Cselédsorban: bemutatták a Puszták népe táncjátékot

2016. január 13. 20:08

Január 11-én mutatták be a Duna Művészegyüttes, hazánk kevés hivatásos táncegyüttese egyikének új darabját, ami Illyés Gyula Puszták népe című alkotását viszi színpadra.

2016. január 13. 20:08

„Egy népréteg lelkületét szeretném ábrázolni, ez minden törekvésem. Ha itt-ott mégis saját élményeimmel hozakodom elő, ezek az élmények csak magyarázó ábrák. Ami emléket feltárok, azért tárom fel, hogy rajtuk át próbáljak leereszkedni abba a mélyben fekvő, forró rétegbe, amely rettegve rejti gomolygó világát minden idegen tekintettől, még a tárgyilagos napvilágtól is” - írja Illyés Gyula a Puszták népében.

Illyés tárgyilagosan és részletgazdag képekben meséli el a mezőföldi puszták lakóinak mindennapi életét. Könyve egy olyan kegyetlen valóságot tár elénk, amely korábban ismeretlen volt a társadalom más rétegei számára - olvasható a Duna Művészegyüttes honlapján. 

A Duna Művészegyüttes táncszínházi előadása a puszták népének kemény sorsa mellett felmutatja mindazon értékeket is, amit a cselédek, zsellérek, béresek egyszerűen a létezésükből fakadóan megalkottak. Betekintést nyújt abba a különleges világba, amelynek megismerésére és művelésére tették fel életüket a társulat tagjai is. 

Az előadásban Illyés Gyula szűkebb hazája, a Mezőföld tánckultúrájának bemutatásán túl megjelennek Magyarország más tájegységein valaha cselédsorban élők táncai is, mint például somogyi, sárközi, zalai, felvidéki, szatmári falvak, és a Hortobágy lakóinak táncai is.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2016. január 14. 10:56
Puszták népe másként: http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2015/04/09/pusztak_nepe_a_cseled
Békanász a hasadon
2016. január 14. 00:00
Igen. Similis simile gaudet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!