A társasjátékok reneszánsza

2021. január 13. 14:11

2020 őszére még a legelhivatottabb digitális nomádokban is maradt némi hiányérzet az online térbe száműzött megbeszélések és „találkozások” után. Létezik azonban egy sokat bizonyított offline elfoglaltság, amely garantáltan feldobja a klausztrofób mindennapjainkat.

2021. január 13. 14:11
null

Smid Róbert írása a Mandiner hetilapban.

Mindig is vonzottak a nagy ívű, komplex történetek, így nem véletlen, hogy az irodalomtudományos pályát választottam, ahol munkanapjaim nagy része fikciós világokban telik. Persze egy jó regényben nemcsak a sztori, hanem az elbeszélésmód legalább annyira hozzájárul ahhoz, hogy az olvasó a részesévé váljék: az atmoszférateremtés, a szereplők megismerésének a módja, a megszólalásmódok sokfélesége mind ide tartozik. A szigorúan vett interaktivitás azonban még a legjobb művekből is hiányzik, így amikor engem is utolért – a „virtualizáció sújtotta” generációm körében egyre népszerűbb – társasjátéktrend, örömmel vettem észre, hogy tömegével jelentek meg olyan játékok, amelyek általam kedvelt világok történeteit igényes módon írják tovább, ezúttal pedig én is alakítója lehetek az eseményeknek.

Nem csak Gazdálkodj okosan!
Még néhány évvel ezelőtt is ha a húszas-harmincas éveikben járók meghallották a társasjáték szót, ugyanarra gondoltak, mint a náluk idősebb nemzedékek: a Ki nevet a végén?-re, a Gazdálkodj okosan!-ra, a Hotelre, a Cluedóra vagy az olyan, az ókor óta nem sokat változott stratégiai játékra, mint a malom. Ma azonban ugyanerre a kérdésre olyan válaszok érkeznének, hogy Pandemic, Citadella, Robbanó cicák, Homályrév vagy Fesztáv. Ezek közül mindegyik másfajta kategóriát képvisel; az elsőben a játékosok egymást segítve próbálják megakadályozni egy világjárvány totális elszabadulását, a másodikban mindenkinek fel kell építenie a saját városát úgy, hogy fordulónként más karakter bőrébe bújik a bérgyilkostól a püspökön át a navigátorig, a harmadik-
ban kártyalapok kijátszásával kell megakadályoznunk azt, hogy a mi körünkben kelljen felhúzni egy robbanó cicát a pakliból, a negyedikben egy sokrétű fantasyvilágot fedezhetnek fel a játékosok szörnyekkel harcolva és kincsek után kutatva, az ötödikben pedig Észak-Amerikában őshonos madarakat kell fészkeltetni és gondozni.

Fotó: Mátrai Dávid
Fotó: Mátrai Dávid
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!