EP-választás: integráció vagy polarizáció lesz utána? – Világrend

2024. május 15. 19:22

Milyen hatása lehet az EP-választásnak az EU intézményi változásaira, stratégiai irányaira? Lesz-e geopolitikai tényező Európa, és hídállam Magyarország? Két EU-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. május 15. 19:22
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az Európai Parlament előtt heverő tervezetek alapján egy szuperállami koncepció körvonalazódik az EU jövőjére vonatkozóan, egy centralizált, tagállami jogköröket elvonó föderáció képe. Az Európai Unió a geopolitikai és gazdasági versenyben lemaradóban van az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, a brüsszeli elit a versenyképesség helyreállítását az integráció felgyorsításában látja. A szuverenista erők nem, ezért bíznak abban, hogy az EP-választások erőegyensúly-változást hoznak az uniós belpolitikában.

Magyarország EU- és NATO-tagállamként hídszerepet akar betölteni a Kelet és a Nyugat között, stratégiai partnerségben van Kínával és Törökországgal, speciális kapcsolata van Oroszországgal – a többpólusú világrendben minden blokkal kapcsolatban akar maradni.

A közelgő EP-választás uniós és magyar stratégiai hatásairól szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Mi a baj az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament működésével?

– Ha a szuverenista erők előretörnek a voksoláson, milyen intézményi hatáskör-változtatás várható?

– Milyen hibákat követett el az EU, ami miatt a nemzetközi versenyképessége romlott?

– Nem okoz-e bizalomvesztést a Trump-féle amerikai jobboldalnál a magyar Kína-barátság?


A műsor vendégei: Kalas Vivien, a NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója  és  Moldicz Csaba, az MCC Külgazdasági Műhelyének vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

 

--

A Videán itt érhető el:

--

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesti051
2024. május 15. 20:01
Nem lesz Európai Egyesült Államok. Soha.
szintetikus
2024. május 15. 19:31
Az EU... hát vagy a muszlim hordák fogják szétszedni vagy gazdaságilag alul marad Kínával szemben. XD Túl bürokratikus majmok. Még a törpegazdaságú Orbán is kibaszik velük. :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!