Fellebbezhet az USA-nak való kiadatás ellen Assange

2024. május 21. 22:44

A Wikileaks-alapító tovább küzd az amerikaiaknak való kiadatás ellen.

2024. május 21. 22:44
High Court Adjourns Decision on Julian Assange US Extradition Appeal in London

Nyitókép: Wiktor Szymanowicz/AFP

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange megkapta a jogot, hogy fellebbezzen az Egyesült Államoknak kémkedés vádjával történő kiadatása ellen. A londoni Legfelsőbb Bíróság hétfőn úgy döntött, hogy 

az ausztrál újságíró megtámadhatja az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba való kitoloncolását,

és ezzel a döntéssel meghosszabbította jogi csatározását.

Márciusban a Legfelsőbb Bíróság ideiglenes haladékot adott Assange-nak, majd három hetet az amerikai kormánynak arra, hogy „kielégítő biztosítékokat” adjon arra, hogy tisztességes tárgyalást kap, és az első alkotmánymódosítás szerinti szólásszabadsághoz való jogát megvédik,

valamint hogy nem fenyegeti halálbüntetés a tényfeltárót.

Assange-t 17 rendbeli, az amerikai kémkedési törvény megsértése, titkos katonai dokumentumok megszerzése és a Pentagon számítógépes hálózatának feltörésére irányuló összeesküvés miatt körözik. Ha elítélik, akár 175 év börtönbüntetésre is számíthat.

A mostani döntés meghosszabbítja Assange tartózkodási idejét a London délkeleti részén található, szigorúan őrzött Belmarsh börtönben, ahol 2019 áprilisa óta tartják fogva.

Assange ellen 2010-ben indult jogi eljárás, miután több százezer kiszivárogtatott dokumentumot tettek közzé az afganisztáni és az iraki háborúról.

A szivárogtató honlap alapítója 2012 és 2019 között

hét évet töltött a londoni ecuadori nagykövetségen,

hogy elkerülje a Svédországnak való kiadatását egy másik, később ejtett nyomozás miatt.

Assange támogatói azzal érvelnek, hogy munkája létfontosságú közérdekű újságírást képvisel, míg az Egyesült Államok szerint a bizalmas dokumentumok nyilvánosságra hozatala veszélyeztette ügynökeik életét.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2024. május 22. 11:36 Szerkesztve
'"az Egyesült Államok szerint a bizalmas dokumentumok nyilvánosságra hozatala veszélyeztette ügynökeik életét.' 1. A kémek tudják, hogy a munkájuk életveszéllyel jár. 2. Nem kell más országokban kémkedni, akkor nincsenek veszélyben az ügynökök. 3. Aki kémkedik, az ne visítson, ha leleplezik. A kauzalitás törvénye: ok-okozat. Az usa persze szeretné, hogy neki mindent lehet, másoknak meg semmit. Ez a demokrácia lényege. +1 Ha Assagnet perbe lehet fogin hazaárulásért, akkor Donáth Annát miért nem?
valerian-0
2024. május 22. 00:18
"az Egyesült Államok szerint a bizalmas dokumentumok nyilvánosságra hozatala veszélyeztette ügynökeik életét." - ez mindent elmond amerikáról. Õk bármilyen disznóságot elkövethetnek, semmi gond. De ha valaki ezt tudatja a világgal, az már maga a gonosz és szegény a ügynökök élete... Naszóval - ezek a szegény ügynökök gyilkolásznak világszerte ameriki parancsra. Véget kéne már vetni ennek az amerikának.
Tara Verde
2024. május 21. 23:59
Assange egy nagy kamu. Meg kell nézni Chelsea Manning történetét, abból kiderül, mennyire bűzlik az egész wikileaks sztori.
Akitlosz
2024. május 21. 23:43
"Fellebbezhet az USA-nak való kiadatás ellen Assange" De jó neki! Már régen rossz, ha valakinek bírósági ügye van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!