Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2016. október 29. 09:02

A díj csodálatos. Ki álmodik egyáltalán ilyesmiről?

Hosszú hetek hallgatása után megszólalt Nobel-díja ügyében Bob Dylan. Az énekes-dalszerzőt a The Telegraph riportere bírta szóra. Beszélgetésükből kiderül: Dylan az eddigi feltevésekkel ellentétben egyáltalán nem utasítja vissza a neki megítélt irodalmi Nobelt, és tervei szerint ott is lesz az átadón Stockholmban. 

Abszolút. Már ha lehetséges.

A díjról Dylan így beszél:

„Nehéz elhinni ezt. Csodálatos, hihetetlen. Ki álmodik egyáltalán ilyesmiről?” 

Arra a felvetésre, hogy a Nobel-bizottság indoklásában Szapphó és Homérosz, valamint közte vont párhuzamot, a zenész azt mondja:

Azt hiszem, bizonyos dalaim, például a Blind Willie, a The Ballad of Hollis Brown, a Joey, az A Hard Rain, a Hurricane és még néhány másik, valóban homéroszi irányúak. De inkább rábízom másokra, hogy értékeljék a szövegeimet. Az akadémikusok biztos tudják. Én nem vagyok elég képzett ehhez. Nincs semmilyen véleményem erről.

A bejegyzés trackback címe: http://fesztival.mandiner.hu/trackback/26067


Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintNem őt minősíti, hogy nem találtak jobbat.

Válaszok:
Moliére | 2016. október 29. 12:58
Erre | 2017. január 14. 08:09

A művészet valamikor az égi magasságot mutatta. Később a földi valóságot. Ma egy kicsit lejjebb.

Válaszok:
Moliére | 2016. október 29. 13:01

Vannak korszakalkotó versei, énekei.


A mi Balassi Bálintunk is úgy írta a verseit, hogy énekelni lehessen. Tinódi Lantos Sebestyénről nem is beszélve...Egyszer kell egy ilyen is.


Nagyon igaz, amit írsz. Az irodalmi Nobel-díj Bizottság vak és süket az irodalomra. Tavaly egy - amúgy kiváló - orosz újságírónőt díjazott, most egy - amúgy kiváló - énekest. Mindeközben díj nélkül maradtak a valódi író-óriások: John Updike, Kurt Vonnegut, L. Ulickaja. Azok az ítész-marhák ott, a hideg és sötét északon, egyszerűen nem szeretnek és talán nem is tudnak olvasni; mármint a betűket, talán még a szavakat is ismerik, de nem áll össze nekik az a sok szó regénnyé, novellává. Vagy egyszerűen csak hülyék. De hogy szerepzavarban leledzenek, az biztos. Merthogy miért pont irodalommal foglalkoznak? Ott a közösségi szemétszállítás logisztikai problémahalmaza. Oldják meg azt, ne ártsák magukat a valódi könyvek, a valódi írók és a valódi olvasók dolgába.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó