Irán egy hordónyi pénzt követel az Egyesült Államoktól

2023. december 06. 11:39

Egy teheráni bíróság Kászim Szolejmáni tábornok 2020-as, iraki meggyilkolása miatt hozta ezt az ítéletet, mely szerint Donald Trump is bűnös.

2023. december 06. 11:39
null

Egy iráni bíróság mintegy 50 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az amerikai kormányt Kászim Szolejmáni tábornok 2020-as, iraki meggyilkolása miatt – közölték a hatóságok szerdán. Az ítélet mintegy négy évvel azután született, hogy az iráni Kudsz hadtest, a Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott elitegységének parancsnokát 2020. január 4-én dróncsapással megölték Bagdadban. 

Donald Trump akkori amerikai elnök akkor azt mondta, hogy a csapást az iraki amerikai erők elleni támadásokra válaszul rendelte el.

Megtorlásul Irán rakétákkal lőtte az Irakban állomásozó amerikai katonáknak otthont adó bázisokat. A Mizán hivatalos igazságügyi honlap azt írta: 3318 iráni által benyújtott kereset nyomán egy teheráni bíróság mindösszesen 49 milliárd 770 millió dollár erkölcsi és anyagi kártérítés megfizetésére kötelezte az amerikai kormányt. A bíróság 42 személyt és szervezetet talált bűnösnek, köztük Donald Trumpot és kormányának tisztviselőit. Irán és az Egyesült Államok között 1980 óta nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

 

Nyitókép: Szelfit készít egy nő az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egység parancsnokának óriásplakátjával Teheránban 2022. január 3-án, a katonai vezető halálának második évfordulóján. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2023. december 07. 07:42
Ezek állandóan a sértett felet játszák de ők sosem híbásak semmiben és mégis mindig ők kezdik a konfliktust, de az biztos hogy nagyon el vannak varázsolva.
Spiritmonger
2023. december 07. 02:25
Jó messzire gurult a gyógyszerük. De majd rádöbbennek. Cibálják az oroszlán bajszát, aztán rínak, ha az megunja és odabasz nekik egyet. Az USA légiereje és rakétatüzérsége kb fél óra alatt baszná viszna Iránt a pattintott kőkorszakba még nukleáris fegyverek használata nélkül is.
Héja
2023. december 06. 17:51
Jót nevettem. Kászim terrorvezért trón helyett drónra ültették. Azt kéne az Irán nevű ókori teokráciával kifizettetni.
Namond
2023. december 06. 14:05
Irak, Líbia, Szíria, Afganisztán és a Nord Stream felrobbantásáért a németek mikor nyújtják be a számlát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!