Welt: Nem kellene tovább hazudni, a migráció és a terror összefüggnek

2023. október 17. 18:33

A lap szerint az EU működésképtelen bevándorláspolitikája miatt vannak terrortámadások, a megoldás pedig nem a migrációs paktum, hanem a határvédelem.

2023. október 17. 18:33
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Megelégelte a hazudozást a Die Welt külpolitikai rovatvezetője, s kemény hangú publicisztikában követeli: „tessék végre befejezni a migráció és a biztonság közötti összefüggés tagadását”.

Klaus Geiger szerint ugyanis 

a belgiumi terrortámadás és sok hasonló európai eset az EU diszfunkcionális menekültpolitikája nélkül nem lehetett volna lehetséges”,

emellett a menedékkérők a súlyos köztörvényes bűncselekmények elkövetői között is túlreprezentáltak.

Geiger az efféle politikai hazugság eklatáns példájaként emlegeti azt, amikor a 2016-os würzburgi vonatos késelés után Angela Merkel kancelláriaminisztere, Peter Altmaier körbeturnézta a médiát azzal a nyilatkozatával, hogy a menekültek esetében a terrorveszély „nem nagyobb és nem kisebb, mint a lakosság többi részében”. Eközben „erről a kijelentésről ekkorra már rég tudni lehetett, hogy hamis volt”. Ugyanekkorát hazudott szerinte a német kormány a 2015-ös párizsi terrortámadások után, amikor „a szövetségi kormány és a szövetségi bűnügyi hivatal uniszónóban állították, hogy nincs összefüggés eközött és a menekültáradat között”, miközben „a tizenegy elkövetőből legalább hatan a balkáni útvonalon keresztül érkezett, és kifejezetten a nyitott határok által Közép-Európa felé kifejtett szívóhatás keltette káoszt használta ki”.

Leszögezi: 

mostanra így is, úgy is megcáfolhatatlan tény, hogy a németországi és európai támadások nagy részét a diszfunkcionális EU-s bevándorláspolitika segítette elő”.

Egyrészt azért, mert nem szűrte ki a tettesek hamis beutazási papírjait; másrészt azért, mert hagyta, hogy a dublini rendszerrel ellentétes módon több tagállamban is vízumkérelmet nyújtsanak be az elkövetők, harmadrészt pedig azért, mert „több tettes esetében kiutazásköteles személyekről volt szó, csak mintegy felük volt megtűrt státuszú, akit emiatt nem lehetett deportálni”.

„Nem szabad tagadni ezt a világosan megállapított összefüggést a migráció és az iszlamista terror, valamint a súlyos bűncselekmények között” – figyelmeztet Geiger, hozzátéve, hogy „ezeket a tetteket nem lehet vállrándítva sem elfogadni, mint egy állítólag humanitárius migrációs politika járulékos veszteségeit”. Mégpedig azért nem, mert „az ilyetén hiányzó őszinteség végleg el fogja lehetetleníteni a humánus migrációs politikát”.

Klaus Geiger úgy véli: „Az embereknek úgy kell érezniük, hogy az államuk mindent megtesz azért, hogy a lehető legnagyobb biztonságot szavatolja.

Ha ehelyett azt látják, hogy emberek halnak meg azért, mert az EU és a nemzetállamok a bevándorlás és integráció terén nyilvánvaló kudarcot vallanak, majd ezt elhallgatják, akkor olyan pártokat fognak választani, amelyek világosan nevén nevezik ezt az összefüggést”.

Ezért jelzi: csak egy dolgot tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék a szélsőjobboldal irányából érkező nyomást. Ez pedig „a döntő pull factor megszüntetése: azé, hogy a migránsoknak jó reményeik vannak arra nézve, hogy illegálisan is az EU-ban maradhatnak anélkül, hogy a hatóságok háborgatnák őket”.

Geiger leszögezi: „A probléma gyökere az EU menekültügyi rendszere. Ezt mélyrehatóan meg kell reformálni”. A külpolitikai rovatvezető szerint nem is akárhogy: „Nem úgy, ahogyan az EU menekültügyi kompromisszumával tervezi, amit legjobb tudása ellenére áttörésként értékel. A megoldás csak úgy lehetséges,

hogyha csak azok az emberek jöhetnek ide és maradhatnak itt, akiknek joguk van hozzá.

És ha ezt ismét az államok dönthetik el, kik ezek az emberek.”

Nyitókép: MTI/AP/Eric Gay

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. október 18. 09:24
Pedig a Welt aztán tényleg tövig a liberálfasiszta elit seggében van tövig. Tőlük egy ilyen beismerés felér egy 9-es erősségű médiaföldrengéssel.
zatoicsi
2023. október 18. 08:27
A Patás Orbánbasi elnyomó faszista megmerevedett vaskalapos diktátor ezt is megmondta buzimajmok.
Karvaly
2023. október 18. 07:16
Én, a cikkben lévő méretes vörös farok miatt (miszerint azért kell ezeket a dolgokat elismerni, hogy ne erősödjenek meg az úgynevezett szélsőjobboldali pártok) arra gondolok, hogy ez az egész csak arról szól, hogy mostantól a német "elit" (politikusok és a média) azt fogja mondani, amit a választók hallani akarnak, de közbe suttyomban ugyanazt fogják tenni, amit eddig. Macronnak bejött. Pedig ez a gárda már olyannyira leírta magát a németeknél, mint annak idején nálunk az Mszp-Szdsz. Nekik sem szabadna nekik adni egy újabb, sokadik esélyt.
Janika50
2023. október 18. 07:05
A cikk két dolgot mindenképp jelez. Azt, hogy ébredeznek. De ne várjuk, hogy a hibáikat beismerik. Közismert ugyanis, a Zorbán a hibás! De az, hogy az egyik förmedvény német média ilyet le mer irni, az valamit jelez. Európa haladóinak ébredését nehezen tudom elképzelni. Mert ugye a cikk szerint az az igazi félelem, hogy húúúúú, micsoda pártok kerülhetnek hatalomra. Idelye lenne már, hogy valamelyik áldozat hozzátartozója biróság elé licitálná az EU vezetés nagyrészét, állitván, ők a hibássak a hozzátartozója elvesztéséért. És azt is megmutatja, hogy a haladó nyugat, tetszik, nem tetszik, eredendően rasszista! Csak gyáva ahoz is, hogy elismerje. Inkább pénzel bárkit, csak tiszta kezünek tünjön. Mert nem azért kellene munkaerő, mert kevesen vannak, hanem mert ellustultak!!! Korábban jött a török, ők bevonultak az irodákba. De már ott sem hajlandók dolgozni és máshol sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!