Ha sikerrel jár, Japán lesz az ötödik ország, amely meghódítja a Holdat

2023. szeptember 04. 18:22

A hordozórakéta indítását a rossz időjárás miatt már többször is elhalasztották.

2023. szeptember 04. 18:22
H2A Rocket Launch Canceled due to Strong Winds

Japán csütörtökön kísérli meg holdjárójának fellövését, és amennyiben sikerrel jár, India után az ötödik olyan országgá válhat, amely sikeres holdra szállást hajt végre.

A japán H-IIA hordozórakétát a sziget délnyugati részén található Tanegasima Űrközpontból lövik ki – közölte a műveletet irányító Mitsubishi Heavy Industries (MHI) hétfőn. Az indítást a rossz időjárás miatt már többször elhalasztották, legutóbb augusztus 28-án, röviddel a tervezett felbocsátás előtt függesztették fel a légkör felső rétegében uralkodó erős szél miatt.

Az űrrakéta a japán űrügynökség, a JAXA holdjáróját (SLIM) viszi magával, amely 

Japán első leszálló egysége lenne a Föld kísérőbolygóján. 

A műholdak felbocsátásában sikereket elérő Japánnak idén számos kísérlete kudarcba fulladt. Márciusban a JAXA új zászlóshajóját, a H3 rakétát utasították önmegsemmisítésre pár perccel azután, hogy a második fokozat hajtóműve nem kapcsolt be, a japán űrügynökség Epsilon kis rakétahajtóműve pedig tesztelés során robbant fel júliusban. 

Felbocsátását követően a SLIM várhatóan három-négy hónapon belül áll Hold körüli pályára, és négy-hat hónap múlva kísérli meg a landolást a Hold felszínén. 

Ha sikerrel jár, Japán lesz az ötödik holdraszálló ország 

az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után. A JAXA a jelenlegi felbocsátási ablakban még szeptember 15-ig kísérelheti meg az űrrakéta indítását.

A japán holdjáró által gyűjtött adatok az Egyesült Államok által vezetett Artemis 3 nevű űrrakétaprogram részeként azt a célt szolgálják, hogy első lépésben a Holdra, majd a következő lépésben a Marsra juttassanak embert.

(MTI)

Nyitókép: Masaki Akizuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. szeptember 05. 11:21
A Japánok meghódítjáj? Hát az nehéz lesz, mert gondolom, az ukránoké. Miután az oroszok már lőnek is rájuk.
Takagi
2023. szeptember 05. 11:18
És? Minek mennek oda, élhetetlen. Költsétek a penzt, másra jelenleg nem jó.
Muki46
2023. szeptember 05. 09:08
Nyilván érzékelőkkel küldték fel, Az emberes űrhajózásnak nincs értelme.
laszlokiss597
2023. szeptember 04. 23:48
Nehezen hiszem el azt,hogy ennyi túrázó közt egy sem akadt még aki lefotózta volna a jenkik zászlóját ahol hagyták...Lesz ilyen egyáltalán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!