Both Miklós tovább nyitna

2016. január 20. 13:53

Both Miklós szerint szerepvállalása A Dal zsűrijében hozzájárulhat ahhoz, hogy a műsor egy picit változzon: a hazai dalok bemutatása kerüljön előtérbe, és ne csak az, ki képviselje Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A zenész a Naprával február 5-én az A38-on játszik.

2016. január 20. 13:53

„A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) is úgy gondolkodnak, hogy a jövőben az eurovíziós versenyen indulás csak az egyik díja legyen A Dalnak, emellett fontossá válhat sok miden más. Magam is örülnék annak, ha a kultúra további zenei területei felé nyitna a műsor, és olyan művészek is jelentkeznének, akik nem kifejezetten a pop műfajában ismertek” – mondta Both Miklós zeneszerző, gitáros-énekes, a Napra és a Both Miklós Folkside vezetője az MTI-nek. A Dal 2016 szombaton indul. Both Miklós hangsúlyozta: a műsor nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a szerzők és az előadók több százezer néző előtt mutassák be új zenéiket.

 
„Ha A Dal képes megújulni úgy, hogy több presztízsértékű díjat is kínál, nem csak az eurovíziós részvételt, akkor válhat igazán izgalmassá, a legkülönbözőbb zenei területeket megmozdító eseménnyé. Már idén is lesznek új különdíjak, amelyeket A Dal felfedezettje, valamint a legjobb szövegíró kap. Számomra kiemelt cél, hogy a közszolgálati televízió műsora sokkal szélesebb képet tudjon megmutatni, nekem is így volt értelme elvállalni a zsűriben való részvételt” – fejtette ki Both Miklós. Mint mondta, a nyitás jeleként értékelhető a hazai népzenei színtér egyik régóta fontos szereplője, a Parno Graszt bekerülése. „Kicsit másképp kell kommunikálnunk, mit tekintünk dalnak, hogy szélesebb körben gondolják úgy, helyük lenne a műsorban”. Both Miklós szerint nehéz meghatározni, mi működik a színpadon, nagyon sokat nyom például a latban az előadók kisugárzása. „Nagyjából már tudom, melyik dalról mit gondolok, de ezt befolyásolhatja, milyen hatást tesz rám élőben a produkció. Szerintem a többi zsűritag is így van ezzel” – jegyezte meg Both Miklós, aki Zsédával, Frenreisz Károllyal és Pierrot-val együtt alkotja A Dal idei zsűrijét.
 
A virtuóz gitáros zenekara, a Napra a hazai világzenei színtér egyik kiemelkedő csapata, amely Jaj, a világ! című, 2007-ben megjelent albumával nemzetközi sikereket is aratott. Az együttes hosszú szünet után február 5-én lép ismét színpadra az újbudai A38 hajón. „Tavalyi évem és még a következő hónapok is az Ukrajnában folytatott népzenei gyűjtőmunkámról szóltak és szólnak. Ezt egy filmes stáb dokumentálja, ahogy korábban a Magyarország leszakadt régióiban 2014-ben lezajlott tehetségkeresőt, a Palimo Storyt, amelyet az MTVA mutatott be. Most Ukrajnában dolgozunk, amiből hasonló anyagot készítünk elő, mint a Kínai utazólemezem képes albuma. Nemrég tértem vissza a Kárpátokból, Huculföldről, ahol egy kis faluban egy furulyást vettünk volna fel, de beszakadt alattam a befagyott patak és eltörtem a lában, így a Napra-koncerten számomra szokatlan módon ülve fogok játszani” – mesélte Both Miklós az MTI-nek. A Napra legutóbbi anyaga, a Naiv című EP 2012-ben jelent meg, igaz, a tavalyi, tizedik születésnapi koncerten - amely szintén az A38-on volt – bemutattak néhány új számot, és ez most is így lesz. Both Miklós végül elmondta, hogy időről időre fellép a Rendhagyó Prímástalálkozó projekttel, a Both Miklós Folkside pedig éppen az ukrajnai anyaghoz kapcsolódva fog koncertezni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik