Nagyszabású látomás

2024. március 13. 23:07

Denis Villeneuve 2021-ben már bizonyította, hogy képes filmre álmodni A dűne című korszakos sci-fi-regényt. Most megérkezett a mozikba a folytatás, és nem kellett csalódnunk: ez is emlékezetesre sikerült.

2024. március 13. 23:07
null
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

Nyitókép: Intercom

***

Kamaszkori nagy olvasmányélményeim egyike volt Frank Herbert A dűne című regénye. A dűne nem elsősorban sci-fi, bár a távoli jövőben játszódik, amikor az emberiség már kirajzott az univerzumba. Azonban mindez csak a kulissza, a lényege nem ebben áll, hanem sokkal inkább abban a lebilincselően szerteágazó mítoszépítésben, amihez hasonlóval talán csak J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című könyvében találkozhatunk. Jól emlékszem arra a szédületre, amelyben A dűne olvasása közben éltem. Azóta legalább harminc év telt el, olykor bevillantak nevek és mondatok a könyvből. És néhány éve balszerencsémre megnéztem a legendás rendező, David Lynch adaptációját, ami – nincs mit szépíteni rajta – borzalmasra sikeredett. Lynch nem bírt el az anyaggal, állítólag a producer is beleszólt mindenbe, végeredményként pedig egy kaotikus, alig nézhető film született, amely méltatlan a mester egyébként impozáns életművéhez. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 19:06
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­­ö­g­ö­s­­­ ­l­­á­n­­y­­o­k­­­ ­v­­á­­­r­­­n­a­­k­ ­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!