Egerszegi Krisztina, Jobbik lejtmenetben, szankciós politika, japán sikerrecept és Tolcsvay László – itt az új Mandiner!

2022. június 16. 08:00

Mikor úszott utoljára uszodában Egerszegi Krisztina? Ki járna jól az újabb szankciós intézkedésekkel? Mit vonna maga után, ha bővülne az EP hatásköre? Riport Svédországból, Klebelsberg Kuno, háborús fejlemények és Sajó-katasztrófa a friss hetilapban!

2022. június 16. 08:00
null

Az úszás után az anyaságban teljesedtem ki – mondja Egerszegi Krisztina. Mikor úszott utoljára uszodában? Miért töri meg a csendet, és vállal aktív szerepet az Úszó nemzet program és a vizes világbajnokság nagyköveteként? Mit gondol az úszósportot is fenyegető transzgender-jelenségekről? Ezen a héten címlapos interjút olvashatnak az évszázad sportolójának választott ötszörös olimpiai bajnokkal. 

Vezércikkünket, az Első Karaktert Szilvay Gergely jegyzi a Jobbik és a teljes ellenzék kálváriájáról.

Közélet 

Támogatói legnagyobb részét elvesztette, a parlamenti küszöb alá esett a népszerűsége, belső küzdelmek erodálják – még sosem volt ilyen rossz állapotban a Jobbik. Mi vezetett idáig, és van-e még jövője az egykor egymilliós szavazótáború pártnak? Összefoglalónkban erre keressük a választ. 

Gázembargó és importvám – az olajembargóval nem értek véget az Oroszország térdre kényszerítését célzó EU-s tervek. Ki járna jól az újabb intézkedésekkel? Milyen következményei lennének Magyarországra és Európára nézve? Mi várható a közelgő uniós csúcson? Közélet rovatunkban utánajártunk. 

Kifulladt az EU-s szankciós politika: más megközelítésre van szükség az Európai Unióban az orosz–ukrán konfliktus rendezésére – mutat rá véleménycikkében Kovács Attila, az Alapjogokért Központ Európai Uniós kutatási igazgatója. 

Száz éve, 1922. június 16-án alakult meg gróf Bethlen István harmadik kormánya, amelyben a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium élére egy kivételes tehetségű vezető került. Gróf Klebelsberg Kunó máig ható kulturális építkezésbe kezdett,
és méltán tekinthető a legnagyobb magyar kultúrpolitikusok egyikének – a szellemi honvédőről Gali Máté történész írását olvashatják. 

A rovatban Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézetének munkatársa ajánlja Klaus von Dohnanyi Nemzeti érdekek című könyvét.

Külhon & Külföld

Az ökológiai katasztrófa brutális, hosszú távú következményekkel jár a folyóra és környékére nézve, egyúttal megmutatja, mennyire elhanyagolja a szlovák vezetés a magyarlakta térségeket és az egész déli országrészt – Külhon rovatunkban a Sajó-szennyezésről Orosz Örs nyitrai kerületi közgyűlési képviselővel beszélgettünk.

Külföld rovatunkban Demkó Attila riportját olvashatják Svédországból, amely migrációs politikájával, az elszabaduló bűnözéssel és zavargáshullámokkal viszont kemény munkával visszadolgozta magát a „történelembe”.

Ukrán politikai hiba után orosz előretörést, túl erős rubelt, valamint bor és békesség hiányában legalább búzát hozhat a világnak a napokban a háború – összefoglaltuk a háborús fejleményeket. 

Alvino-Mario Fantini, a The European Conservative főszerkesztője véleménycikkében amellett érvel, hogy miért érdemlik meg a védelmet az emberiség évszázadokon keresztül elért vívmányai.

Precedens & Makronóm

Precedens rovatunkban annak jártunk utána, hogy mivel járna az Európai Parlament „alkotmányozási” kísérlete.

Makronóm rovatunkban Lovászy László miniszteri biztos, jövőkutató írását olvashatják a japán és magyar különutas politikáról. 

Sport

Öt év után újra Magyarország ad otthont az egyik legnagyobb nemzetközi sporteseménynek, a vizes világbajnokságnak június 18. és július 3. között – beharangozónkat Sport rovatunkban olvashatják. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely Pogátsa Zoltán: A globális elit című könyvét ajánlja a könyvajánló sorozatában. 

Schiffer Miklós jegyzetében ír arról, hogyan lehet változatosan és egyedien öltözködni a nyári melegben is.

Tudomány kisrovatunkban Herczeg János, az Élet és Tudomány volt főszerkesztőjének munkásságára emlékezünk.

Nekem nagyon fontos, hogy a lelkekhez jusson el a zeném, mert meggyőződésem, hogy az emberi lélek alapvetően nem változik – vallja Tolcsvay László. Élet rovatunkban gyermekkora helyszínén beszélgettünk forradalomról, kitelepítésről, apa­fiú viszonyról, beatkorszakról és szakrális művekről. 

A rovatban Az űr – Alternatív kozmoszok című kiállítást ajánljuk. A tárcát Leimeiszter Barnabás írja.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Hegedűs Zoltán ír a Boston Politicsról és a jó kormányzásról. 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gulyásleves
2022. június 16. 09:43
Nos Amikor Egerszegi úszott, akkor a német " lányok " nem is voltak lányok, és még is megverte őket Egerszegi... Nem furcsa ? Egyébiránt mindíg is volt szex vizsgálat, és mindíg ki lehetett játszani.. Amúgy lehetetlen 8 aranyérmet összeúszni az olimpián csak mondom ( Phelps )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!