Tetemes összegű kártérítést kap a gender-irányelveknek ellenálló ohiói professzor

2022. április 20. 10:19

Az ohiói Shawnee State University oktatója 400 ezer dolláros kártérítésre jogosult, ráadásul egyes gender-irányelveknek sem kell többé megfelelnie.

2022. április 20. 10:19
null

400 ezer dollár (forintra átszámítva több mint 130 millió forint) összegű kártérítésre jogosult Nicholas Meriwether, egy kis ohiói állami fenntartású egyetem filozófia professzora. A Shawnee State University oktatóját korábban azért vonták felelősségre, mert elzárkózott attól, hogy a transznemű diákokat az általuk preferált névmással illesse. 

Meriwether a titulus tekintetében is hajthatatlannak mutatkozott. A professzor rendszerint „úr”-ként, vagy „úrhölgy”-ként (’Mr.’, illetve ’Ms.’) szólította meg tanítványait. Az egyik tanuló ezt nem tartotta elfogadhatónak, Meriwether pedig mintegy

„kompromisszumként” azt ajánlotta fel, hogy az illetőt a csupán a vezetéknevén szólítja majd.

A diák nem fogadta fel ezt a felajánlást.

Megjegyzendő, hogy a preferált névmás kérdése az olyan nyelvek esetében jelentős, mint az angol, ahol a személyes névmásoknak nyelvtani neme (’he’, ’she’) is van. A transznemű személyek közül többen is a nemsemleges névmás használatát követelik környezetüktől. Az angolban ez nemsemleges személyes névmás rendszerint a ’they’, ami egyébként „ők”-et jelent.

A 2018 óta zajló ügy ítéletbe foglalt megállapodással ért véget

Ez a sajátosság, amint az angolszász világ számos részén, úgy a portsmouth-i Shawnee State Universityn is normává vált. Nicholas Meriwether professzort az egyetem vezetése 2018-ban felelősségre vonta e normák megsértése miatt.

Válaszul az evangéliumi kereszténységben hívő Meriwether ugyanebben az évben beperelte az egyetemet. Keresetében arra hivatkozott, hogy

az oktatási intézmény alkotmányos jogainak gyakorlásában korlátozza őt

– arra kötelezik, hogy vallási meggyőződésével ellentétes módon kommunikáljon.

A per három éven keresztül zajlott, s tavaly zárult le ítéletbe foglalt megállapodással. Az Egyesült Államok 6. kerületi fellebbviteli bírósága Meriwether javára döntött.

A 400 ezer dolláron felül az egyetem Meriwether ügyvédi költségeit is köteles viselni. Emellett az egyetem köteles volt biztosítani a professzort arról, hogy soha nem fogják kötelezni őt arra, hogy névmásokat használjon, még akkor sem, ha egy diák olyan névmások használatára kéri őt, amely nem összeegyeztethető az illető biológiai nemével. 

Feketelistás konzervatív szervezet képviselte a professzort

Meriwethert egy jogvédő szervezet, az Alliance Defending Freedom képviselte az eljárásban. Travis Barham, a szervezet vezető jogtanácsosa a következőképpen kommentálta a fejleményeket.

„Ez az ügy arra sarkalt bennünket, hogy azt védelmezzük, ami egykor általános elfogadott meggyőződésnek számított. Eszerint senkit sem szabadna arra kényszeríteni, hogy meggyőződésük adják fel azért, hogy megtarthassák az állásukat. (…) Dr. Meriwethert (…) egyeteme mégis megbüntette azért, mert nem kívánt azonosulni egy általa hamisnak vélt ideológiával.” 

Az arizonai székhelyű, egyébként a keresztény-konzervatív értékrendet felvállaló Alliance Defending Freedomot az amerikai közvélemény éppen LMBTI-lobbi elleni pereskedéseiről ismeri. A szervezet emellett jogalkotási tanácsadást is nyújt az Amerikai Egyesült Államok több tagállamában is.

2017-ben például több államban is napvilágot láttak a transznemű személyek mosdóhasználatával foglalkozó törvénytervezetek. Ezek megszövegezésében egyesek az Alliance Defending Freedom tevékeny közreműködését látják.

Az egyetem úgy érzi, rossz kompromisszumot kötött

Az egyetem beleegyezett abba is, hogy visszavonja a Meriwethert érintő megrovást. Az egyetem az ügy kimenetelét „gazdasági döntésként” tartja számon. Az egyetem vezetése közleményben rögzítette, hogy jóllehet a megegyezés mellett döntöttek,

határozottan visszautasítják, hogy az intézmény megfosztotta volna Dr. Merriwethert a vallás- és véleményszabadságot érintő alkotmányos jogaitól.

További részletek a közleményből:

Ebben az ügyben, a Shawnee State egyszerre követte úgy saját házirendjét, mint a diákokat és bárki mást a bigottságtól és diszkriminációtól védő szövetségi törvényt. Továbbra is kiállunk a diákoknak a diszkrminiáció-mentes oktatási környezethez való joga mellett. Úgyszintén kiállunk amellett a jog mellett is, amely garantálja, hogy a kar, az óraadók, a diákok és a munkavállalók szabadon kifejezhessék nézeteiket és meggyőződéseiket. E per során bebizonyosodott, hogy az ügyet megosztó társadalmi és politikai programok végrehajtására használták fel, az egyetem és a diákok rovására. Azt [a kártérítési] összeget jobban is el lehetett volna költeni arra, hogy a Shawnee State beteljesítse szolgálatát a diákok, családok és a közösség egésze irányába.

Kép: KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP

Dobozi Gergely 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2022. április 28. 02:09
Milyen csodálatos a magyar nyelv! Nincs hím nem, nő nem, semleges nem! Nincs nemi megkülönböztetés!
Teringettét
2022. április 27. 17:36
"Kadriov az ukrán katonákról: Amint meglátnak egy csecsent, azonnal elmenekülnek" Ennél is ugyanez a helyzet. Valaki elkúrt valamit.
drom176
2022. április 27. 17:36
Ez fontosabb , mint az ukrajnai háború......liberális őrültek!
Ninini
2022. április 22. 23:30
"Azt (a kártérítési) összeget jobban is el lehetett volna költeni arra, hogy a Shawnee State beteljesítse szolgálatát a diákok, családok és a közösség egésze irányába.” Persze. A tanár meg laposkúszásban alázkodjon meg egy faszsetudjakivagyok előtt. Gondolkodni kellett volna, mielőtt nekimentek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!