Az új orosz költségvetés a háború befejezését célozza meg

2023. december 28. 08:32

A Putyin által aláírt költségvetési terv jövőre már 140 milliárd dollárt állít a háború szolgálatába, ám nem biztos, hogy minden előre kalkulált összeg valóban befolyik a kasszába.

2023. december 28. 08:32
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Oroszország elnöke november végén írta alá a 2024–26-os költségvetési tervet, amely volumenét tekintve már-már túlmutat egy klasszikus háborús büdzsén. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) részletesen elemezte a nyilvánosságra került adatokat, és arra a következtetésre jutott, hogy Putyin egyértelműen a háború 2024-es (győztes) befejezésére törekszik, ám az ahhoz szükséges finanszírozás néhány eleme feltételezéseken alapul. 

Csillagászati összegek

Oroszország 2021-ben – amikor már javában készült a háborúra – 65,9 milliárd dollárt fordított védelmi kiadásokra, amellyel akkor a világ ötödik fegyverkezésre legtöbbet költő állama volt. Az idén januári tervezetben már 84 milliárd szerepel, ami a GDP 3,3 százalékát jelenti, szeptemberben pedig már 6 százalékkal számolt a Kreml.

A legújabb, novemberben szentesített dokumentum azonban egészen brutális kiadási ugrást tartalmaz: a jelentés szerint Oroszország 12 765 milliárd rubelt, vagyis körülbelül 140 milliárd dollárt tervez a háborús erőfeszítésekre fordítani, ami a GDP-jének a 7,1 százalékát teszi ki – ez az összes állami kiadás 35 százaléka. 

A törvénytervezet feltárja azokat a területeket is, amelyek rovására a védelmi büdzsé ilyen mértékben tud növekedni. Alapvetően a szociális területek járnak rosszul, beleértve a lakhatási támogatási rendszert, ahol 2,8 százalékról 2,2-re esnek vissza a kiadások a 2023-as évhez képest, de a Kreml az oktatási szegmens finanszírozását is lefaragja 4,8 százalékról 4,2-re, míg az egészségügyre fordítható összeg az idei 5,2 százalékos szintről 4,4-re fog visszaesni.

Feltételezések és remények

A SIPRI szerint az új költségvetési terv elméletileg rendben van, azonban könnyen homokszem kerülhet a fogaskerekek közé, ugyanis 22 százalékos állami bevételnövekedést feltételez a jövő évre, amely alapvetően az olaj- és gázkereskedelemből származó összegek jelentős emelkedésén, valamint több olyan gazdasági tevékenységen alapul, amelynek a bevételeit az eddig sikeresen elkerült szankciós hatások, a világgazdaság hirtelen megereszkedése, de akár egy gyengébb belföldi hazai teljesítmény is jelentősen befolyásolhatja.

Ami azonban a legszembetűnőbb a tervezetben, az az, hogy a katonai kiadások jövő évi csúcsra futtatása után Putyin 2025-ben és 2026-ban csökkenteni akarja a védelmi büdzsét.

Ez viszont arra utal, hogy az orosz elnök 2024-ben szeretné lezárni a háborút, hogy az után már a gazdaságélénkítés legyen az elsődleges szempontja, visszapumpálva a pénzt a most nélkülöző területekbe is.

A SIPRI elemzése arra is rámutat, hogy a jövő évre tervezett monstre büdzsé összegei nem teljes egészében a hadseregre és a hadműveletekre mennek el, a Kreml ugyanis innen finanszírozza az Ukrajnától elcsatolt területek védelmét, illetve az újjáépítést is, nem beszélve arról, hogy az orosz fegyvergyárak által felhalmozott adósságokat szintén ebből a zsebből fizetik. 

 

***

Fotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 30. 17:56
Téves elemzés Tarthat a háború 2025-2026-ban is. Addigra úgy meg fog gyengülni az ukrán és olyan erős lesz az orosz haderő, hogy már nem fog kelleni nagyobb katonai költségvetés a háború folytatásához.
ptrfarkas43
2023. december 28. 12:26
Amerikában sem tudni, hogy valójában mennyit költ a pentagon, ez így van kínánál oroszországnál is.
Átoperált Kiscsoportos
2023. december 28. 09:34
"Az ukránok háborúznak az oroszok ellen saját földjükön, míg az országba betört hadsereg nem háborút vív. Egyedül ez magyarázza meg azt is, hogy Orbán „békéről” beszél, ami a háború ellentéte, és a „béke” valóban azt jelenti Orbánnál, hogy Ukrajna ne harcoljon saját hazájáért tovább, hanem adja át azt a nem háborúzó oroszoknak." "A népszámlálás adatai szerint: 2022. október 1-én a lakosság száma 9 603 634 fő volt. A KSH keddi közleménye nem tartalmazza a korábbi adatot, ami szerint a 2011-es népszámlálási adat 9 937 628 fő volt. Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormányzat 2011 és 2022 közötti éveiben több mint háromszázezer fővel csökkent az ország lakossága."
falcatus-2
2023. december 28. 09:00
Az ukrán hatóságok befagyasztják a közszférában dolgozók nyugdíjának és fizetésének folyósítását, ha a nyugati partnerek pénzügyi támogatása megszűnik – írja a Financial Times Julija Szviridenko gazdasági miniszterre hivatkozva. „Szviridenko azt mondta, hogy Ukrajna a védelmet és az adósságszolgálatot fogja előnyben részesíteni, ami „egyes szociális szektorok alulfinanszírozottságának óriási kockázatát jelenti. Ha nem érkezik meg a külföldi segély, Kijevnek el kell halasztania 500 ezer közalkalmazott fizetését. és 1,4 millió pedagógus, valamint tízmillió nyugdíjas nyugdíját” – Zelenszkij november végén több mint 43 milliárd dolláros hiánnyal írt alá a 2024-es állami költségvetésről szóló törvénytervezetet. Ugyanakkor a dokumentum nyolcmilliárd dollárral kevesebbet szán védelemre, mint idén –mondta Jaroszlav Zseleznyak Rada-helyettes. Szergej Marcsenko pénzügyminiszter szerint 2023-ban a kincstár több mint 42 milliárd dollár kp nemzetközi segélyt kapott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!