Dróntámadás Jordániában: amerikai katonák vesztették életüket egy iráni támogatású merényletben

2024. január 28. 19:23

A támadás után legalább 25 sérültet ápolnak.

2024. január 28. 19:23
Biden Criticizes Trump in Capitol Riot Anniversary Speech in Pennsylvania

Irán által támogatott fegyveresek követtek el dróntámadást Jordánia, Irak és Szíria találkozásánál, ahol vasárnap három amerikai, szolgálatot teljesítő katona meghalt, többen pedig megsebesültek. A támadásért az irániak által támogatott fegyvereseket tömörítő ernyőcsoport, az Iraki Iszlám Ellenállás vállalta magára a felelősséget – írja a The Washington Post.

A drón egy támaszpont lakóhelyiségébe csapódott be, ahol vágásoktól és zúzódásoktól az agysérülésekig terjedő sérüléseket okozott. A Pentagon közleménye és a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a támadásban 25 katona sebesült meg.

A merénylet akkor történt, amikor Jordánia megpróbált átlépni egy vonalat a konfliktusban, és csendesen együtt akart működni az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni küzdelemben, miközben igyekezett elkerülni Irán és más regionális szomszédok haragját.

A beszámolók szerint a gázai háború kezdete óta ez volt az első halálos akció amerikai katonák ellen, amely viszont rögtön azzal fenyeget, hogy a háborút szélesebb regionális konfliktussá terjeszti ki.

Joe Biden elnök „aljas és teljesen igazságtalan támadásnak” nevezte a támadást, és kijelentette, hogy a pilóta nélküli légi dróntámadást „Szíriában és Irakban működő radikális Irán által támogatott militáns csoportok hajtották végre”. Megígérte, hogy tiszteletben tartja az elesett katonák emlékét, akiket „a legkiválóbb értelemben vett hazafiakként” emleget.

Folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségüket. Ne legyen kétségünk: felelősségre vonjuk a felelősöket!”

– mondta Biden.

Fotó: Bastiaan Slabbers/NurPhoto via AFP

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2024. január 29. 07:34
Csak nekem jutott eszembe az USS Liberty esete?
Uztu
2024. január 29. 05:45
Miért vannak ott?
lajajakab11
2024. január 28. 23:36
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
herceg-3
2024. január 28. 23:11
Szépmunka! A baj csak az, hogy mindössze 3-an döglöttek meg a büdös jenkik közül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!