Kutatás bizonyítja: az internet a memóriánk

2016. augusztus 18. 08:45

Az internethasználat megváltoztatja memóriaműködést. Kaliforniai pszichológusok ugyanis kutatásokkal támasztották alá, hogy az interneten található bőséges informácó folyamatosan átalakítja gondolkodásunkat.Amikor az internetet memóriánk kisegítésére használjuk, agyunk világhálótól való függése nő.

2016. augusztus 18. 08:45

A Wikipédia nagyon hasznos, ha a kocsmában vitázunk, és megtaláljuk rajta a helyes választ, viszont megváltoztatja memóriánk működési módját. Kaliforniai pszichológusok ugyanis kutatásokkal támasztották alá, hogy gondolkodásunkat folyamatosan átalakítja a világháló, az ott található bőséges információba vetett bizalmunk.

A problémamegoldást, emlékezést és tanulást megváltoztatja a „kognitív kirakás”, azaz egyre nagyobb mértékben fordulunk az óriási mennyiségű digitális forrásanyag.

A kutatási eredményekből kiderül: minden egyes alkalommal, amikor az internetet memóriánk kisegítésére használjuk, agyunk világhálótól való függése nő.

A felmérés során két csoporttól kérdezték meg ugyanazokat a kérdéseket. Az egyik tagjai okostelefonon használhatták a Google-t, a másiknak viszont az agyukban tárolt információkra kellett támaszkodniuk. Ezt követően újabb kérdések következtek, és mindenki szabadon választhatott, kell-e segédeszköz, vagy sem.

A korábban internetet használók nagyobb része ismét a világhálót vette inkább igénybe. Sokkal gyorsabban döntöttek mellette, mint a másik csoport bármiről is. Az első körben netezők, a másodikban emlékezetből válaszolók 30 százaléka viszont egyetlen kérdésre sem tudott feleletet adni.

„Megváltozik a memória. Kutatásunk kimutatta, hogy ha az internetet memóriánk támogatására és kiterjesztésére használjuk, egyre nagyobb mértékben támaszkodunk rá. Régebben magunktól próbáltunk emlékezni valamire, amivel most már nem törődünk” – nyilatkozta a kutatást vezető Benjamin Storm.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. augusztus 21. 22:30
A kutatás nem tűnik korrektnek. A legfontosabb dologról egy szót sem ejt. MIT kérdeztek az alanyoktól. Ugyanis elsősorban az alapján dönti el az ember, hogy a saját tudására támaszkodik vagy az internetre, hogy tudja-e a választ vagy sem. Számomra teljesen logikusnak tűnik ugyanis, hogy ha olyasmit kérdeznek tőlem, amit tudok, akkor válaszolok a kérdésre és nem foglalkozom az internettel. Viszont ha olyasmit kérdeznek tőlem, amit nem tudok, akkor hiába is akarok válaszolni, előbb utána kell néznem az interneten. Bár ha ilyesmit kérdez a kérdező, ami fent van az interneten, akkor saját maga is utána nézhetne a válasznak, ahelyett, hogy engemet nyaggatna vele. A választás tehát legfeljebb csak akkor merül fel, ha tudom a választ, de vagyok biztos a tudásomban. De mint írtam miért is kell másokat nyaggatni olyan információért, ami mindenki számára elérhető az interneten?
Akitlosz
2016. augusztus 21. 22:20
És mennyiben nagyobb ez a függés a korábbi, könyvektől, lexikonoktól, telefonkönyvektől, nyomtatott menetrendektől való függéstől? Az ember mindig függött az általa elérhető információktól. Emiatt az internet megjelenésével a helyzet inkább javult, mint romlott. Több ember érhet el több információt könnyebben és gyorsabba. "A Wikipédia nagyon hasznos, ha a kocsmában vitázunk," Az meglehet, de mi értelme van a kocsmában vitázni? Vitának csak akkor van értelme, ha döntési helyzet van és közösen döntenünk kell valamiben. Mégis miről kell közösen döntenünk a kocsmában? Hogy mit igyunk? Ebben mindenki maga dönt, felesleges erőszakoskodni a másikkal, hogy inkább bort igyál, ne sört, ha egyszer sört akar. Ízlés dolga. De még ha össze is vitatkoznánk azon, hogy mit igyunk a kocsmában, ebben mégis mit segít a wikipedia? Nem azon van feltüntetve az italválaszték. Ha persze az a kocsmai beszélgetés témája, hogy mikor is virágzik pontosan a réti sárkányfű az lehet, hogy rajta van a wikipedián, de ez legfeljebb a ki tudja jobban verseny és nem vita, mert nem mi döntünk a réti sárkányfű virágzásának az ügyében. Ha pedig nem dönthetünk benne, akkor értelmetlen vitatkozni, meggyőzni akarni a másikat arról, hogy a mi véleményünk a jobb, amikor olyan mindegy, hiszen úgysem nem mi döntünk. Miért kellene a kocsmában meggyőzni akarnunk a Jóskát arról, hogy Budapest rendezzen-e 2024-ben olimpiát (vagy ne rendezzen) amikor semmilyen mértékben nem mi döntünk erről, és a Jóska sem, így hiába sikerül(ne) meggyőznünk a Jóskát a mi álláspontunkról, azzal sem nyernénk semmit Szóval szar alak ez a kocsmai vitatkozó Hutington Post. Velem aztán biztosan nem fog tudni vitatkozni. A kocsmában.
brekker
2016. augusztus 19. 15:27
Az internet az elhülyülésünk. A könyvnyomtatás a hosszú távú memóriát tette tönkre, az internet a rövid távút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!