Újra magyarok Hollywoodban?

2016. február 28. 11:09

És noha sok kritika éri az Akadémiát is a nemzetiszocialisták által elkövetett bűnök felülreprezentáltságáért – aminek tényszerű elemzése újabb cikket érdemelne –, mindez nem vitatja el Nemes Jeles László munkájának kiemelkedő voltát.

2016. február 28. 11:09
Sergő Z. András
Médiahorizont

„Furcsa, szakmailag érthetetlen és értelmezhetetlen dolgok mindig is voltak az Oscar háza táján (elég csak megnézni, hogy az utóbbi 80 év szobrot érő alkotásai közül milyen kis töredéke az, amelyek ma is »érvényesek«). Idén például rácsodálkozhatunk a Mad Max: A harag útja 10 jelölésére: George Miller 2,5 órás autós üldözésének története rendkívül egybites, valójában nem más, mint tisztességesen összerakott iparos munka, ráadásul korábbi sorozat folytatása (ezek szintén ritkán kerülnek a látókörbe), ami nem tartalmaz semmilyen pluszt, legalábbis olyat nem, amiket a kiemelkedő Oscar filmek esetén tapasztalni szoktunk. Ha szobor nélkül távozna, meglepetés volna. Szintén sokakat meglepett a Mentőexpedíció hét jelölése, hiszen az »egyszer nézhető, vicces sci-fi« kategóriáját kimerítő, Marson játszódó történet kissé túl van értékelve Matt Damon színészi jelölésével vagy a legjobb filmek közötti felsorolással. Valamely technikai díj azért nyilván ennek az opusnak is akad majd...

Érdekes módon éppen azok a filmek értek el kevesebb jelölést, akiket magasabbra vártunk, vagy legalábbis azt vártuk az Akadémiától, hogy több reflektorfényt ad nekik. Ilyen a bostoni papi molesztálási ügyeket feltáró Spotlight: Egy nyomozás részletei igaz története (mi más), amely ugyan 6 jelölést kapott, de nem kizárt, hogy a legjobb film kategórián kívül semmit nem visz el, vagy akár még azt sem. »Elfelejtett« darab a Steve Jobs, ami ugyan egy közismert ember igaz történetét dolgozza fel drámai formában ismert alkotókkal, mégis csak a két főszereplő (Michael Fassbender és Kate Winslet) kapott jelölést. Fontos volna beszélni, de a keretek miatt nem lehet olyan idei filmekről, mint a mexikói drogkartellt tűpontosan bemutató Sicario, a fogvatartott anya és gyermeke kapcsolatát gyönyörűen feldolgozó A szoba vagy a 2008-as gazdasági világválságot nagyon eredeti módon bemutató A nagy dobás, amik sorrendben 3, 4 és 5 jelölést kaptak, de sajnos mégsem róluk fog szólni a hétfő hajnal.

Végezetül essen néhány szó az idei rendkívüli magyar érdekeltségről. Noha meglepően sokszor volt már valamilyen magyar filmes szakembernek köze valamely év gálájához, a nagyjátékfilmek jelenléte mindig különös jelentőséggel bír. Kertész Mihálytól vagy a Korda fivérektől kezdve a magyar animáció mesterein és a hazai utómunka világszínvonalán túl azért mégiscsak mindig a legjobb idegen nyelvű film kategória esetén jut el a legtöbb emberhez egy magyar jelölt. Utoljára ilyen 1989-ben történt Szabó István Hanussenjével, akinek egyébként három másik filmjét is jelölték korábban, a Bizalom, a Redl ezredes és a Mephisto közül utóbbi díjat is nyert. Idén a Saul fia tudta elérni azt az esztétikai és nemzetközi társadalmi küszöböt, ami a jelöléshez elegendő. És noha sok kritika éri az Akadémiát is a nemzetiszocialisták által elkövetett bűnök felülreprezentáltságáért – aminek tényszerű elemzése újabb cikket érdemelne –, mindez nem vitatja el Nemes Jeles László rendező, Röhrig Géza főszereplő és Erdély Mátyás operatőr munkájának kiemelkedő voltát. Jelenleg 90 %-ra tartom a második magyar játékfilmes Oscar-díj valószínűségét, a kérdés, hogy az Akadémia döntnökei a maradék 10-et megadják-e a Saul fiának, hétfőn hajnalban kiderül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. március 06. 16:59
"Kínával kapcsolatos dolgok, de még alkalmazottként is föleg kínait vesznek fel." Nem. Magyarokat vesznek fel.
választópolgár
2017. február 19. 13:44
A "nemzeti" kormány filmbiztosa, a terminátorgyáros andi vajna "Magyar" "Nemzeti" Filmalap által nem támogatott, elutasított valóban MAGYAR vonatkozású filmek: -két Toldi-pályázat, -Bethlen-film, -Munkácsy-film, -Tisza István (Vasgróf), -Fekete sereg, -Hunyadiak - A királyság hajnala, -Négyen, mint a gonoszok (szamurájfilm). -A magyar irodalmi témák (Hunyadi-adaptáció, egy kuruc kori ifjúsági regény feldolgozása, -A szarvassá változott fiú) sem kaptak egy fillért sem. -A Salamon király legendája már sikerrel járt, de az egy izraeli-magyar koprodukció volt.
atila68
2016. március 11. 19:39
"mexikói drogkartellt tűpontosan bemutató Sicario," Itt lépte át a piros vonalat. Nem is olvastam tovább. Kedves Sergő Z. András! Miért nem írsz valami másról posztokat, vagy választasz valami olyan szakmát amihez értesz?
duzur
2016. március 05. 08:52
Az bizony tény, hogy "zsidóságom" és a zsidókkal érzett szolidaritásom kiváltója a 2.vh alatt történtek voltak, hisz rokonaimat zsidó származásuk miatt alázták, kínozták és ölték meg. Hogy ezekután furcsán érint amikor ezt egyesek nem hiszik vagy bagatelizálni akarják, az talán érthetö. Az is tény, hogy Hitler sokat tett Izrael megalapításáért... Ugyanakkor soha nem gondoltam, hogy csak a zsidókkal szemben képesek emberek vadállattá lenni, hisz elég a történelemben kicsit körülnézni. Az pedig, hogy a mai világ se különb a réginél, szintén egy szomorú tény. Azt se állítottam soha, hogy senki nem szenvedett ugy mint a zsidók, hisz tele szenvedéssel a világ. És ez soha nem volt másként. A történelem is vérrel lett írva. Az persze természetes, hogy mindenkinek a saját sebei fájnak a leginkább, ami nem tompíthatja a mások iránti empátiát. Söt! Sajnos téves az az elképzelés, hogy a korábbi borzalmak ismételt felemlítése, segítene hasonló embertelenségek jövöbeli megakadályozásában. Bizonyos mechanizmusok mindig képesek megvadítani az embereket. Különösen jól lehet az elégedetleneket -és ilyenek mindig böven vannak- megvadítani és "valakik" ellen felhergelni. Jelenleg éppen a törököket, a kurdok ellen, az iszlamistákat mindenki más ellen, stb. Nem sok zsidót ismerhet az aki minden zsidót hasonlónak képzel. Ez se a külsöre se a belsöre nem stimmel. Különben ami a rettegést illeti, abban komoly verseny folyik. A zsidók félnek a zsidózóktól, a nem-zsidók pedig a zsidók világhatalmától...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik