„Nem normális...”

„Sok magyar újranyitná a koncentrációs táborokat” – A sajtófőnök szerint Nemes Jeles nem mondott ilyet a német zsidó lapnak

2016. január 28. 16:45

„Magyarország nem normális ország” címmel jelent meg interjú Nemes Jeles Lászlóval a német Jüdische Allgemeinéban csütörtökön. A Saul fia rendezője a lap szerint arról beszélt, hogy Magyarországon félelmetes számban vannak az antiszemiták, az ország politikusai és polgárai sem normálisak. „Rágalom minden nekem tulajdonított szó” – áll a produkció által a Mandinernek eljuttatott Nemes Jeles-közleményben.

„A zsidógyűlölet Magyarországon, ahogy korábban, most is nagyon széles körben elterjedt. Sokan legszívesebben újranyitnák a koncentrációs táborokat, ha megtehetnék inkább tegnap, mint ma” – nyilatkozta Nemes Jeles László a Jüdische Allgemeinének adott interjújában. Az Oscar-jelölt Saul fia rendezője szerint a koncentrációs táborok újranyitására vágyók nem alkotnak ugyan többséget a magyarságon belül, de elegen vannak ahhoz, hogy félelmetes legyen a helyzet.

Az interjú a „Magyarország nem normális ország” címmel látott napvilágot csütörtökön, a cikkben Nemes Jeles a következőket mondta az Orbán-kormány antiszemitizmusával kapcsolatos kérdésre:

„Régi hagyomány Magyarországon, hogy a tűzzel játszanak. Például: máig nem esik szó arról, hogyan kollaboráltak a németekkel a náci időkben, a politikusok pedig örömmel hevítik a létező antiszemitizmust. Másrészt az Orbán-kormány keményen kiáll az országban lévő zsidó közösségek mellett. És a széles körben tapasztalható antiszemita hangulat ellenére a Claims Conference nagyvonalú támogatása mellett kaptunk állami pénzeket Magyarországtól is. Tudnia kell: Magyarország nem normális ország  a politikusai és polgárai egészen biztosan nem.” 

Buta, felszínes filmfesztiválok?

Nemes Jeles a cikkben nem csak a magyar népet osztotta ki – a rendező mindazokat a helyszíneket is leszólta, ahol filmje díjat kapott. (A Saul fia eddig a Cannes-i fesztiválról és a Golden Globe-ról is trófeával távozhatott.) 

„A díjak nagyon meglepőek. De untatnak is. Időpocsékolásnak érzem őket. Az olyan rendezvények, amilyen mondjuk a Cannes-i vagy a Los Angeles-i, felszínesek, értelmetlenek, buták. Forgattam egy filmet a holokauszt borzalmairól, ezen semmi ünnepelni való nincs. Az embereknek a filmről és annak történetéről kellene beszélniük  nem pedig Angelina Jolie ruhájának hosszáról.”

Az elsőfilmes Nemes Jeles, aki korábban A bukás című filmet nevezte „harmadik birodalmi propagandának” és „Führer-glorifikációnak”, most többek között a Schindler listáját és Az élet szép című filmet nevezte butaságnak.

„Az Hollywood. Ezek a filmek felépítenek egy érzelmi feszültséget, hagyják, hadd sírjon a néző, ezzel a megkönnyebbülést segítik. Az emberek utána jobban érzik magukat. Emlékeztetőül: hatmillió zsidót öltek meg. Nincs semmilyen okunk, ami miatt jobban kellene éreznünk magunkat.”

Frissítés: A Saul fia produkció sajtófőnöke, Kubik Elvira telefonon megkereste szerkesztőségünket, és azt mondta, a Nemes Jelesnek tulajdonított idézetek ebben a formában nem hangzottak el, a rendező nem ezt mondta a német lapnak. (Amennyiben megkapjuk a produkció hivatalos állásfoglalását, természetesen közzétesszük.)

Frissítés2: A közlemény: „A Saul fia rendezője és producerei döbbenten értesültek a Juedische Allgemeine cikkének tartalmáról. »Rágalom minden nekem tulajdonított szó«  nyilatkozta Nemes Jeles László rendező. Az idézett mondatok nem hangzottak el az interjúban, ezért a film producerei azonnal megindítják a német lap ellen a szükséges jogi lépéseket.”

A bejegyzés trackback címe: http://fesztival.mandiner.hu/trackback/19858