Az értelmiség bukása: TGM ismertebb, de Molnár Tamás jobb

2023. január 31. 20:04

Mindketten esszét írtak, és mindketten erősen fogalmaztak. Könyvbemutatón jártunk.

2023. január 31. 20:04
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Újra megjelent magyarul Molnár Tamás Amerikában élt magyar jobboldali filozófus Az értelmiség bukása című kötete, melyet a Scruton kávézóban mutatta be Mezei Balázs, Hoppál Bulcsú és Pogrányi Lovas Miklós.

Tamás Gáspár Miklós sokkal ismertebb, habár nem alkotott szisztematikus munkát – mondta Mezei Balázs, a Corvinus professzora, a kötet újrafordítója. – Műfajilag ugyanakkor TGM hasonló volt Molnár Tamáshoz, mindketten esszét írtak, és mindketten erősen fogalmaztak. Mezei hozzátette: e kötet egy életműsorozat első része.

Elmondása szerint Molnár Tamás ugyan Magyarországon született, de iskoláit már Erdélyben, Nagyváradon végezte, mivel édesapja nagykereskedő volt, és Trianon miatt úgy döntött, a kapcsolatai érdekében Romániába költözik. Egyetemre Belgiumba járt. Mindezek miatt magyarságtudata más volt, mint a mienk, inkább nyelvi identitástudata volt, egyébként a műveltsége erősen frankofón volt. Belgiumban érte a második világháború, a katolikus ellenállásban harcolt, ami miatt a nácik Dachauba internálták. A háború után kikerült az Egyesült Államokba, és végül a Columbián doktorált. Mezei Balázs megjegyezte: Molnár gondolkodásmódja nagyon is közép-európai, azaz szisztematikus összképet szeretne adni műveiben.

Hoppál Bulcsú filozófus-teológus hozzátette: az értelmiség bukása lényegében egy nagyesszé. Szerinte Molnár Tamás egy metafizikai gondolkodó, valódi és jelentős filozófus.

Pogrányi Lovas Miklós, az Axióma munkatársa, a kötet végén található tanulmány szerzője kifejtette: Molnár Tamás nem a szakértelmiségiekről ír, s

nem is leíró jelleggel használja az értelmiségi kifejezést, hanem a közéleti értelmiségiekre gondol,

akik a középkor szakrális világától való eltávolodást segítették a nyugati szekuláris identitás irányába, és lényegében a papok helyébe léptek, mint világértelmezők. Molnár szerint ezek az értelmiségiek hamar föladták az igazság keresését, és politikai-gazdasági érdekek kiszolgálóivá váltak, valamint egy utópikus ideológiát vallottak. Ez az értelmiség bukása.

Hoppál Bulcsú megjegyezte: Molnár szerint az értelmiségiek elárulták eredeti küldetésüket, ami a papsággal és a monarchiával kapcsolódott össze. A kötet első kiadásának az értelmiség alkonya volt a címe, de most úgy döntöttek, a „decline” kifejezést bukásra fordítják. Szerinte ugyanakkor nincs társadalom értelmiség nélkül, értelmiség mindig lesz, a bukás katarzist is hozhat, és jöhet utána a lábra állás.

Pogrányi Lovas megemlítette azt is, hogy Molnár Tamás már a hatvanas években megjósolta az egyetemek hanyatlását.

Elhangzott az is, rokon kötet Julien Benda Az írástudók árulása című munkája vagy Babits Mihálytól a Jónás könyve. De felemlegették a pódiumbeszélgetés résztvevői a nemrég elhunyt Paul Johnson Értelmiségiek című kötetét is, habár mint megjegyezték, az nem egy mély munka, hanem néhány csúcsértelmiségi magánéletét mutatja be, amiből kiderül, mennyire nem éltek összhangban az elveikkel.

2022-ben két Molnár Tamás-kötet is megjelent, az Amerikanológia (MMA) és az Európa zárójelben (KKTTKA). 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2023. február 02. 09:30
Elég régen olvastam a A liberális hegemónia c- könyvét.. Utána Az autoritás és ellenségei-t. Akkoriban ez így leírva számomra nagyon érdekes volt, főleg mert végre-valahára azt írta le valaki, amit én is több-kevésbé tapasztaltam, éreztem, gondoltam. Végre megnyugodhattam, hogy nem biztos, hogy velem van a baj amikor az akkoriban körülöttem levő SZDSZ-világban sz--ul éreztem magamat. :D:D:D Mondjuk akkor még eléggé meg is rémültem azon, amit az amerikai egyetemi állapotokról írt....
doderer
2023. február 02. 06:42
Nem igazán jó az összehasonlítás. Molnár többnyire franciául, angolul írt, Tgm zömében magyarul. Molnár a saját frankofon közegében kb megye egyes szinvonal(se). Tgm mindenképp magyar topfilozófia. Hülyeség huszadrangú francia/külföldi szerzőket sztárolni.
istvánkeve
2023. február 01. 18:07
Az "Európa zárójelben" leírtak nekem túl optimistának tüntek . Nem hiszem, hogy Európa kiszabadulhat az amerikai "szupermarket demokráciából." Az érdekképviseletek ideológiája itt kizárja azt a mechanizmust, ami ott termelömunkára kényszerítette a bevándorlókat pár évtizeddel ezelött.
Székely Dózsa György
2023. február 01. 11:54
TGM munkásságából talán néhány, a 2000-es években írt szellemes, rendszerkritikus publicisztika fog megmaradni. (Persze TGM rendszerkritikussága nem a zsenialitás jele, hiszen a magyar társadalom többsége rendszerkritikus volt, hanem neki - mivel a körön belüli volt - MEGENGEDTÉK hogy publikálhassa ezen nézeteit). A törzsi fogalmak címe műve (magnum opus?) egy rendszertelenül összehány gondolatcunami. TGM korunk Ady Endréje akart lenni, de nem lett az (bár nagyon jó tollú író volt, dehát az értelmiség bukásának az is része, hogy számára a forma fontosabb mint a tartalom, a külcsín fontosabb mint a velő).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!