Erős kritikát kapott a parlamentben a belga miniszterelnök a NatCon után

2024. április 20. 20:18

Alexander De Croo későn cselekedett, amikor a brüsszeli polgármesterek le akarták mondani a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát.

2024. április 20. 20:18

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Alexander De Croo belga miniszterelnököt a parlamentben támadás érte, mert nem lépett, amikor a brüsszeli polgármesterek le akarták mondani a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát – olvasható a Brussels Signalon

A brüsszeli polgármesterek többször is megpróbálták megakadályozni a rendezvény lebonyolítását, de nem jártak sikerrel. Világszerte címlapokra került a szólásszabadság és a békés gyülekezési jog korlátozására tett kísérletnek tekintett történet. A legmagasabb belga igazságügyi hatóság alkotmányellenesnek ítélte meg Kir azon lépését, hogy a rendőrséget küldte ki, hogy akadályozzák meg az emberek belépését a helyszínre. Miután más vezetők is elítélték a helyzetet, De Croo az X-en reagált, amelyben „elfogadhatatlannak” nevezte a NatCon szabotálására irányuló erőfeszítéseket.

Azóta azonban sem ő, sem a kormánya nem tett semmilyen konkrét lépést az érintett polgármesterekkel szemben. 

Barbara Pas a Vlaams Belang jobboldali ellenzéki pártból azt mondta, hogy a polgármesterek „megmutatták, honnan ered a demokrácia valódi veszélye”. Hozzátette, hogy Brüsszel rendszeresen megakadályozza a nacionalisták és konzervatívok tiltakozását: „Akkor senkit sem érdekel”. Majd azzla folytatta, hogy a párt tüntetésének megtartásáért az Államtanácshoz kellett forduljanak, mert Close polgármester korábban betiltotta azt. „A reakció akkor nem az volt, hogy ez elfogadhatatlan vagy alkotmányellenes” – mondta Pas.

Ezt is ajánljuk a témában

Peter De Roover, a jobbközép N-VA párt képviselője szerint ami történt az „rendkívül kínos”  és szembe ment a szólásszabadság elvével. De Roover hozzátette, hogy De Croo csak viszonylag későn szólalt fel, és akkor is csak angolul, amiből arra következtetett, hogy a miniszterelnök Rishi Sunak brit államfő nyilvános riadalmára reagált.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:16
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­­s­­ ­­­l­á­n­y­­­o­k­ ­v­­­á­­r­­­n­­a­­k­­­ ­­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
ördöngös pepecselés
2024. április 21. 06:37
"De Croo csak viszonylag későn szólalt fel" ilyen háborús időkben lassabban érkezett a központ utasítása
Interista
2024. április 20. 23:43
Demokrácia nyugati módra. " Csinálod amit mondok vagy mész a levesbe". Ellenvéleménynek, ellenkezésnek helye nincs! Legalábbis ezek a büdös parasztok így képzelik. Orbán Viktor és józan gondolkodású köre helyre teszi ezeket. Akkor a demokrácia is helyre áll.
atti64
2024. április 20. 21:04
BAZD MEG ANYÁD TAKONY BELGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!