Nem maradhatott Jordán Tamás a szombathelyi színház élén

2017. március 03. 09:24

A Fidesz-KDNP-s többségű szombathelyi közgyűlés nem szavazta meg, hogy továbbra is Jordán Tamás vezesse az egyébként általa alapított Weöres Sándor Színházat. Puskás Tivadar polgármester szerint azért kell új pályázat, mert most kiszivárgott Jordán ellenfelének pályázata, aki emiatt vissza is lépett (Jordán már ezt megelőzősen nyilvánossá tette a sajátját). Ugyanakkor az egyik fideszes képviselő nem maszatolt ennyire, és azt mondta: nem mindenkinek tetszik az a színház, amit Jordán Tamás csinál.

2017. március 03. 09:24

Nem kapott többséget Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatójának kinevezése a csütörtökön a szombathelyi közgyűlésben, ezért harminc napon belül új pályázatot írnak ki a teátrum ügyvezetői állására.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester eredeti előterjesztésében azt javasolta, hogy a pályázati eljárás során kialakult visszás helyzet miatt nyilvánítsák eredménytelennek a tavaly decemberben kiírt pályázatot, de ez sem kapott többséget az ellenzék által javasolt név szerinti szavazáson: 10:10-es szavazategyenlőség alakult ki a 21 tagú testületben, mivel egy képviselő nem szavazott, így került sor végül a szervezeti és működési szabályzat szerint a kinevezésről szóló döntésre, ami elegendő támogatás hiányában ugyancsak meghiúsult.

A közgyűlés ülése közben a szombathelyi városháza előtt több száz – más tudósítások szerint több mint ezer – ember tartott szimpátia tüntetést Jordán Tamás mellett, igazgatói kinevezését követelve.

A „visszás helyzet” a pályázat kiszivárgása volt

Az állásra a teátrum jelenlegi igazgatója mellett Dér András filmrendező pályázott, aki február 21-én visszavonta pályázatát, mert annak anyaga „kiszivárgott”, ezért, mint közleményében tudatta, „a kialakult botrányos körülmények nem teszik lehetővé, hogy az abban foglalt szakmai és művészeti célokat megvalósuljanak”.

Jordán Tamás előzőleg már nyilvánosságra hozta saját pályázatát, amellyel harmadjára is indulni kívánt az általa alapított és igazgatott színház vezetéséért.

A polgármester az új pályázat mellett érvelt

A február 21-én Szombathelyen ülésező színházszakmai bizottság nem tudott dönteni, tagjainak egy része új pályázat kiírását támogatta volna, de a javaslat ott sem kapott többséget, szavazategyenlőség alakult ki, a pályázók anyagáról érdemben nem tárgyaltak, az ülést berekesztették.

A csütörtöki közgyűlési vitában Puskás Tivadar polgármester azzal érvelt, hogy nem áll rendelkezésre a szakmai bizottság javaslata, a pályázati eljárás tisztasága és megalapozottsága érdekében viszont helyesebb lenne új pályázatot kiírni, ez szolgálná a pályázók érdekeit is.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!- MSZP- DK- Együtt) a közgyűlési vitában viszont úgy fogalmazott: Jordán Tamás már bizonyított a színház megalapításával, a kiváló társulat verbuválásával, jó előadásokkal és az általa vezetett színház stabil gazdálkodásával.

Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) viszont úgy vélekedett: nem mindenkinek tetszik feltétlenül az a stílusú színház, amit Jordán Tamás képvisel, szavai szerint nem lenne szabad meghurcolni valakit azért, mert más a művészi véleménye. 

A jobbikos Balassa Péter nem szavazott egyik javaslatról sem, döntését azzal indokolta, hogy az eljárás felháborító, ezért abban nem akar részt venni.

„Száműzni kellene a politikát a színházból”    

A közgyűlésen még a határozati javaslatról szóló döntés előtt szót kapott Szendrő-Németh Tamás ügyvéd, a városháza előtt demonstrálók szószólója, aki bölcs döntésre szólította fel a városatyákat, felidézve, hogy Jordán Tamás alapítója és két ciklus óta kiváló vezetője a Weöres Sándor Színháznak, véleményük szerint szakmai tudása és a színházi világban kivívott támogatottsága vitathatatlan. „Száműzni kellene a politikát a színházból” – figyelmeztetett, majd átadott a közgyűlés jegyzőjének egy petíciót, amelyen számos szombathelyi színházbarát és értelmiségi aláírása szerepel.

Az elmúlt két hétben egyébként sorra jelentek meg a Jordán Tamást támogató nyilatkozatok. A Weöres Sándor Színház művészei egy emberként álltak ki az igazgató mellett, Törőcsik Mari vezetésével támogatásukról biztosították őt az önkormányzathoz eljuttatott üzenetükben a nemzet színészei, újraválasztása mellett foglalt állást több színház országos szakmai és helyi civil szervezet, az egyik közösségi portálon pedig több mint 9700 csatlakoztak támogatói csoportjához.

Az MTI tudósítója megpróbálta telefonon megkérdezni csütörtök este Jordán Tamást arról, hogy újra benyújtja-e pályázatát, de nem sikerült elérnie.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2017. május 16. 11:34
tudom, a 200 fölötti szürkeállomány. megengeded, hogy csodáljalak?
paraklétosz
2017. április 18. 10:40
Érdekes, hogy fatornyos kishazánkban mindig hiszti van a színigazgatók körül. Pl. kórházigazgatók esetében nem hallani ilyet, pedig oda többen látogatnak.
gwrf
2017. március 19. 15:01
Amikor egy toronymagasan fideszes támogatottságú város polgármestere látványosan szarik a saját választóira, a szakmára, a kultúrára és a józan észre. Természetesen kdnp-s az ürge. A tehetségtelen élősködők gyűjtőhelye.
pot_ember
2017. március 19. 15:01
A szombathelyiek a színházat féltik.Jordán Tamás kiváló művész, sokat tett a város kulturális életéért. Tevékenységéért biztos megkapta az erkölcsi és talán az anyagi elismerést is (ezért is pályázott újra). De azért nem biztos, hogy élete végéig szombathelyi szinigazgatónak kell lennie! De az sem járja hogy politikai döntés szülessen! Erről is népszavazás kellene? (helyi) Próbáljon már a szombathelyi önkormányzat ilyen kérdésekben konszenzusra jutni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik