BBC a merényletről: Oroszország figyelmen kívül hagyta az amerikaiak figyelmeztetését?

2024. március 23. 18:30

A lap szerint Putyin a terrorcselekmény előtt pár nappal a biztonsági szolgálat vezetőinek azt mondta, a figyelmeztetések „zsarolásra hasonlítanak, és a megfélemlítés szándékára irányulnak”.

2024. március 23. 18:30
null

Nyitókép: Orosz gárdista áll a lángoló Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó épületnél, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. MTI/AP/Dmitrij Szerebrjakov

 

Az USA március 7-i figyelmeztetése saját állampolgárai számára szokatlanul konkrét volt – számol be a BBC a moszkvai merénylet kapcsán. Jelentések voltak ugyanis arról, hogy „szélsőségesek” terveket szőnek nagy moszkvai gyűlések és koncertek megtámadásáról, ezért azt tanácsolta a városban tartózkodó amerikaiaknak, hogy az elkövetkező 48 órában kerüljék el a nagyobb összejöveteleket.

Ebből egyértelműnek tűnik, hogy Washington rendelkezett valamilyen hírszerzési információval, és hogy az az Iszlám Államhoz (IS) kapcsolódott – ahhoz a csoporthoz, amely közleményében azt állította, ő áll a moszkvai támadás mögött. 

Ezt is ajánljuk a témában

A saját állampolgárainak szóló nyilvános figyelmeztetés mellett az Egyesült Államok azt is elmondta, hogy közvetlenül tájékoztatta az orosz kormányt.

Moszkva azonban figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket. Három nappal a támadás előtt Vlagyimir Putyin felszólalt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatótanácsában, és elmondta, hogy a legfőbb prioritás az általa különleges katonai műveletnek nevezett művelet támogatása. Azt állította, Ukrajna áttért az általa „terrorista taktikának” nevezett módszerekre. Egyenesen beszélt az Oroszországon belüli lehetséges támadásokkal kapcsolatos, szerinte „provokatív kijelentésekről” is, amelyeket a Nyugat részéről tettek. 

Azt mondta, a figyelmeztetések „egyenesen zsarolásra hasonlítanak, és a megfélemlítés, valamint a társadalmunk destabilizálásának szándékára irányulnak”.

Ez azt sugallja, hogy az USA és Oroszország közötti bizalmatlanság miatt Moszkva nem akarta meghallgatni az amerikai figyelmeztetést, és azt az ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó, Oroszországot fenyegető kísérlet részének tekintette. A BBC azonban nem tudja, hogy az USA pontosan milyen információkkal rendelkezett, illetve milyen információkat adott át, és hogy azok mennyire voltak egyértelműek. De ha az Oroszországgal megosztott hírszerzési információ hiteles és konkrét volt az Iszlám Államról, akkor 

az FSZB és Putyin hibáztak, hogy nem vették komolyabban.

És ha ez így van, írja a brit lap, akkor Moszkva számára könnyebb lehet, hogy a támadást valamilyen módon Ukrajnával hozza összefüggésbe, hogy elterelje a felelősséget, és egyben támogatást szerezzen Oroszország ottani fellépéséhez, ahelyett, hogy beismerné, hogy hibázott.

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. március 24. 10:37
A BBC mitől ilyen okos? főleg így utólag?
ihavrilla
2024. március 24. 10:22
Hülyeség. Nincs esély, hogy mindig megvédjenek egy terrortámadástól mindenkit. Amerikában évente közel 2000 ember hal meg lövöldözésben. Oroszországban millió rendőr/katona kellene egy ilyen feladatra. Felkészülni lehet és valószínüleg ezért sikerült elfogni igen hamar a terroristákat.
Tuners
2024. március 24. 01:27
BBC ne sokat okoskodjon, ma (tegnap) voltam színházban, West Hampstead theatre, elég frekventált hely, úgy mentem be teli hátizsákkal, a két biztonsági őr között hogy a kutya nem nézett bele, akármit be tudtam volna vinni. Sok múzeummal is ugyanígy van. Néhol nézik. Voltak a rendezvényen sok százan, jól szituált középosztály, valami suhanc beszkennelte a vonalkódjainkat, aztán ennyi volt az összes figyelem. És ez nem egyszer történt meg, hanem színház, koncert esetén általában így van. Ez van. Az egész rendszer a kölcsönös bizalmon alapul, míg valaki nem rendez egy mészárlást, akkor bekeményítenek, 2 évig, háromig, aztán megint leül. Kérdés az hogy akarunk-e rendőrállamba élni, mint a franciák, ahol a szupermarketben nemhogy kifele de már befelé csekkolják a táskáidat, aztán lerakhatod a pénztárnál nehogy telepakold viszkikkel amíg vásárolsz. Meg kell találni az egyensúlyt, és ezt a terroristák rossz irányba tolják. És nem hiszem el hogy ez nem szándékos, megbízásra dolgoztak.
Genusnextgen
2024. március 23. 20:41
Az oroshok háborút akartak, megkapták. Előfordul az ilyesmi Buksikáim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!