Kollektív tudattalan

Kiss Tibi üzeni: nem plágium a Most múlik pontosan

2016. március 11. 16:52

Miután az Index tegnap esti cikke után terjedni kezdett a Facebookon, hogy plágium lehet a Quimby legnagyobb slágere, felhívtuk a szerzőt. Kiss Tibi a Mandinernek elmondta: most hallotta először a Far Away című dalt. Véleménye is van róla. Nem túl jó.

„Hopp! Találtunk egy amerikai számot, amit eléggé hasonlít a Most múlik pontosanra” – adta hírül az Index csütörtök este, s a cikkhez mellékelt videót megnyitva pedig egy itthon meglehetős ismeretlenségnek örvendő Marty Stuart 2001-es, Far Away című dalát hallhatja a nagyérdemű.

Noha a portál nem vádolta nyíltan plágiummal a Quimbyt, a Facebookon már ilyen tartalmú bejegyzések születtek ma, a Mandiner ezért felhívta a szerzőt. 

A Quimby-frontember Kiss Tibi érdeklődésünkre elmondta: most, az eset miatt hallotta először a Most múlik pontosan-t négy évvel megelőző amerikai dalt, amely olyan nagyon nem is nyerte el a tetszését. 

„Azért ez a Far Away nekem már erősen a giccshatáron mozog. Vagy inkább túl van a giccshatáron. A mi dalunk kerekebb is, a mienkben például van refrén, de az akkordmenet meg a dallam tényleg hasonlít, főleg az elején. Ennek okáról viszont Jungot kellene megkérdezni inkább. Biztos a kollektív tudattalan...”

 

A bejegyzés trackback címe: http://fesztival.mandiner.hu/trackback/21110