Izrael szerint egyre csak nő a Hamász vagyona az adományoknak köszönhetően

2024. január 28. 15:42

A megszokott finanszírozási csatornákon kívül a Hamász az online adományokból is busás hasznot fölöz le. Izrael szerint bonyolult követni a pénz útját, miután a szervezetnek évtizedes rutinja van a nyomok eltüntetésében, ráadásul a háborús körülmények között jelenleg többnyire felhalmozza, és nem elköti a pénzt.

2024. január 28. 15:42
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A háború kitörése óta a palesztinoknak juttatott online adományokból jelentős összegeket fölöz le a Hamász, amelynek ilyen jellegű finanszírozása többszörösére növekedett a tavaly október 7-ei terrortámadás előtti időszakhoz képest – írja izraeli és washingtoni hírszerző források alapján a Bloomberg

Bár mind az izraeli, mind az amerikai fél azon van, hogy megállítsák az ilyen jellegű tranzakciókat, 

a pénz követése rendkívül nehézkes, miután a Hamász hosszú évek tapasztalatával a háta mögött kerüli ki a pénzügyi szankciókat, hatásosan tüntetve el a nyomokat maga után.  

Egy a lapnak nyilatkozó szakértő szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a háború kitörése óta meredeken emelkedik a Hamásznál landolt (törvényes és törvénytelen) támogatások összege. Gombamód szaporodnak az új karitatív szervezetek, de olyanok is vannak az adományozók között, amelyeknek a tevékenységét maga az Egyesült Államok is jóváhagyta – ez egyben arra is utal, hogy több esetben maguk a szervezetek sincsenek tisztában az általuk közvetített segélyek pontos mozgásával.  

A Hamász egyébként nem fogja vissza magát a kommunikációban: nyilvánosan kérik a pénztámogatást az Izrael elleni harchoz, amely szerintük túlmutat a humanitárius segítségen. 

A szervezet pénzügyi guruja, Iszmail Hanije szimplán „pénzügyi dzsihádnak” titulálta a tevékenységet.

Ellenlépések 

Izrael egy tizenhat tagú munkacsoport (amelyben többek között Németország, Kanada, az USA és Hollandia is képviselteti magát) vezető tagjaként igyekszik lépéseket tenni a Hamász bevételének csökkentése érdekében.  

A kormány emellett folyamatosan monitorozza és frissíti azoknak a közösségi finanszírozású szervezeteknek a listáját, amelyektől a Hamász a legnagyobb valószínűséggel pénzt csíp le magának. A vizsgálatok eredményeképpen Izrael igyekszik nyomást gyakorolni az adományozó szervezetek országaira, hogy tegyenek ellenlépéseket.  

Ismert és ismeretlen finanszírozások 

Ezt is ajánljuk a témában

Önti a fegyvert az USA Izraelbe

Felgyorsította a fegyverszállítást az Egyesült Államok: Izrael megkap mindent, amit csak kér. Kivéve azt, ami nincs a Pentagon raktárában, vagy már odaadták Ukrajnának.

 

Az Egyesült Államok október 7. óta új pénzügyi szankciókat jelentett be a Hamász ellen, és erős nyomást gyakorol az Öböl-országokra, illetve Törökországra is annak érdekében, hogy fokozzák az erőfeszítéseiket a pénzmosás visszaszorítására. A problémát alapvetően az jelenti, hogy nagyon nehéz egy karitatív szervezetről megállapítani, hogy „szimpla” jótékonykodás mellett nem üzemeltet-e egyéb finanszírozási csatornákat a Hamász pénzelésére.  

Az izraeli hírszerzés szerint Irán évente több mint 100 millió dollárral finanszírozza a Hamász katonai erőfeszítéseit,

 amely így csinos kiegészítést nyújt a szervezet több országban működő befektetéseiből és az adományokból származó bevételek mellé. Bár Teherán soha nem közölte, mennyi a valós összeg, a csoportot valóban nyíltan támogatja.  
Ami a jelenleg is áramló adományokat illeti: a Bloombergnek nyilatkozó forrás szerint a Hamász kisebb csapdahelyzetbe került, ugyanis hiába ömlik a pénz hozzá, nem tudja elkölteni azt. A háború sújtotta Gázába szinte lehetetlen most a Hamász igényeit kielégítő mennyiségű árut és fegyvert bejuttatni,

 így a szervezet jobb híján tartalékolja az összeget – felkészülve arra az időszakra is, amikor valóban megszűnik a közvetlen hatalma a Gázai övezetben.  

 

Kapcsolódó: 

*** 

Fotó: 

Menekült palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, 2024. január 23-án. 

MTI/AP/Fatima Sbair

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2024. február 03. 17:21
A Hamasz a zellenzékét megöli, az ellenzéki érzelmű gázaiakat úgyszintén, tehát a Hamasz elnyomja a gázai lakosokat. A sok segély, aminek a címzettjei a gázai nép, a Hamaszhoz jut. Az elosztás úgy néz ki, hogy a Hamasz vezetőknek 5 csillagos luxushotel Quatarban, lukuskurvák, kaviár, franva pezsgő, stb. A Hamasz katonáknak bőséges étel van raktáron, ezért van, amikor az izraeli hadserek elfogott egy csomó Hamaszos terroristát, és félmeztelen-kisgatyában mebtek, mindegyikről lógott a mellén-hasán a háj. A gázai népnek nem jut semmi, az ő szenvedésüket az aldzsazira propaganda veszi fel, hogy nyomják az áldozati szenvedős propagandát. Ezek alapján az a helyzet, hogy a Hamasz elnyomja a gázai lakosokat. Ettől függetlenül vallási elvakultság és náci gyűlölet okán sok gázai, a többség támogatja a Hamasz terroristákat, az elnyomóikat. Free Gaza from Hamas!
2024. január 31. 08:57 Szerkesztve
Ez senkinek sem ujdonsag. Mindenki tudja hova kerulnek ezek a penzek..nem a gazai lakosokhoz. A hamaszhoz, a vezetoikhez akik kulfoldon dozsolnek belole leszarva a sajat nepuket. Nekik csak jo ha hullanak a civilek, lehet mutogatni a tv-ben.. meg tobb segelyt kapjanak. Kozben lehet kopkodni a zsidokra, a nyugatra, a feherekre. Nagyon jol mukodik a hamasz propagandaja. Jol csinaljak.
Namond
2024. január 30. 08:33
Milyen kár, hogy ennek az ENSZ javára történő lefoglalására nincs szándék.
Sámson
2024. január 28. 21:08
Az antiszemitáknak mondom, hogy a cikk a Hamasz busás pénzügyi bevételeiről szól. A gázai nép éhezik, miközben a Hamaszos terrorista vezetőik Katarban, 5 csillagos szállodában élnek évek óta. Remélhetőleg a Moszad majd levadássza őket. Ami késik nem múlik. Még egy-két tucat luxusprosti belefér, pár adag pezsgő és kaviár, de nem fognak ősz hajjal a koporsóba menni, az biztos. A Moszad elintézi majd a Hamasz terorszervezet vezetőit mind, ahogyan ezelőtt elintézték a Fekete Szeptember terrorcsoport vezetőit is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!