Csökken az elektromos áram ára a nagyvállalati szektornak (X)

2024. április 30. 09:57

Európa megújuló PPA (hosszú távú áramvásárlási szerződések) árai 5%-kal csökkentek az első negyedévben.

2024. április 30. 09:57

2024 első negyedévében anapelemes áramvásárlási szerződések (PPA) árai 5,9%-kal csökkentek az összes elemzett országban, kivéve Romániában. A visszaesés oka a szakértők szerint a csökkent nagykereskedelmi áramárakban és a napelem modulok árának csökkenésében rejlik.

Fotó: Klinghammer Noah Jeromos

Klinghammer Noah Jeromos, megújuló zöldenergiai befektetési szakértő szerint egész Európában 5%-kal csökkentek az áramvásárlási szerződések (PPA) árai az év első negyedévében 2024-ben. A napelemes PPA árak 5,9%-kal csökkentek, míg a szélenergia ára 4,3%-kal esett.

„A napelemes PPA árak csökkenését tapasztaltuk az elemzett legtöbb európai országban. Svédországban 13,2%-os, Németországban 12,7%-os, Spanyolországban 10,5%-os csökkenés volt tapasztalható” – magyarázta a szakértő.
Klinghammer Noah Jeromos elmondta, hogy az enyhe európai tél alacsony nagykereskedelmi árakat eredményezett, ami nyomást gyakorolt az áramvásárlási szerződések árainak versenyképesebbé válására, emellett pedig a Kínában gyártott napelem modulok árának folyamatos csökkenése is szerepet játszott ebben.

Románia nem követte az áramvásárlási szerződések árának csökkenési trendjét, az év első negyedévében 8,6%-os növekedést regisztrált.

Összességében Klinghammer úgy gondolja, hogy az első negyedéves eredmények arra utalnak, hogy az európai energiapiac „végre egy olyan időszakhoz érkezett, amelyben viszonylagos stabilitás tapasztalható, sőt még enyhe lefelé mutató trend is látható". Azonban hozzátette, hogy ez a trend megfordulhat.

Fotó: Klinghammer Noah Jeromos

„Az áramigény nőni fog, és bizonyos szabályozási bizonytalanság megmarad” – magyarázta. „Például láthatjuk a napelemkomponensek kínálatára vonatkozó esetleges kormányzati felügyelet növekedésének lehetőségét. Ezek a tényezők mind hatással lehetnek az áramvásárlási szerződések árára a közeljövőben. A jelenlegi helyzet viszonylagos stabilitása most lehetőséget kínál a vásárlóknak, hogy piacra menjenek. Javaslom és bátorítom a vásárlókat, hogy ismerjék meg lehetőségeiket, használják ki az új innovációkat, és cselekedjenek gyorsan” – mondta Klinghammer.

A szakértő további vállalati vásárlókat vár, akik befektetnek az áramvásárlási szerződésekbe, ahogy az évtized végére tervezett fenntarthatósági célok közelednek.

„A növekvő kereslet, valamint az AI felhasználása, elektromosítással és zöld hidrogénnel kapcsolatos tényezők miatt növekedni fog az áramvásárlási szerződések költsége, ami azt jelenti, hogy a vállalati vásárlók, akik hamarabb lépnek, elkerülhetik a közelgő kapacitáshiányt” – jelentette ki a szakértő. 

 

(X)

Fotók: Klinghammer Noah Jeromos