Kína bojkottálja a G20 Kasmírba szervezett rendezvényét

2023. május 20. 22:41

Peking ellenzi, hogy vitatott hovatartozású területen rendezzenek találkozót.

2023. május 20. 22:41
null

Kína nem vesz részt a G20-ak közelgő rendezvényét a vitatott hovatartozású Kasmír indiai ellenőrzésű részén – közölte pénteken Vang Ven-pin kínai külügyminisztériumi szóvivő.

– fogalmazott Vang. 

A G20 turisztikai munkacsoport ülésére május 22-24. között kerül sor Srinagarban, a szeptemberi újdelhi G20-csúcstalálkozóhoz kapcsolódó rendezvénysorozat részeként. 

Kína mellett Pakisztán egyaránt elítélte Indiát, amiért a rendezvényt a muszlim többségű Kasmírban tartja meg, amely régió hovatartozása Újdelhi és Iszlámábád között vitatott. Mindkét ország teljes egészében igényt tart a régióra, de jelenleg csak egy részét kormányozza. Az Egyesült Királyságtól való 1947-es függetlenné válásuk óta három háborút vívtak Kasmírért.

De Peking és Újdelhi között vannak területi viták a Himalája térségében, ahol 2020 óta több véres határvillongás is történt a két ország között. Februárban indiai és kínai tisztviselők több mint három év óta először találkoztak személyesen, hogy megpróbálják enyhíteni a feszültséget.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken a G7-ek japán csúcstalálkozójára tett útja során kijelentette, hogy a Pekinggel való kapcsolatoknak a kölcsönös tiszteleten kell alapulniuk.

– fogalmazott. Ugyanakkor kijelentette azt is, „India kész megvédeni szuverenitását és méltóságát”.

 

Nyitókép: Getty Images

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rollotomasi
2023. május 21. 07:17
G20, G7, ENSZ, NATO, EU, stb. Csak egy újabb USA által létrehozott és irányított bohócliga. A helyválasztás tudatosan provokatív, a Kína elleni proxyháború egy újabb fejezete. Célja Kína izolációja és India (és benne másfél milliárd ember) USA mellé állítása. Csak egy a baj: Az átlag indiai kurvára nem szeret dolgozni. Jobban szeret egész nap a mocskában feküdni és szemetet enni. Olyannyira, hogy még egy vallást - hinduizmus - is képea volt ennek az életmódnak az igazolására létrehozni.
chief Bromden
2023. május 21. 07:00
Szítják az ellentéteket mindenhol. Egy lehetőséget látnak a gazdasági és népesedési problémák megoldására. :(
P.Gy.
2023. május 21. 02:22
Megint egy jó indok a konfliktus teremtésre. Vitatott hovatartozású helyen csúcstalálkozót tartani az egyik fél beleegyezésével. GRATULÁLOK!!! Ez megint mi más, ha nem erőfitogtatás?
Akitlosz
2023. május 20. 23:42
Az angolok ügyesen elintézték, hogy azon a környéken is tartós legyen a konfliktus. Ahogyan Trianonkor úgy 1947-ben is úgy húzkodták meg az országhatárokat, hogy tartós konfliktus magját ültessék el. Annyi a különbség, hogy ellentétben Magyarországgal ott egyik ország sem fogadja el a fennálló határok megváltoztathatatlanságát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!