Mikró, porszívó – így költ a francia határőrség a migráció megfékezéséért, az Egyesült Királyság pénzéből

2023. november 13. 07:05

A pénzből egészen érdekes dolgokat vettek.

2023. november 13. 07:05
null

A Politico által közölt adatok rávilágítanak az Egyesült Királyság és Franciaország közötti kulcsfontosságú határvédelmi-megállapodás részleteire. A költségvetési dokumentumokból kiderül, hogy Franciaország miként használta fel eddig az Egyesült Királyság által, a határvédelmi egyezmény keretében nyújtott közel 46,5 millió eurót.

Az egyezmény Emmanuel Macron elnök és Theresa May korábbi brit miniszterelnök között jött létre. A pénz nagy részét járművekre költötték, ideértve helikoptereket, autókat, motorokat, elektromos rollereket és négykerekűeket. Vettek még határmegfigyelési felszereléseket, mint például távcsöveket, drónokat, műszerfal kamerákat, vadkamerákat, endoszkópokat és szoftvereket.

Azonban a dokumentumokból az is kiderült, hogy a forrásokat arra is felhasználták, hogy mindennapi eszközökkel lássák el a francia rendőröket, például 

mikrohullámú sütőkkel, porszívókkal és autós töltő adapterekkel.

További érdekesség a költségek terén, hogy közel 150.000 eurót költöttek egy lovas rendőrségi egység felállítására Baie de Somme-ban. Ennek keretében lovaglócsizmákat, sisakokat szereztek be, valamint a lovak gondozása céljából, éves szinten, üzemeltetési költségekként további 30.000 eurót költöttek.

A brit pénzt a francia erő egy olyan részlege is felhasználta, amely a francia–olasz határt ellenőrzi. Azon a határon járművek, nyomtatók és drónok vásárlására volt a prioritás.

A lap kérdésére a francia belügyminisztérium nem kommentálta a konkrét számokat, de hangsúlyozta, hogy a vásárlások fókusza a csempészeti hálózatok felszámolása volt.

Nyitókép: Owen Humphreys / PA Images via Getty Images

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polly_neni
2023. november 13. 07:44
"a francia belügyminisztérium... hangsúlyozta, hogy a vásárlások fókusza a csempészeti hálózatok felszámolása volt." Aha és ettől fel is fog "számolódni..." ☺
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!