisszavideó, amelyeket csak az online térben lehet elérni és megnézni. A műsor rajongóinak és az oldal látogatóinak több interakciót és nyereményjátékot fog nyújtani a megújult lap, a www.mediaklikk.hu/adal. A Dalt - akárcsak tavaly - Tatár Csilla és Harsányi Levente fogja vezetni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik