Széchenyi Alapok: nagyszabású együttműködés a rákkutatásban

2022. szeptember 26. 12:07

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írtak alá fejlesztési együttműködési megállapodást.

2022. szeptember 26. 12:07
null

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem, a Rákvakcina BVM Kft. és a Széchenyi Alapok – írja utóbbi közösségi oldalán. Mint írják, daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A felsőoktatási intézmény adja a 2025-ig szóló kutatási projekt komplex laboratóriumi infrastruktúráját, a finanszírozási hátteret pedig a hazai vállalatok tőkefinanszírozásában élen járó Széchenyi Alapok biztosítja.

A kemoterápiás gyógyszeres kezelések kifejezett toxicitásuk és jelentős költségeik ellenére gyakran nem hozzák meg a kívánt eredményt, az átlagos túlélés gyakran csak hónapokban mérhető”

– olvasható.

Prof. Dr. Sótonyi Péter az együttműködési megállapodás aláírásakor elmondta, az immunterápia az állatorvosi gyakorlatnak már napjainkban is szerves része, hiposzenzibilizáló kezeléseket régóta használnak társállatok allergiás megbetegedéseinek enyhítésére.

Az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft. szellemi tulajdonát képező immunterápiás know-how továbbfejlesztésében, illetve lehetséges állatgyógyászati alkalmazásában működik együtt a társasággal. 

Horváth László, a Rákvakcina BVM Kft képviselője elmondta, hogy a projekt három szakaszban valósul meg.

  • Az I. ütemben az Egyetem kutatóinak szakmai közreműködésével az eljárás hatékonyságát igazolják, illetve dokumentálják a tudomány követelményei szerint.
  • A II. ütemben – az I. ütem eredményeitől függően – szélesebb körben folytatódik a vakcina klinikai vizsgálata és tökéletesítése.
  • A projekt III. ütemében, amennyiben ezt az állatkísérletek tudományos eredményei engedik, megkezdődik a vakcina humángyógyászati célú fejlesztése.

A Rákvakcina BVM Kft. a magyar gazdaságba befektető Széchenyi Alapok portfóliócége.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója kijelentette, a projekt mögött álló tudományos és gazdasági szakemberek, valamint eredményeik jelentik a garanciát arra, hogy ez az egészségtechnológiai befektetésünk is sikeressé váljon, hozzájárulva Magyarország négy- és kétlábú lakóinak egészségéhez.

Az együttműködés célja a két elismert kutató, Prof. Dr. Hidvégi Máté biokémikus, a humánonkológia kiegészítő terápiájában alkalmazott Avemar feltalálója és Dr. Jankovics István virológus által kifejlesztett „Lisanext” eljárás állatokon való tesztelése az Állatorvostudomány Egyetemen és az eljárás közös továbbfejlesztése.

A projekt keretében daganatos kutyákon, páciensre szabott kezelések zajlanak majd. A vizsgálatok során a kutatók az eltávolított daganatokból tisztított antigént állítanak elő, amelyeket visszajuttatva az állatokba, majd immunsejtjeiket farmakológiailag aktiválva úgynevezett autológ vakcinát fejlesztenek. Az előzetes vizsgálatok egereken nagyon kedvező eredményekkel zajlottak, a legtöbb állatban a tumorok teljesen visszafejlődtek.

A kutatási projekt során szerzett ismeretek elősegíthetik a daganatos betegségek biztonságos és a jelenleg alkalmazott eljárásoknál hatékonyabb kezelését, illetve hozzájárulhatnak a humánegészségügyi fejlesztésekhez is.

Nyitókép: Facebook

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. szeptember 27. 08:52
...???...korábban nem lehetett volna megállapodni??....még ilyet
foldizs
2022. szeptember 26. 14:46
Nálunk eközben olyan állapotban van az egészségügy, hogy komolytalan betegségekbe is bele lehet halni. "tessék elmenni magánrendelésre"
Csak egyszerűen
2022. szeptember 26. 13:54
Azt gondoltam, a zömére már rég van orvosi megoldás, csak nem mindenki számára érhető el. Világi szinten úgy 98% számára nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!