Tizenhárom millió kommunista műtárgyakból

2010. december 07. 12:07

Óriási érdeklődés mellett közel 13 millió forint összegben keltek el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületében porosodó kommunista műtárgyak a Pintér Galériában hétfőn este a Soha többet! Harmadszor elnevezésű eseményen. Az aukció bevételét a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére fordítják.

2010. december 07. 12:07

A különböző minisztériumok pincéiben és padlásain porosodó műtárgyakat árverezte el a KIM. Az aukciót a Duma Színház stand up-osai, Litkai Gergely, Benk Dénes és Csenik Attila vezették. Pintér Péter, a rendezvénynek helyt adó galéria tulajdonosa elmondta, számos külföldi, amerikai, japán, közel-keleti múzeum és magánszemély is jelezte vételi szándékát. Szinte minden tétel gazdára talált, a néhány tíz és 300 ezer forint közé árazott darabok sokszoros áron keltek el.

A legtöbbet az iraki Kadhim Haydar 1957-es festményéért fizettek, melyen egy férfi figura egy falu lerombolásának történetét meséli el. A 100 ezer forintos kikiáltási árú kép 1,6 millió forintért kelt el. Két, egyenként ezer forintról indított bronzírozott műanyag Dimitrov-mellszobor százszoros, illetve százharmincszoros árig jutott.

A jellegzetes szocreál témák is gazdára találtak: Tamás Ervin egy építkezést örökített meg, képe 240 ezer forintot ért meg valakinek. Koszta Rozália parasztjai 415 ezer forintért találtak gazdára. 200 és 340 ezer forint közötti összeget adtak Baranyó Sándor esztergályosaiért, Toroczkai Oszvald bányászaiért, Rozs János hajógyári jelenetéért, Somosa Miklós kéményépítőiért. Az aukció bevételét a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére fordítják.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!