A világ legkisebb hobbiszámítógépe

2015. november 28. 09:56

A Raspberry Pi Zero olcsó, de nagytudású miniszámítógép, az automatizálási feladatoktól a komplex megoldásokig bármire alkalmas.

2015. november 28. 09:56
David Scheltema

Mindent miniatürizáltak a legújabb málnás PC-ben, de 512 MB memória, mini-HDMI port és microsSD olvasó azért még ráfért a lapkára a 2 USB (tápellátás és periféria) mellé. Az ára csak 5 dollár vagyis kb. 1500 forint, de hogy nagyobb projektekre is alkalmas legyen azért nem árt hozzá megvenni a kiegészítő csomagot. Ez tartalmazza a micro-USB→USB és a mini-HDMI→HDMI átalakítót és egy 40 tűs tüskesort, de ez már újabb 5 dollárt jelent. A Raspberry fejlesztői mellékesen havi 250.000 darabot adnak el a nagyobb testvérekből is, de kiderült a legtöbb esetben a kisebb változat és a csökkentett tudás is megfelelne azokra a projektekre, melyekre a legtöbben használják ezeket a hobbiszámítógépeket (akvapónia, hőmérséklet szabályzás, IoT megoldások, időjárás előrejelzés stb.)

Maga a málnás PC ötlete az iskolai számítástechnika oktatásának megkönnyítésére született, a programozás és a technikaórák elektronikai alapjait akarták vele izgalmassá tenni. A gyakorlatban kiderült sokkal többre is képesek a miniszámítógépek. Így indult el a tömeggyártás és mára a Raspberry messze túlnőtt az eredeti célon, kötelezően választható megoldás lett a Dolgok Internetének számos megoldásában. Vannak vetélytársai, mint az Arduino, de mégis ők vezetik ma még a piacot.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!